In vizor

Mihai Lucan cumpara de la Primarie terenul de sub clinica privata Lukmed

Medicul Mihai Lucan, seful Institutului de Urologie din Cluj si detinatorul clinicii private Lukmed, vrea sa cumpere de la Primarie terenul de 1.000 de metri patrati, aflat sub spitalul privat construit pe strada Republicii. O Hotarare de Consiliu Local din 2013 ii da acest drept, daca partile se inteleg la pret. Terenul este concesionat de la municipalitate din 2004, pentru o suma infima, de 70 de euro pe metru patrat.

Dupa ce au beneficiat de terenuri luate in concesiune de la Primaria Cluj-Napoca pentru sume de nimic, acum pot deveni proprietarii lor. Primaria vinde terenurile care fac obiectul unor contracte de asociere, suprafete ce au fost date in concesiune in schimbul unor sume modice, de pana la 5% din valoarea reala a acestora. Printre cei care au depus cerere de cumparare a unui astfel de teren se numara si proprietarul clinicii private Lukmed, Mihai Lucan. La o simpla evaluare, pretul terenului ajunge la o jumatate de milion de euro.

 Lucan a luat in concesiune de la Primaria Cluj-Napoca un teren de o mie de metri patrati, pe strada Republicii. Medicul urolog a incheiat in 2004 un contract de asociere in participatiune pentru un teren de 1.000 de metri patrati, pe care acesta si-a ridicat, ulterior, spitalul privat. Suma pe care trebuie sa o plateasca Lucan pentru teren este absurd de mica, mai ales daca luam in considerare profitul imens pe care il face acesta in fiecare an. Taxa a fost stabilita la 70 de euro pe metru patrat. Daca in 2004, potrivit contractului, durata de asociere dintre municipalitate si medic era de 45 de ani, in 2006 Emil Boc a decis ca acest contract sa fie valabil pe toata durata de viata a cladirii! 

Printr-o Hotarare de Consiliu Local din 2013 (HCL 586), Primaria le da posibilitatea celor care au concesionat terenurile sa fie si proprietarii lor. Exercitandu-si acest drept, medicul Mihai Lucan a depus o cerere de cumparare a terenului, la Primaria Cluj-Napoca.

Potrivit unui raspuns remis redactiei Ziar de Cluj, “procesul de vanzare nu s-a finalizat, intrucat in faza de negociere directa partile nu au ajuns la un consens cu privire la pret”.

Cat ar valora terenul de sub clinica lui Lucan

Potrivit unei evaluari sumare, pretul unui metru patrat de teren situat pe strada Republicii variaza intre 350 si 500 de euro pe metru patrat. La un simplu calcul, terenul de 1.000 de metri patrati pe care este construita clinica Lukmed ar putea ajunge la o jumatate de milion de euro.
Comisia care se ocupa de vanzarea terenurilor concesionate din ’90 incoace in Cluj-Napoca este formata din mai multi consilieri locali. Presedintele comisiei este Radu Ratiu, iar ceilalti membri sunt alesii locali Claudia Anastase, Ioan Pop, Olah Emese si Ovidiu Florian.
Primaria nu a dezvaluit valoarea la care a fost evaluat terenul de sub clinica Lukmed.

“Expertizele sunt la primarie, facute si de beneficiari si de evaluatori din cadrul primariei. Nu stiu la ce pret a fost evaluat terenul”, a declarat presedintele comisiei, Radu Ratiu

Potrivit HCL 586/2013, “pretul de vanzare se stabileste in lei, la valoarea de pe piata, pe baza raportului de evaluare intocmit de catre evaluator autorizati, si insusit de catre Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca”. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *