Din oras

Mierea de la Sic se pregateste sa ajunga in hipermarketuri

Pentru ca savuroasa miere locala sa poata ajunge in camarile clujenilor, o mana de apicultori din zona Sicului s-au reunit in Cooperativa Agricola Miere de Campie. Sub umbrela asocierii, producatorii au pus deja bazele unei  unitati de ambalare in comuna clujeana si testeaza deja preferintele publicului. Dorinta lor cea mai apriga este ca mierea din recolta lor sa se vanda si in marile hipermarketuri. 

Cooperativa Agricolă Miere de Campie a fost infiintata la initiativa a 9 apicultori cu sprijinul Fundației Civitas si a Fundatiei Romano-Americane “cu scopul de a sprijini activitatea de marketing a produselor apicole din judet|”, dupa cum se arata pe pagina de Internet a structurii. 

Totul a inceput in 2012, cu niste intalniri ale celor de la Civitas cu apicultori din zona. 

“Vazusem asemenea asocieri si in alta parte, cum ar fi brandul “Sanatate dulce” din Valcau de Jos, judetul Salaj. Pe de alta parte, noi demarasem inca o initiativa de asociere, in Lunca Somesului Mic, plus o asociatie a pomicultorilor la Lupeni si constatam ca este o solutie reala pentru toate produsele locale. Asa am organizat si aceste intalniri, au venit initial cam 50 de apicultori, am povestit un pic ce ar insemna si cum ar functiona o astfel de cooperativa, despre cotizatie si comision, care ar fi avantajele si dezavantajele pentru ei ca producatori. Chiar imediat nu am reusit sa identificam o sursa reala de finantare specifica pentru tipul acesta de start-up, asa ca ne-am intalnit mai rar”, a povestit Valentin Filip, manager de proiect in cadrul Fundatiei Civitas. 

A urmat initiativa Fundatiei Romano-Americane carea  decis sa sprijine initiativa. 

“In primavara anului trecut am realizat un plan de afaceri si cei mai hotarati, adica 9 dintre ei, au fondat cooperativa cu sediul la Sic, de unde sunt si cei mai multi membri. In total, au cam 1.200-1.500 de stupi. Exista un potential foarte mare de crestere, in sensul ca multi se ocupa exclusiv cu asta. In toamna lui 2014 am lansat un produs-pilot, miere poliflora ambalata in trei tipuri de borcane cu care am fost la trei targuri. Practic, a fost un lot redus din care am comercializat, dar am si testat piata, sa vedem care produse sunt cele mai cautate si daca publicul prefera ambalaje mai mari sau mai mici. Anul acesta pregatim un lot mai mare, chiar acum am achizitionat ambalajele”, a mai spus organizatorul. 

Productia de miere din 2014 a fost foarte slaba din cauza ploilor cazute chiar in vremea florilor de salcam si tei, asa ca sperantele tuturor se indreapta spre recolta din acest an. 

“Norocul Cooperativei Miere de Campie a fost ca intr-un proiect POSDRU in care este implicata Fundatia Civitas am reusit sa accesam mai multe granturi pentru apicultori, iar ei au primit un grant pentru ambalarea produselor in plan local. Astfel s-a dezvoltat logistica, asa incat astazi mierea poate fi ambalata la Sic de la introducerea in borcane pana la momentul aranjarii in cutii si a trimiterii spre comercializare. Toate acestea vor fi vizibile in doua-trei saptamani. Este ceva care ii ajuta foarte mult”, a mai precizat Valentin Filip. 

Sezonul apicol este in plina desfasurare in acest moment. Productia a inceput in urma cu doua-trei luni, dar partea de recoltare efectiva incepe acum mai intensiv. 

“A fost valul recoltarii mierii de salcam, iar acum urmeaza valul mai puternic, al mierii poliflore. Structura nu a fost inca validata de piata, in sensul ca am reusit sa vindem doar in targuri, dar perspectivele sunt foarte bune. Am vrea sa vindem mai mult la Cluj, pe doua canale. Unul ar consta in valorificarea mierii in cadrul unui magazin virtual, pentru ca unul din aspectele care au iesit la iveala la targuri a fost dorinta oamenilor de a cumpara mai usor, de pe Internet. Ar fi o varianta buna, mai ales in contextul in care apicultorii de la Sic au deja o linie de ambalare”, a mai explicat acesta. 

O alta varianta de comercializare a produselor apicole ar fi distributia prin magazinele din Cluj. 

“Am discutat si cu doi retaileri despre conditiile pentru produse de brand. Noi colaboram pe partea de livrare de legume cu nume ca Profi, Kaufland, Penny, Cora sau Carrefour. Contextul e putin diferit, noi dorim sa avem produse cu brand propriu. Anul acesta, piata va fi cea a municipiului Cluj-Napoca, plus componenta online, pentru ca nici volumul de marfa nu este foarte mare. Ne dorim, in mod sigur, si patrunderea in hipermarketuri”, a detaliat Filip. 

Mierea din zona Sic este una speciala, mai ales in contextul conditiilor pedo-climatice si partea de relief favorizeaza mult apicultura. 

“Sunt foarte multi apicultori in zona Fizesu Gherlii, Unguras, langa lac. In zona Campiei Trasilvaniei se produce foarte bine mierea poliflora, la fel si cea de tei. Este o depresiune usor izolate de zona urbana, este si o frumoasa statiune cu bai terapeutice care ne ajuta pe partea de branduri si promovare. Mierea este in mare masura ecologica, nu se folosesc fertilizatori in zona si nici apicultorii nu folosesc produse care nu ar fi ecologice”, a mai spus managerul de la Fundatia Civitas.

Cooperativa este in faza de început a activitatii economice, dezvoltând până acum doar produse pilot și investind în construirea infrastructurii de procesare și ambalare. 

Urmatorul pas propus de catre membrii cooperativei este”cooptarea în echipa a unei persoane dornice sa se implice activ în dezvoltarea cooperativei prin identificarea de clienti, dezvoltarea distributiei, dezvoltarea de procese de lucru, managementul financiar si a resurselor, toate pentru mai multa miere locala de buna calitate pe rafturile magazinelor si pentru sprijinirea micilor apicultori”, dupa cum se arata pe site.. 

Vigh Istvan, apicultor de la Sic si vicepresedinte al cooperativei, spune ca a considerat de la bun inceput ca este mai avantajos sa lucreze intr-o asociere. 

“Speram ca daca lucram impreuna vom ajunge mai departe. Acum suntem la inceput, dar am cunoscut si alti apicultori si avem cu totii credinta ca vom putea vinde miere si vom ajunge sa vindem si in marile magazine. Acum am construit o hala si pregatim lucrurile”, a spus Vigh Istvan, pentru Ziar de Cluj. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version