Editorial

MIC TRATAT DE FURT LA ROMÂNI

Scris de 64

Cinci cetățeni de etnie rromă au fost surprinși cu drona în timp ce „împrumutau” niște materiale de pe șantierul drumului expres Craiova-Pitești. Este extrem de trist că am ajuns în acest punct al involuției românești. Să nu mai poți tu, ca român, să „faci rost” de chestii, că te trezești cu drona peste tine, este ca un baros al realității care lovește în filonul național.

Ce urmează? Să nu se mai facă șmenuri în Parlament, de teama dronelor? Să nu se mai riște oamenii la învârteli prin instituțiile publice, că nu se știe niciodată când apare o dronă la geam? O să dispară Sfânta Treime a literei „C” – ciupelile, ciubucurile și combinațiile? Adică am ajuns să ne civilizăm cu drona? Asta nu-i treabă, la poporul ăsta sărac, dar cinstit. Pentru că românul nu fură.

Românul nu fură, face rost.

„Bă, de unde ai parfumul ăsta?”

„Am făcut rost de el.”

„L-ai luat de la băieți?”

„Nu.”

„L-ai primit cadou?”

„Nu.”

„L-ai găsit pe jos?”

„Nu.”

„L-ai furat?”

„NU, AM FĂCUT ROST DE EL!”

În codul relelor maniere românești e prevăzut că NICIODATĂ nu se întreabă despre proveniența unui lucru despre care se crede că are origini dubioase. Nu este elegant să insinuezi că românul ar fi hoț, când el e doar cel mai mare făcător de rost din lume.

Românul nu fură, împrumută. Există două tipuri de împrumuturi: cel de oameni normali, în care se returnează datoria, și împrumutul românesc, adică permanent. Românul împrumută de tot pentru că sigur i se cuvenea lui acel obiect, doar că lumea e prea limitată ca să înțeleagă.

Românul nu fură, face un șmen. Când țara asta rămâne cu rezervorul gol și e pusă pe avarii pe un loc rezervat persoanelor cu handicap, se face plinul de șmen. Cum se întâmplă asta? Se pun mai mulți români să spună deodată „am făcut un șmen, boss” și România funcționează din nou. Pentru că România funcționează cel mai bine pe bază de șmen, am încercat să punem cinste în rezervor și nu ne-a ieșit.

Românul nu fură, îi pică. Deasupra țării e tot timpul un nor din care pică lucruri: ceasuri, mașini, contracte cu statul. Este un fel de nor al abundenței. E strigător la cer să crezi că s-a furat, când de fapt doar s-a picat. Poți judeca un român căruia i-a picat în curte un reactor nuclear? Nu poți, că așa a vrut norul.

Românul nu fură, ciupește. În țara asta se ciupesc mai mulți bani decât funduri și poate de aia o ducem atât de bine. Cu o ciupeală mică toți suntem datori și nu vreau să mă ciupesc, ca să mă trezesc la o realitate fără ciupeli.

Românul nu fură, se descurcă. „M-am învârtit de-o mașină”, „M-am învârtit de-o casă”, tot timpul ne vom învârti de ceva. Dacă faceți suficientă liniște, veți auzi români care fac piruete.

Românul nu fură, face un ciubuc. Turcii au inventat ciubucul, iar românii l-au perfecționat. Termenul ăsta poate avea atât de multe înțelesuri în limba română, dar cel mai bine funcționează ca antonim pentru furt.

Românul nu fură, are o cunoștință. Țara asta e compusă din oameni care cunosc oameni care pot să rezolve chestii. Populația reală a României e dublă, pentru că fiecare dintre noi are un alt român însărcinat cu rezolvarea de lucruri.

Ideea e că în țara asta nu se fură, doar mai dispare câte ceva fără urmă. Și ce, e vreo problemă? La fel cum oamenii mor, lucrurile dispar. Așa funcționează Universul.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours PubliNews
  Prima finantare blue IFC sprijina, prin BT, folosirea sustenabila a apei
 • Acum 11 hours Din oras
  Fiindcă de peste un deceniu cablurile din Cluj-Napoca nu au fost integral îngropate, un clujean cere prin bugetarea participativă măcar înălțarea cablurilor care pot fi atinse cu mâna
 • Acum 12 hours Politica
  #ECHIPA_CÂȘTIGĂTOARE a pierdut și președinția Sectorului 3 București. Așteptăm, cu interes, ziua ejectării din fruntea Senatului
 • Acum 12 hours In vizor
  Hop și Boc să se lipească de imaginea celor 8 bacalaureați de nota 10 din acest an! Ar trebui să ne fie rușine, nu să ne felicităm!
 • Acum 13 hours Politica
  Guvernul, măciucă la buzunarele românilor: Crește impozitul pe dividende de la 5% la 8% începând de anul viitor. Cresc accizele la alcool și tutun, cresc impozitele la jocurile de noroc, TVA pentru băuturile cu zahăr crește la 19%
 • Acum 13 hours Sanatate
  În două săptămâni, numărul clujenilor internați cu COVID-19 s-a dublat. N-am scăpat de pandemie
 • Acum 13 hours Politica
  PSD declanșează alegeri în organizațiile care au câștigat alegerile locale din 2020, iar în celelalte organizații începe ”reorganizarea”. Filiala Cluj a ”înfrânt” pe linie
 • Acum 14 hours Din oras
  Încă un ”rând” de amânare de termen pentru licitația de proiectare și execuție a metroului din Cluj
 • Acum 14 hours Din oras
  Accident pe Regele Ferdinand, în față la Central: șoferul a pierdut controlul volanului și a intrat pe trotuar
 • Acum 14 hours Politica
  S-A DAT COMANDA: REPER, Dacian Cioloș, în barca noului partid, ADUNAREA! Încă trei parlamentari au părăsit azi USR
 • Acum 15 hours PubliNews
  Ferestre și uși la preț de producător, exclusiv pentru bistrițeni, de la TeraGlass
 • Acum 15 hours Din oras
  „Modernizarea locurilor de joacă” părăginite din Cluj-Napoca, solicitată prin procesul de bugetare participativă: „Unele locuri de joacă nu au mai fost modernizate de mult timp”
 • Acum 15 hours In vizor
  Sindicaliștii din Penitenciarul Gherla aduc acuze grave actualului șef al Secției Exterioare de femei Cluj-Napoca: ”Probleme cu alcoolul. Înjură subordonații. Nu a fost sancționat”
Citește și...
UMILĂ OPINIE Editorial

Burlescul fotbalului românesc

Adică despre grotescul situaţiei de a face sport cu cocalari, bişniţari şi săgeţi cu muci […]

Recomandările redacției
TOP CITITE