Vocea ta

Medicul Adi Copcea a verificat: scade sau nu nivelul de oxigen cu purtarea măștii?

Medicul Adi Copcea a verificat dacă scade sau nu nivelul de oxigen din sânge prin purtarea măștii:

„Pentru cei curioşi de experimentele cu saturația şi masca.

Saturația mea. 1: cu mască KN95. 2. Fără mască.

Valoarea de 98% e normală, orice între 95 si 100% e normal.

Hipoxemia corespunde valorilor sub 90%.

La 90% saturație deja PO2 e 60 mmHg, adică normal; la 95 e 80 mmHg. Corelația între saturație și pO2 e o sinusoidă care se aplatizeaza de la 90%.

Alarmarea, în principiu, e în zona 90-95%, sub 90% deja e hipoxemie”, a precizat medicul, în cadrul unei postări pe Facebook, căreia i-a atașat și următoarele imagini:

„COVID19.

Măştile sunt bune. Măştile cresc imunitatea colectivă. Ăsta e subiectul care circula zilele astea. Explic rapid:

1. Măştile, chit că nu protejează 100%, protejează surprinzător de mult. Infecția cu coronavirus, o confirma datele din lumea reală, are o componentă de doză. Încasezi mai mult: poți face formă mai gravă. Încasezi mai puțin: ai şanse mari să faci o formă mai uşoară.

2. Măştile de bumbac sunt surprinzător de bune. Cei ce au problema „nu pot respira” pot apela la ele și e ok. E vorba de a-ți ține „aura respiratorie” într-un perimetru mai mic. Ăsta e principiul. Picăturile la purtător. Că mototoleşti masca mie mi se pare irelevant, mască mototolită, mască de bumbac… orice e mai bine decât nimic.

3. Da, eu sunt pentru măști la şcoală. Alții pot fi împotrivă, asta e. E părerea mea. Nu în general, evident, ci în această pandemie punctuală. Măști de care or vrea părinții, nu sunt vehement pe modelul de mască. Cine crede că e o conspirație îşi poate fabrica singur dintr-o bandană, ba chiar îşi poate face ceva cool. Sau, şi mai bine, cumpăra.

4. Virusul se bucură cand trece de la un om la altul,  mai exact de la un tract respirator la altul. Se bucură și mai tare când trece în doze mai mari. După cum spuneam într-un comentariu sub o postare, există o probă simplă. Încercați să scuipați printr-o mască şi observați cam ce performanțe reuşiți.

5. Chestia cu imunitatea colectivă care creşte e ceva pe model vaccin, de fapt ce vor să spună acele articole e că ponderea de infecții ușoare/asimptomatice de fapt e mai mare. Nu că masca vine cu vreun anticorp. Dar daca tot e să-l iei, iei mai puțin. Deci, la comparația măştii cu gardul prin care trec mărgele: da, mai trec mărgele, dar se mai opresc mingi de ping pong, golf, tenis. Asta e ideea. Sau, altfel, una e să te plouă uşor, una e să stai fără umbrelă într-o ploaie torențială.

6. Cu respirat, saturație etc. nu mai insist. E neplăcut. Dar nu se întamplă nimic spectaculos, ci adaptări, așa cum se întamplă şi într-un autobuz îmbâcsit sau la caldură sau la altitudine…Te obişnuieşti.

Cam asta aveam de zis cui mă mai citeşte.

Baftă copiilor şi profesorilor în noul an şcolar!”, a postat dr. Adi Copcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *