Din oras

Mina Ghizela, deschisa de Salina Turda pentru turistii de la Untold

Salina Turda  vine in intampinarea turistilor care viziteaza Clujul cu ocazia Untold Festival cu o noua atractie aflata in subteranul minei de sare. Mina Ghizela se deschide vizitatorilor.

Daca pana acum de aceasta mina se amintea doar in pliantul oferit impreuna cu biletul de intrare si frumusetea minei se putea observa din cateva fotografii mai vechi “scapate” pe internet, acum turistii aflati in vizita la Salina Turda o vor putea admira in toata splendoarea ei.

Ghizela este mina in care se arata primele urme de exploatare la Salina Turda si despre care se spune ca dateaza de pe vremea romanilor. Turistii vor putea vedea fagase taiate in sare pentru delimitarea brazdelor, modul de amplasare a penelor cu care brazdele erau detasate din masivul de sare, organizarea abatajului pentru o amplasare optima a taietorilor de sare in mina si vor primi informatii privind modul de deschidere a unei mine de tip trapezoidal.
Mina Ghizela a fost proiectata in acelasi sistem ca si mina Rudolf, insa in urma inchiderii exploatarii sarii in anul 1932, camera ramane in stadiul de lucrari de pregatire a exploatarii  (lucrari de preabataj).

Spectacolul adancurilor este completat de formatiunile carstice depuse pe compartimentul de transport al putului de acces in preabataj. Turistul are acces vizual pentru a admira aceste depuneri unice de sare prin intermediul ferestrelor realizate in panoul de separare a compartimentelor de circulație, respectiv de transport al puțului minei Ghizela. Stalactite înclinate și depuneri de cristale cubice de sare completează formațiunile de sare secundară existente în această parte a salinei.
Accesul turistilor in mina Ghizela se va face prin achitarea unui tarif suplimentar biletului de intrare, în grupuri de maxim 15 persoane însotite de ghid. Accesul in mina Ghizela se face exclusiv pe scari.

      

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *