In vizor

Memoriul lui Ciceo provoaca panica in Consiliul Judetean

Memoriul transmis de Aeroportul “Avram Iancu” Consiliului Judetean Cluj, in care se invoca mai multe nereguli grave facute de lideri ai Consiliului Judetean care, “in perioada iulie 2012-iunie 2014, au obstructionat si impiedicat desfasurarea activitatii in cadrul Aeroportului International Avram Iancu”, declanseaza lupta dintre cele doua institutii. Memoriul a fost trimis in atentia tuturor consilierilor judeteni, dar si vicepresedintilor Horatiu Catarig si Ioan Oleleu, si ne arata ca directorasii din CJ Cluj si-au batut joc de investitiile de la Aeroport, intarziind lucrari sau impiedicand, prin absenta unor decizii, efectuarea lor. Consilierii judeteni contactati de Ziar de Cluj spun ca nu stiau de aceste nereguli, care sunt foarte grave.

Vicepresedintele cu atributii de presedinte al CJ Cluj, Vakar Istvan, spune ca intreaga institutie e foarte bulversata in acest moment dar ca, pentru ei, „aeroportul este cea mai importanta investitie, care nu se poate lasa de izbeliste”.

„Nu stiam, de problemele semnalate in memoriu. De unde sa stiu?! Din pacate, este un razboi intre doua blocuri si nu e bine. Sunt foarte multe frustrari la mijloc. Nu imi dau seama care sunt cauzele memoriului trimis de David Ciceo si echipa sa.

Noi l-am primit si l-am transmis catre aparatul de lucru si catre biroul juridic. Sunt de acord sa il trimitem si la DNA, trebuie sa fie in cunostinta de toate partile care pot sa faca ceva in privinta lui.

Astazi am avut o intalnire cu banca creditoare unde s-au cesionat niste creante ale antreprenorului. Nu stiu daca e bine sa existe tensiuni intre banca si aeroport. Trebuie sa gasim o formula de deblocare si sa nu se blocheze conturile aeroportului. Trebuie sa functioneze, dar si legea trebuie sa isi spuna cuvantul, daca s-a gresit”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Vakar Istvan.  

Remus Lapusan, liderul consilierilor PSD, spune ca acest conflict poate fi rezolvat numai de un audit extern.

“Sunt mai multe lucruri de discutat. Si executivul CJ a facut o lista cu probleme. Cred ca un audit extern ar rezolva aceasta problema, realizat de catre Curtea de Conturi. Pana la urma, nu va exista incredere decat intr-un audit facut de cineva din exterior. In acel moment, vom vedea cine a gresit si cu ce”.

Cat priveste neregulile semnalate, Lapusan spune ca nu era informat.

“Discutii au fost tot timpul legat de ceea ce trebuia facut la aeroport, dar s-a mers intotdeauna pe buna credinta. Au fost discutii in CJ, insa nu aveam de unde sa stiu ceea ce se semnaleaza in memoriu”.

Rares Rusu (PDL) spune ca nu a citit inca memoriul, dar a aflat ceea ce se reclama, si considera ca aceste lucruri sunt grave, iar cei responsabili trebuie sa plateasca.

“Ceea ce imi spuneti este nasol. Aceste lucruri nu se discutau in Consiliul Judetean, aveam acces la proiecte, dar nu si la acte si informatii. Am fost tratati ca si opozanti in CJ in tot acest timp. Nu am vazut niciun act. Dar din ce am vazut sunt lucruri grave si cine si-a permis sa comita asemenea lucruri, trebuie sa si le si asume”, spune Rusu.

Mihai Seplecan spune ca a primit memoriul, dar nu a apucat sa-l cireasca. Consilierul PNL spune cu mana pe inima ca nu stia de aceste probleme invocate.

“Nu stiam de multe lucruri care se tineau ascunse de intreaga conducere a CJ Cluj, nu poti sa acunzi un singur om. Noi nu am fost informati nici de conducere si nici de aparatul Consiliului Judetean”.

PSD-istul Ioan Oleleu, fostul vicepresedinte CJ Cluj, spune ca a avut o intalnire cu Vakar Istvan si cu directorul aeroportului, David Ciceo, si au cazut de acord ca acest memoriu sa fie trimis la DNA Cluj.

“Eu am solicitat un punct de vedere a celor vizavi de acest memoriu si am fost total de acod cu trimiterea lui catre DNA”, spune Oleleu.

In memoriul amintit  aflam ca proiectul realizat de IPTANA la pista aeroportului continea grave erori si neconformitati de care conducerea CJ stia si ca, asa cum sustine in memoriu conducerea Aeroportului, asupra ei s-au facut presiuni “in repetate randuri de catre unii reprezentanti ai conducerii CJ ca sa se incheie un nou contract de proiectare tot cu IPTANA SA”.

Un lucru socant pe care il aflam din memoriu este faptul ca adresele prin care Aeroportul cerea conducerii CJ rectificarea Cartii Funciare a Aerportului privind suprafetele de teren inscrise din favoarea AVIATRANS SRL in favoarea aeroportului au ramas in aer. Nu mai putin de 4 adrese s-au inregistrat la CJ pe aceasta problema si astazi inca nu e rezolvata problema! Prin nerectificarea CF-ului exista un mare risc pentru CJ, dar si pentru regia aeroportului, de a se cauza un risc patrimoniului judetului ce poate afecta inclusiv dezvoltarea infrastructurii aeroportuare.

Conducerea Aeroportului reclama si intarzierea nejustificata a eliberarii autorizatiei de construire pentru APRON 4 (platforma de parcare a aeronavelor), subiect ce apare si in dosarul de coruptie “Mita la Uioreanu”. Potrivit memoriului, “se cunostea ca presedintele CJ Cluj a dispus executarea lucrarilor si domnul arhitect sef Claudiu Salanta cunostea de la inceput ca lucrarile sunt deja demarate”.

Un detaliu interesant este ca “datorita tergiversarii nejustificate a eliberarii autorizatiei de construire pentru APRON 4 nu a fost posibila incheierea unui contract de colaborare cu operatorul Ryanair”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *