Oamenii de azi, prinsi in vartejul preocuparilor impuse de civilizatia moderna, au abandonat cu totul principiul sanatos care spune ca “trebuie sa se manance pentru a se putea trai”, adoptandu-l pe acela conform caruia “trebuie sa traiesti si pentru placerea de a manca.”
Ajunsi in fata acestei dileme, trebuie sa ne hotaram a alege intre sanatate si placerile oferite de limba si stomacul supraincarcat. Daca le alegem pe cele din urma, atunci nici sa nu ne miram, nici sa nu ne plangem de consecintele dezastruoase. Daca optati pentru sanatate, atunci ganditi-va bine ce, cum si cand sa mancati. Dar, pentru a avea un sprijin in orientarea optiunilor dvs., faceti cunostinta cu cateva dintre metodele, regimurile sau dietele alimentare care va stau la dispozitie:
Metoda obisnuita (moderna)
Se consuma tot felul de alimente, crude, fierte, fripte sau prajite, din toate cele trei regnuri ale naturii, mineral, vegetal si animal, precum si mancaruri rafinat pregatite, puternic condimentate, foarte fierbinti sau foarte reci si in cantitati mult mai mari decat cele necesare organismului. Aceasta metoda de alimentara este contraindicata in perioadele de tratamente naturiste de vindecare sau autovindecare, precum si in perioada imediat urmatoare terminarii acestora.
Metoda vegetariana simpla
Se elimina din alimentatie carnea, dar se consuma in continuare alimente fierte, fripte sau prajite, lapte, oua, faina, zahar, condimente puternice si mancaruri foarte fierbinti sau foarte reci, rafinat pregatite, precum si indelung conservate. Metoda poate fi practicata permanent, sau macar in perioadele de tratament sau autotratament naturist si in perioada imediat urmatoare recastigarii sanatatii.
Metoda vegetariana avansata
Se consuma o mare cantitate de cruditati, dar si alimente fierte, fripte sau prajite, insa preparate mai simplu. Se elimina sau se reduce drastic: faina alba, sarea, zaharul, laptele, ouale, condimentele puternice, precum si mancarurile prea fierbinti sau prea reci. Este indicata permanent, sau macar in perioadele de tratamente naturiste si de singere a posturilor alimentare (perioada pana la reintrarea in alimentatia normala).
Regimul de cruditati (hrana vie)
Se consuma numai alimente naturale, la pregatirea carora nu se foloseste focul, si in mod special: sucuri de legume si fructe, fructe si legume crude, dar nu amestecate (legume si fructe la aceeasi masa), faina integrala, cereale intregi, seminte, precum si germeni de legume sau cereale. Este recomandata permanent, mai ales in perioadele de tratament naturiste de vindecare sau autovindecare, precum si cele de stingere a posturilor alimentare, in special in prima perioada a acestora. Poate constitui prin ea insasi o metoda naturista de profilaxie, tratare si autotratare.
Regimul de separare
Se permite consumarea tuturor alimentelor, inclusive carne; nu se consuma la aceeasi masa alimente extreme (albumine si hidrati de carbon), si nici in orice perioada a zilei; alimentele se impart in trei categorii:
– albuminele, care se consuma intre orele 6-14;
– hidratii de carbon, ce se consuma intre orele 14-19;
– alimentele neutre, care se consuma pentru completare in ambele perioade.
Regimul este indicat permanent, dar cu predilectie in perioadele tratamentelor naturiste de autovindcare si dupa recastigarea sanatatii. Constituie el insusi o metoda de autovindecare, in care scop trebuie respectat cel putin 3 luni.
Regimul macrobiotic
Se utilizeaza pentru mentinerea echilibrului de tip Yin sau Yang din organism, fie pentru recastigarea acestuia, mai ales daca dezechilibrul a condus la instalarea unor maladii. Exista 10 feluride a manca si de a bea macrobiotic, care se alege in functie de gravitatea situatiei, precum si de posibilitatile pacientului de a respecta regulile. Este indicat permanent, dar mai ales in perioadele de autovindecare sau de stingere a posturilor. Constituie prin el insusi o puternica metoda de vindecare in toate maladiile.
Regimul de 6 zile
Se desfasoara astfel:
– prima zi: numai cruditati – un singur fel de fructe, legume sau seminte de dovleac, la o masa;
– a 2-a si a 3-a zi: post total, cu clisme;
– a 4-a zi numai cruditati, ca in prima zi;
– a 5-a si a 6-a zi: 2 mese pe zi (orele 11 ai 18) sau 3 mese pe zi (orele 11, 13 si 18): ora 11 (dejunul) – 1-2 fructe de sezon sau seminte de dovleac; ora 13 (masa de pranz) – mancare la alegere, respectand regimul de separare; ora 18 (cina): mancare la alegere, respectand regimul de separare.
In cazul in care se aplica regimul cu numai doua mese pe zi, atunci la ora 11 se consuma masa de pranz.
Este indicat permanent sau pentru perioade mai lungi, dar mai ales in acelea de autotratament naturist. Constituie prin el insusi o metoda de autovindecare, dar trebuie urmat cel putin 3 luni. Daca este urmat cu caracter permanent, constituie un minunant mijloc de prelungire a vietii.
Dieta yoghina
Se bazeaza pe principiul dualitatii, acid si alcalin, in ceea ce priveste atat continutul sangelui, cat si diferitele alimente. Exista trei variante de diete:
– Satvik (superioara) – alcalinitatea sangelui 60-70 %;
– Rajasik (medie sau echilibrata) – alcalinitatea 50-60 %;
– Tamasik (inferioara sau neechilibrata) – alcalinitatea sangelui sub 50 %.
Spre edificare, prezentam succinct alimentatia echilibrata Rajasik: Mentinerea alcalinitatii se realizeaza prin alcatuirea unei diete corespunzatoare: 2/3 alimente alcaline si 1/3 alimente acide. Pentru nevegetarieni, se impune ca pestele, carnea, ouale, orezul, painea sa nu depaseasca 1/3 din alimentatie, restul fiind completat cu vegetale, fructe, boabe si lapte. Pentru vegetarieni, hidratii de carbon (orez, paine si altele) nu trebuie sa depaseasca 1/3 din alimentatie, restul fiind completat cu leguminoase, boabe, vegetale, lapte, nuci etc. Ouale, carnea, mancarurile dulci, cele pregatite cu unt si conservele sunt considerate ca fiind concentrate si ar trebui evitate, ca de altfel si ustoroiul si ceapa.
Dieta este indicata permanent, dar mai ales in perioadele de practicare a diferitelor forme de Yoga, precum si in perioadele de tratamente naturiste sau de stingere a posturilor.
Dieta isihasta
Este practicata de pustnici si de unii monahi. Consta in utilizarea “painii harice”, paine dospita, dar necoapta in cuptor, ci uscata la o temperatura de pana la 40º C, prin expunerea la soare sau cel mult pe usa deschisa a cuptorului, la foc mic. Se consuma 3 g pe kilocorp pe zi. Cine nu poate inghiti painea, o poate lasa in apa, consumand apoi laptele de paine harica in care se pune putin otet natural.
Se mai pot consuma salate crude de zarzavaturi sau fructe, sucuri de legume sau de fructe, seminte de floarea-soarelui neprajite si unele preparate simple si semifierte. In locul supelor si ciorbelor obisnuite se poate utilize asa-zisa “supa de sanatate”, pregatita astfel: peste o cantitate mica de salata, se toarna apa calduta si se adauga paine harica, eventual miez de paine integrala obisnuita (niciodata coaja), putina acritura si putina verdeata. Se evita orice aliment dulce, inclusiv fructele dulci, dar si lamaile si alte citrice, uleiurile de orice fel, consumul de fructe si legume sau sucurile ori salatele acestora la aceeasi masa, precum si combinatia sucuri-lapte.
Dieta este indicata permanent, ori de cate ori se simte nevoia, sau ca remediu de atac in caz de imbolnaviri (atunci e recomandata o cura de 60 de zile). E foarte utila in perioadele de stingere a posturilor.