Politica

Ce au facut deputatii Clujului in ultima sesiune parlamentara

Cei zece deputati ai Clujului nu s-au omorat cu munca in ultima sesiune parlamentara. Cei mai multi dintre ei au tacut malc din februarie pana in vara acestui an. Prea putini dintre ei au trimis comunicate de presa cu adevarat relevante, in afara de cateva declaratii politice sforaitoare. De ce au fost preocupati deputatii alesi de voi? De soarta motilor, de diminuarea risipei alimentare, de instituirea Zilei Mondiale a Vederii ori de numirea municipiului Turda drept „oras martir”.

In sesiunea parlamentara de anul acesta, deputatul PSD Aurelia Cristea a avut 14 initiative parlamentare. Aurelia Cristea este membru al Comisiei pentru Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor. Aceasta a fost, printre altele, initiatorul propunerii de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, ce se afla in dezbateri la Comisia permanenta de specialitate a Camerei. O alta propunere legislativa a fost aceea de dezvoltare a finantailor participative (crowdfunding).

Anul acesta, Aurelia Cristea a avut un singur proiect de hotarare, cel privind modificarea si completarea Regulamentului Camerei Deputatilor.

Deputatul PSD a avut 15 intrebari si interpelari. Ea a fost preocupata, printre altele, de punerea in vanzare a verighetelor din aur la acelasi pret cu celelalte bijuterii in ciuda diferentei de acciza, de bursele acordate medicilor rezidenti din Romania sau de starea spitalelor inchise de Guvernul Boc la 1 aprilie 2011. Din februaie si pana in prezent, parlamentarul a luat cuvantul in plen de sase ori.

Vicentiu-Mircea Irimie, deputat PC, nu transmis niciun comunicat de presa nici anul trecut, dar nici in acest an. El este vicepresedintele Comisiei pentru sanatate si familie. Politicianul a avut 28 de initiative legislative, impreuna cu grupul parlamentar din care face parte. Printre acestea, se numara propunerea legislativa privind instituirea Zilei Mondiale a Vederii in Romania; propunerea legislativa pentru declararea municipiului Turda „Oras-martir „al Revolutiei din decembrie 1989; propunerea legislativa pentru infiintarea Colegiului Bijutierilor din Romania; propunerea legislativa privind declararea zilei de 19 februarie – ” Ziua Brancusi ” ca sarbatoare nationala.

Deputatul a avut 27 de intrebari si interpelari anul acesta. El a fost preocupat de situatia motilor, de pastrarea obiceiurilor si a traditiilor nationale, de cheltuielile pentru intretinerea unui detinut sau de plecarea tinerilor romani in strainatate. Membrul PC a avut zece luari de cuvant in plen anul acesta.

Deputatul UDMR Mate Andras Levente nu a transmis nici el vreun comunicat de presa in aceasta sesiune parlamentara. El face parte din Comisia juridica, de disciplina si imunitati si este vcepresedintele Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei Romaniei.
Mate Andras a avut 14 initiative legislative, printre care propunerea legislativa privind diminuarea risipei alimentare; proiectul de lege pentru instituirea Zilei Limbii Maghiare; propunerea legislativa privind anularea contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru anumite venituri din investitii a persoanelor fizice.
Deputatul UDMR a avut doar doua intrebari in Camera Deputatilor, legate de date privind nivelul unor pensii si de modul de stabilire in cadrul proceselor. El a luat cuvantul de 16 ori in plen.

Deputatul PNL Adrian Oros face parte din Comisia pentru invatamant, stiinta, tineret si sport. In ultima sesiune parlamentara, el a avut peste 30 de initiative legislative, la comun cu grupul parlamentar din care face parte. Politicianul a avut opt intrebari in fata colegilor sai. El s-a preocupat de necesitatea elaborarii unei noi Legi a Educatiei, stadiul absorbtiei fondurilor europene, in cadrul programelor derulate de institutia AFIR, detaliat pentru anii 2011- 2014, sau de scoaterea abuziva din zona „defavorizata” a unor localitati. El a luat de sase ori cuvantul in plen, in acest an.

Colegul sau, Radu Zlati, face parte din Comisia pentru invatamant, stiinta, tineret si sport. La capitolul “comunicate de presa”, deputatul a fost destul de activ – a transmis noua de la inceputul anului. 34 de initiative legislative a avut deputatul PNL in aceasta ultima sesiune parlamentara. Cat priveste intrebarile si interpelarile, a avut trei. A fost preocupat, printre altele, de situatia revolutionarilor din municipiul Turda si de situatia Statiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultura din Cluj-Napoca.


Steluta Cataniciu a trimis un singur comunicat de presa anul acesta. Propuneri legislative a avut 10, toate in comun cu grupul de parlamentari din care face parte. Printre acestea, se numara si “Propunere legislativă pentru declararea municipiului Turda „Oras-martir „al Revoluţiei din decembrie 1989”. Anul acesta, Steluta Cataniciu nu a avut nicio intrebare, interpelare sau motiune, dar a luat de trei ori cuvantul in sedintele Biroului permanent al Camerei Deputatilor.

Adrian Gurzau nu a trimis niciun comunicat de presa anul acesta. A avut 9 propuneri si initiative legislative, toate la comun, una dintre ele privind modificarea “modului in care funcţionează farmaciile si cum se vand medicamentele”. Intrebari si interpelari nu a mai avut din anul 2013, iar la capitolul “motiuni” nu i-a mai aparut numele din 2014. Din acelasi an nu a mai luat nici cuvantul in plenul Camerei Deputatilor.

Cornel Itu a trimis un singur comunicat de presa anul acesta, in care discuta despre proiectul de Lege privind regimul drumurilor, “act normativ care aduce o serie de imbunătăţiri a legislaţiei din acest domeniu”. Itu a avut, impreuna cu ceilalti colegi ai sai, 13 initiative si propuneri legislative in acest an. Una dintre propuneri vizeaza “transmiterea unui teren din domeniul public al statului si din administrarea Ministerului Transporturilor, aflat in concesiunea Companiei Naţionale de Căi Ferate „CFR” S.A., in domeniul public al Orasului Teius si in administrarea Consiliului Local al Orasului Teius, judeţul Alba”. Deputatul a avut 6 intrebari si interpelari, majoritatea dintre ele avand legatura cu Clujul, si a luat cuvantul in plen de 9 ori.

Ioan Moldovan e deputatul cu cele mai multe propuneri si initiative legisative – 19 in total. Majoritatea dintre ele sunt propuneri comune, la care sunt afiliati si ceilalti colegi ai sai de la Cluj. Moldovan a avut, doar anul acesta, peste 30 de intrebari si interpelari adresate Guvernului. Printre subiectele abordate de acesta s-au numarat “majorarea veniturilor personalului din sanatate”, “scaderea pretului la lapte”, “ieftinirea medicamentelor” si aeroportul din Cluj. Moldovan a luat de 20 de ori cuvantul in plen si o data in sedintele Biroului permanent al Camerei Deputatilor.

Elena Uioreanu a trimis un singur comunicat de presa anul acesta, o declaratie politica. A avut 29 de propuneri legislative, toate initiate impreuna cu grupul de parlamentari din care face parte. Printre acestea se numara si “propunerea legislativă privind organizarea si desfăsurarea votului prin corespondenţă al cetăţenilor romani cu domiciliul sau resedinţa in străinătate”. A avut 5 intrebari si interpelari adresate Guvernului si 6 motiuni. Anul acesta, Elena Uioreanu a luat de 5 ori cuvantul in sedintele Camerei Deputatilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version