In vizor

Mihai Lucan, abonat la banii primariei. Institutul de Urologie a primit 1,2 milioane de lei in ultimii ani de la bugetul local, iar investitiile nu se vad

In ultimii ani, Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj a primit de la bugetul local 1,2 milioane de lei, sume alocate in fiecare an pentru diferite reparatii, plata utilitatilor sau a datoriilor. Asta, cu toate ca institutul este subordonat Ministerului Sanatatii, iar finantarea se face prin bugetul asigurarilor de sanatate. Profesorul Mihai Lucan, cel care controleaza institutul clujean, este un „abonat” al primarului Emil Boc, atunci cand vine vorba de a-i cere bani pentru spital, iar ajutorul din partea acestuia nu intarzie sa apara. Cu toate acestea, asa cum Ziar de Cluj a aratat AICI in Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj domneste mizeria.

Potrivit Hotararii 1718/2008 a Ministerului Sanatatii, Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca se afla pe lista unitatilor finantate integral din venituri proprii din contractele incheiate prin sistemul de asigurari sociale de sanatate. Cu toate acestea, an de an profesorul Mihai Lucan cere bani si primariei Cluj-Napoca, pentru spital. Anul acesta, consiliul local a alocat 150.000 de lei de la bugetul local, iar anul trecut 300.000 de lei aceluiasi spital. Din 2005 incoace, institutul a primit, in total, 1,2 milioane de lei de la bugetul local.

Ultima solicitare depusa de institut pentru finantare a fost anul acesta, cand a si primit, la ultima sedinta de Consiliu Local, suma de 150.000 de lei. Banii au fost ceruti pentru plata datoriilor.

In 2013, institutul a primit de la bugetul local suma de 150.000 de lei pentru plata unor arierate aferente anului 2012.

Tot in 2013, prin Hotararea 254, primaria a alocat aceluiasi institut suma de 150.000 de lei pentru “reparatii si amenajari”.

Aceste alocari periodice sunt acordate de primarie dupa ce Lucan depune annual la institutie cereri de finantare. Spre exemplu, in cererea de finantare din octombrie anul trecut, conducerea institutului arata ca Ministerul Sanatatii nu finanteaza toate componentele Programului National de Transplant, un mare succes in opinia celor de la Institut, astfel ca ii cere ajutor primarului Emil Boc.

 “Suntem in situatia de a apela la ajutorul dumneavoastra pentru a rezolva o problema vitala pentru derularea in continuare a unuia dintre cele mai reusite programe de asistenta medicala pentru pacienti cronici din Romania. In anul 2013, numarul donatorilor in moarte cerebrala a crescut vertiginos, iar numarul de transplanturi de rinichi s-a dublat in primele sapte luni din acest an fata de anul trecut”, se arata in cererea de finantare.

Institutul a solicitat anul trecut bani pentru intretinerea cladirii si a spatiilor de internare, reparatia aparaturii medicale utilizate in transplant sau salariile personalului medical implicat in recoltarea de organe, transplant si monitorizare a pacientilor transplantati pana la externare.

In 2012, primaria clujeana a ajutat institutul cu inca 100.000 de lei, de data aceasta pentru plata utilitatilor – energie electrica, gaz, apa, ardere deseuri.

In 2009, Istitutul de urologie a mai primit 150.000 de lei, suma fiind inclusa in hotararea de consiliu local care prevedea alocarea sumei totale de 4 milioane de lei pentru “reparatii, constructii si achizitionarea de aparatura medicala la spitalele clujene”.

In 2008, institutul a mai primit 100.000 de lei, la acelasi capitol de reparatii si intretinere.

In 2007, aceeasi primarie a mai alocat Institutului de Transplant suma de 100.000 de lei, “pentru acoperirea cheltuielilor de reparatii curente si achizitionarea de lampi pentru salile de operatii”.

Si in 2006, institutul a primit 150.000 de lei de la bugetul local, de data aceasta pentru executarea unor lucrari de amenajari interioare.

Cu un an mai tarziu, in 2005, aceeasi suma, de 150.000 de lei, a fost alocata de la bugetul local institutului, pentru lucrari de reparatii la Clinica de Urologie si Transplant Renal.

Aceste alocari nu se reflecta insa in conditiile pe care le ofera spitalul pacientilor. Un pacient care a stat internat tei săptămâni la mansarda Institutului de Transplant ne-a trimis o mărturie, probată și prin imagini, despre saloanele pline de mizerie, igrasie, cu geamuri stricate tip Velux din care apa se scurge în voie în paturile bolnavilor atunci când plouă. 

Condițiile sunt mizerabile. La baie, pereții au un strat de mucegai de 2 centimetri, caloriferele sunt pline de rugină. WC-ul este tot timpul plin de… mă iertați, rahat, pentru că pompa care ar trebui să introducă apa în vasul de expansiune al closetului și care scoate un zgomot infernal, este mereu defectă și nu ai cu ce să tragi apa. Este o țeavă care curge tot timpul și nimeni nu a trimis un instalator să rezolve problema. Apa care se acumulează în baie este strânsă odată pe zi de infirmiera care face curățenie numai dimineața, trântește o cârpă așa cum puteți vedea în imagini și apoi pleacă. Acum câteva zile, a plouat mai abundent și din tavan a început să curgă apa, prelinsă de undeva pe lângă geam și de acolo se face mucegaiul și igrasia care se poate vedea bine că „și-a făcut veacul” pe pereți. Mi-a fost frică toată noaptea să merg la baie pentru că era plin de apă și mi-a fost frică să nu alunec.

Infirmierele au „remediat” problema trântind o găleată în dreptul zonei de scurgere. Ce să vă mai spun, o mizerie de nedescris. Infirmierele vin o dată pe zi cu un fel de mașină care mai mult întinde mizeria decât face curat, până a doua zi nu mai vine nimeni să facă curat. Nu m-am așteptat să fie condiții atât de proaste și atâtă indolență în clinica lui Lucan. Totul este bine doar în puținele minute când face profesorul vizita. Atunci toată lumea stă aliniată, nimeni nu mișcă, nu respiră zici că a venit în vizită de lucru Ceaușescu.” ne-a mărturisit pacienta D.S .

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *