Diete

Meniu turcesc

Micul dejun turcesc standard consta in paine proaspat coapta, branza de oaie, masline negre, rosii, iaurt, miere si gem, alaturi de ceai negru dulce. Pentru gustari, in orase exista chioscuri unde se vand produse precum lahmacun,  felii subtiri de pizza cu carne tocata pe deasupra, rulate si consumate ca pe un cornet de inghetata sau kofte (chiftele) si lipii umplute cu salata.

 

 

O monstra de meniu turcesc dintr-un restaurant ar putea fi acesta:

 

 

Mezeler (aperitive):
Arnavur cigeri – ficat picant prajit cu ceapa;
Cerkes tavugu – pui rece cu piure de nuci si usturoi;
Cig kofte – chiftele picante;
Midye dolmasi – midii umplute;
Yaprak dolmasi – frunze de vita-de-vie umplute cu orez.

 

 

Corbalar (supe):
Yala corbasi – supa de iaurt;
Dugun corbasi – supa de carne cu galbenus de ou;
Ikembe corbasi – supa de burta.

 

 

Izgaralar (carne la gratar):
Bonfile – fileuri;
Doner kebab – miel la rotisor;
Pirzola – cotlet de miel;
Sis kebab – frigarui de miel;
Iskender kebab – bucati de miel in sos de rosii si iaurt;
Sis kofte – chiftele la gratar.

 

 

Pilavlar (varietati de orez):
Sade pilav – pilaf din orez cu bobul lung;
Ic pilav – orez cu seminte de pin, stafide si ceapa;
Bulgar pilavi – pilaf din grau zdrobit;

 

 

Zeytingyaglar (legume reci in ulei de masline):
     –    Imam bavildi – jumatati de vinete cu rosii si ceapa;
Kabak kizartmasi – felii de dovlecei prajite in iaurt;
Patlikan kizartmasi – felii de vinete prajite in iaurty;
Zeytinyagli fasulye – fasole verde in sos de rosii.

 

 

Borekler (produse savuroase de patiserie):
Sigara borek – placintele prajite cu branza;
Talas boregi – placinte pufoase cu carne.

 

 

Salatalar (salate):
Cack – castravei cubulete in sos de iaurt cu usturoi;
Coban salata – amestec de rosii, ardei, castraveti si ceapa;
Patican salatasi – salata de vinete (preluata si de bucataria romaneasca);
Pyyaz – salata de fasole.

 

 

Tathlar (deserturi)
Baklava – placintele pufoase umplute cu nuci si sirop de miere;
Tel badayif – betigase de grau insiropate, umplute cu nuci;
Sutlac – budinca de orez, rece si cremoasa;
Komposto – compot rece de frucrew;
Dondurma – inghetata;
Meyvalar – fructe.

 

 

Alte produse simple, satesti, sunt gozleme (clatite turcesti umplute) si manti (ravioli turcesc). Turcia e acum si pe placul fanilor de mancare tip fast-food si al chipsurilor.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *