Sanatate

Metode chirurgicale de scadere in greutate

Chirurgia nu este o solutie usoara pentru scaderea in greutate, dar uneori poate realiza ceea ce exercitiile fizice si dieta sanatoasa nu pot face singure. Metodele chirurgicale sunt rezervate pentru persoanele cu supraponderabilitate extrema si care au ca rezultat probleme serioase de sanatate.

 

Cele mai comune metode chirurgicale destinate scaderii ponderale fac doua lucruri. In primul rand, exclud o parte a stomacului, limitand astfel cantitatea de alimente pe care o puteti ingera. In al doilea rand, are tendinta sa va impiedice sa va supraalimentati datorita efectului advers cunoscut sub numele de sindrom de dumping. Daca beti suc acidulat pe stomacul gol, lichidul traverseaza prea repede tubul digestiv, determinand greata, transpiratii si tremor, simtome ale sintomului de dumping.

 

Chirurgia singura nu va rezolva problema scaderii in greutate, dar daca sunteti hotarat sa slabiti si daca chirugia este insotita de o dieta sanatoasa, exercitiu fizic si o atitudine pozitiva, exista sansa sa pierdeti cea mai mare parte a excesului ponderal si apoi sa va mentineti.Un studiu raporteaza ca la trei ani dupa interventia chirurgicala, aproximativ 3 din 4 pacienti au pierdut cel putin jumatate din kilogramele suplimentare.

 

Conditii ale interventiei

Daca ati incercat sa slabiti dar nu ati reusit si ati ramas supraponderal si cu probleme de sanatate legate de greutate, chirurgia poate fi urmatorul pas. Succesul interventiei chirurgicale se bazeaza pe angajamentul dvs. ferm de a respecta recomandarile legate de alimentatie si efort fizic.

 

Din acest motiv candidatii pentru interventie chirurgicala se intalnesc cu profesionisti in domeniul sanatatii din mai multe departamente:

 

–    Un nutritionist va evalua necesitatea operatiei, va va explica in ce mod actul chirurgical va schimba modalitatea in care organismul primeste si foloseste substantele nutritive de care are nevoie. Vi se va explica importanta respectarii de catre dvs. a ghidului nutritional pe care il veti primi. Medicul va intocmi un program de monitorizare pe termen lung pe care va trebui sa il urmati dupa interventie.

 

–    Un dietetician va va ajuta sa alegeti cele mai potrivite alimente inainte si dupa operatie.

 

–    Cu un psiholog veti discuta problemele sociale si psihologice carora va trebui sa le faceti fata, precum si ajutorul de care aveti nevoie pentru a face schimbarile modului de viata care sa incurajeze exercitiul fizic si o alimentatie sanatoasa.

 

–    Un chirurg va evalua cazul din punctul lui de vedere. Daca sunteti apt, va fi programata operatia.

 

Cine poate folosi interventia chirurgicala?

Puteti fi candidat la o metoda (interventie) chirurgicala daca faceti parte din cele doua categorii:

1.    Indexul masei corporale este peste 40, nivel la care obezitatea a fost definita ca extrema. Uneori, medicii vor recomanda interventie chirurgicala si la IMC-ul sub 35 daca apar probleme de sanatate care sa o impuna.
2.    Daca aveti si un risc crescut de a dezvolta probleme medicale (hipertensiune arteriala, afectiuni cardiace, diabet, boli degenerative articulare, apnee obstructiva in somn etc.) datorita stilului de viata si istoricului familial. Interventia in aceste cazuri trebuie sa amelioreze sanatatea dupa ce scadeti in greutate.

 

Metode chirurgicale:

a)    Folosirea unei bande sau capse pentru a crea un compartiment in partea superioara a stomacului, acolo unde alimentele ajung in esofag. Capacitatea acestui compartiment este redusa la 28 sau 56 de g de alimente, dar poate sa se mareasca ulterior. Dupa operatie, puteti manca doar cantiati mici de alimente fara sa simtiti greata sau disconfort abdominal.

 

b)    Crearea de asemenea a unui compartiment mic, dar presupune si un bypass pe o anumita portiune a intestinului subtire. Aceasta metoda are o dubla functie: 1. reduce cantitatea de alimente pe care o puteti manca si 2. reduce numarul de calorii pe care organismul le poate absorbi.

 

Tipuri de operatii:

–    Bypass la nivelul intestinului subtire sau bypass jejunoileal scurtcircuiteaza traseul alimentelor din stomac in intestinul gros, ocolind cea mai mare parte a intestinului subtire. Ca rezultat, cele mai multe substante nutritive se pierd, oamenii slabind foarte mult. Pot aparea complicatii: insuficienta hepatica, artrita, litiaza renala si diaree severa. Operatia in sine, din aceste motive, nu se prea mai practica.

 

–    Compartimentarea sau capsarea stomacului este o operatie care imparte stomacul intr-o punga mica superioara si una mare inferioara. Se foloseste un capsator chirurgical special care compartimenteaza stomacul. Interventia este rapida si mai putin sigura fata de altele, iar scaderea in greutate e nesatisfacatoare. Putin chirurgi o mai practica.

 

–    Bandarea stomacului. In locul capselor, chirugii folosesc  o banda pentru a compartimenta stomacul in doua parti. Banda este strans legata, asemenea unei centuri, in jurul partii superioare a stomacului, lasand doar un mic canal de comunicare intre cele doua compartimente.

 

–    Gastroplastia prin bandare verticala imparte stomacul in doua compartimente, superior( mic) si inferior (cea mai mare parte a stomacului). Orificiul de comunicare are marimea unei monede. Cu timpul orificiul se ingusteaza, fiind nevoie de o alta operatie.

 

–    Bypass gastic este metoda chirurgicala cea mai frecvent practicata. Chirurgii capseaza  partea superioara a stomacului lasand un compartiment cu o capacitate de 14 g. Apoi se sectioneaza intestinul subtire si se coase o parte a acestuia direct la compartimentul superior. Acest aranjament modifica traseul pe care il vor urma alimentele, scurcircuitand cea mai mare parte a stomacului  si prima parte a intestinului subtire, duodenul. Stomacul ramane sanatos si continua sa secrete sucuri digestive care ajung in intestinul subtire. Este sigura si are putine complicatii. Scaderea in greutate este incurajatoare. Un efect advers frecvent este deficienta de fier.

 

Metoda chirurgicala de scadere ponderala nu este deloc miraculoasa. Desi va puteti astepta sa slabiti si apoi sa va mentineti, mai ales daca aveti un bypass gastric, decizia asupra schimbarilor in ceea ce priveste alimentatia si activitatea fizica va apartin.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *