Din oras

Mici si gratare cu praf de ciment la Cluj

Scris de 1,315

Clujenii au la dispozitie un singur loc de picnic amenajat la standardele legii, pe Valea Garbaului din Cluj-Napoca. Accesul spre acest loc va fi, insa, cu atat mai dificil deoarece Primaria Cluj-Napoca va demara, in perioada imediat urmatoare, lucrarile de refacere a drumului. Asta, in baza unui protocol semnat cu organizatorii Festivalului Peninsula, care va avea loc pe Valea Garbaului, intre 18-21 iulie. Astfel, micii si gratarele clujenilor vor fi asezonate cu praf de ciment. 

In aceste conditii, celor care doresc sa se bucure de iarba verde si soare le raman prea putine optiuni. Sau, cu alte cuvinte, sunt buni de plata, deoarece anul trecut s-a votat Legea Picnicului, care prevede amenzi intre 100 si 5.000 de lei pentru cei care desfasoara activitati de picnic in locuri neamenajate corespunzator.

Picnicul, este definit de proiectul de lege drept: “Orice activitate de recreere de afluenta publica desfasurata in zone de afluenta publica consacrate pe domeniul public sau privat al statului si sau al unitatilor administrativ-teritoriale de una sau mai multe persoane si care presupune consumul de bauturi si/sau alimente, precum si, dupa caz, aprinderea sau nu a focului“.

Aceeasi lege mai prevede ca autoritatile locale vor trebui sa amenajeze zone speciale, dotate cu utilitati si facilitati pentru aceasta activitate.

Primaria Cluj-Napoca a amenajat, anul trecut, singurul loc de picnic dotat corespunzator, pe Valea Garbaului. Costul lucrarilor s-a ridicat la 13.000 de lei si a inclus gratarele, costul intregii suprafete, portile de fotbal si amenajarea parcarii aferente.

„Chiar daca pe acest amplasament va avea loc Festivalul Peninsula, destinatia initiala ramane. S-a realizat, pana acum, deratizarea si dezinsectia zonei. Din pacate, este singurul loc amenajat corespunzator”, spune Oana Buzatu, purtator de cuvant al Primariei Cluj-Napoca.

Mai mult, in perioada urmatoare accesul spre Valea Garbaului va fi ingreunat, deoarece Primaria Cluj-Napoca va incepe lucrarile de refacere a drumului de acces, in vederea desfasurarii Festivalului Peninsula.

In acest moment, autoritatile locale nu au prea multe variante pentru a amenaja alte locuri de picnic. Proiectul unei paduri-parc cu zone dedicate picnicului, la Hoia, a cazut, deoarece terenul a fost castigat, in instanta, de Consiliul Judetean Cluj.

„Primaria trebuie sa caute alte amplasamente. O varianta va fi baza de  agrement din Gheorgheni, la vechiul cartodrom. Proiectul este in faza de studiu de fezabilitate”, arata Oana Buzatu.

Garda de Mediu doarme

In acest sfarsit de saptamana, fiecare bucata de verdeata a fost ocupata de picnicari. Acestia au lasat in urma multe gunoaie, insa autoritatilor pare sa nu le pese. Cei care pot da amenzi, Primaria Cluj-Napoca si Garda de Mediu Cluj, nu au trecut inca la actiuni de control. Mai mult, directorul Garzii de Mediu Cluj spune ca nu poate da nicio informatie fara acceptul „sefilor” de la Bucuresti. „Nu am voie sa spun nimic fara autorizatie”, ne-a declarat Bogdan Costea.

Asta, dupa ce anul trecut fosta conducere a Garzii de Mediu Cluj a promis ca va sanctiona autoritatile locale, daca nu amenajeaza zone pentru picnic. Sanctiunile pentru nerespectarea legii de catre autoritatile locale sunt de pana la 30.000 de lei.

La altii se poate

Odata cu aprobarea Legii Picnicului, autoritatile locale din alte orase au trecut la fapte. Spre exemplu, in Bistrita au fost aprobate cinci locatii destinate picnicului. Municipalitatea bistriteana a luat în calcul zone din extravilanul municipiului Bistrita: pasunea Bunguri, situata pe DJ 151, intre localitatea Sigmir si Blajenii de Sus; Valea scurtă, lacul de agrement, incinta strandului Codrisor si padurea Schullerwald.

La fel, primăria Targu-Murea a amenajat doua zone de picnic, la Platoul Cornesti si la liziera padurii de pe Calea Sighisoarei, pentru ca persoanele care prefera iesirile in natura sa poata petrece intr-un mod cat mai civilizat sfarsiturile de saptamana.

FOTO: citynews.ro

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 10 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 12 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 15 hours FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 15 hours Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 18 hours FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 19 hours Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 19 hours Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 20 hours Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 20 hours Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 21 hours Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
 • Acum 21 hours In vizor
  JUSTIŢIA TERGIVERSEAZĂ: Procesul inspectoarei din Primăria Cluj Napoca prinsă cu o avere ilicită de câteva sute de mii de euro merge cu viteza melcului
 • Acum 22 hours Politica
  ÎMPĂTIMIŢII DE “PĂCĂNELE”, TRECUŢI ÎN REGISTRUL NAŢIONAL, CA VIOLATORII: Legea care introduce obligaţia să existe o bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc, promulgată
 • Acum 22 hours General
  Cod galben de ceaţă şi gheţuş
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE