Sanatate

Medicina alternativa impotriva kilogramelor si durerii

Scris de 18

De cativa ani, medicina alternative castiga tot mai mult teren in Europa. Cei dezamagiti de medicina alopata si de regimurile sale “miraculoase” apeleaza tot mai frecvent la aceste tehnici, care pot constitui un ajutor pretios pentru a scadea in greutate… alaturi de regimul alimentar, desigur!

 

Homeopatia

 

Cuvantul in sine vine de la grecescul “homoios” (= asemanator), si “pathos (= boala). Fondata de dr. Samuel Hahnemann, este o tehnica bazata pe legile similitudiniii, care urmareste sa vindece prin intermediul unor remedii vegetale, organice sau minerale, similare cu cele care au provocat boala, dar utilizate in cantitati infime. Tratamentul este personalizat pentru fiecare pacient, in functie de modul sau de viata si de boala sa. Substantele astfel diluate influenteaza procesul de vindecare, desi in cantitati mult mai mari si administrate unui individ sanatos, ar declansa simptomele maladiei respective.

 

Medicul homeopat determina si prescrie un tratament care, insotit de un regim alimentar, faciliteaza slabirea. Unii pacienti reactioneaza mai bine la tratament decat altii, insa in nici un caz nu se produc miracole: slabirea necesita o etapa de schimbare a regulilor de igiena a vietii.

 

Acupunctura

 

Cuvantul vine de la latinescul “acus” (= ac) si “punctura” (= intepatura). Este o tehnica a medicinii traditionale chineze, adoptata de tot mai multi medici occidentali. Principiile sale se bazeaza pe circulatia energiei – forta vietii – in interiorul corpului uman.

 

Conform filozofiei chineze, organele si vicerele sunt in stransa comunicare cu suprafata corpului, adica cu pielea, si invers; astfel, functionarea unui organ poate fi stimulata sau atenuata actionand asupra epidermei, la nivelul punctelor de acupunctura (in numar de 360), situate pe meridianele energetice (12 la numar) – liniile de forta prin care circula energia.

 

Acupunctura este o tehnica medicala care priveste individul in ansamblul sau si in diversitate de patologii si tulburari, printre care si surplusul ponderal. Tratamentul trebuie insotit de un program dietetic.

 

Osteoterapia

 

Este o arta, o stiinta si totodata o tehnica menita sa diagnosticheze si sa trateze, prin intermediul mainilor, disfunctiile corpului omenesc. Si ea abordeaza individual global. Terapeutul lucreaza cu mainile goale pentru a identifica si corecta problemele de mobilitate ce pot afecta un os, o articulatie, un tesut, un organ sau un viscer.

 

Cum actioneaza osteoterapia asupra scaderii in greutate? Osteoterapia recunoaste existenta unei corespondente intre fiecare organ si fiecare vertebra, dat fiind ca fiecare segment medular se afla in stransa relatie cu zone, tesuturi si viscere specifice, prin intermediul cailor nervoase. Daca nervul ce corespunde zonei unui organ este comprimat, organul respectiv nu-si mai poate exercita corect functia.

 

Daca, de pilda, mobilitatea unei vertebre este afectata ca urmare a unui traumatism sau a unei miscari gresite repetitive, pot aparea disfunctii ale viscerelor strabatute de nervul corespunzator.

 

Astfel, afectarea zonei D10 (vetrtebra a zecea dorsala), aflata in relatie cu ficatul, pancreasul, rinichii, glandele suprarenale, ureterele, ovarele, uterul si intestinul gros, poate duce la aparitia celulitei, fiindca aceste organe nu mai functioneaza in mod normal. Osteoterapeutul diagnosticheaza si trateaza aceste disfunctii, astfel incat situatia sa revina la normal.

 

 

Mezoterapia

 

Se situeaza la granita dintre medicina alopata si tehnicile alternative. Conceputa de dr. Pistor in anii 1950, s-a dezvoltat considerabil si si-a largit campul de actiune, oferind in multe cazuri posibilitatea de vindecare si mai cu seama de atenuare a durerilor.

 

Ce este mezoterapia? Medicamentul este administrat local, in mesoderm (de aici si numele acestei tehnici), prin microinjectii. Substantele injectate intra imediat in contact cu terminatiile nervoase si cu sistemul microcirculator. Organismul nu este agresat de doze prea mari de medicamente, care in medicina alopata sunt administrate in general pe cale orala (riscand sa provoace tulburari gastrice), rectala, intraveninoasa, intradermica, intramusculara etc.

 

Contrar ideilor generale, aceasta practica terapeutica nu este destinata exclusiv problemelor de obezitate si de celulita, desi in acest din urma caz ofera rezultate pozitive. Mezoterapia are aplicabilitate inainte de orice in situatiile caracterizate de durere (reumatism, cefalee, nevralgii, migrene, tendinite etc.), dar si in tulburarile nervoase (spasmofilie, stres, trac), cele gincologice, urinare si infectiile locale. De asemenea, este recomandata adesea pentru probleme estetice: cicatrice cheloide (“in relief”), vergeturi, imbatranire cutanata…Pentru a fi eficienta, produsele trebuie injectate in doza minima, foarte aproape de leziune (in picior, pentru problemele piciorului, de pilda) si la momentul oportun.

 

Exista riscuri? Riscul major este acela ca “nu ajuta la nimic” (in aproximativ 20 % din cazuri, ceea ce este putin). Au fost inregistrate cazuri de intoleranta locala si de fenomene alergice. Recidiviva trebuie si ea mentinata: durerea este mai puternica dupa prima si a doua sedinta decat la inceperea tratamentului, astfel incat acesta trebuie intrerupt.

 

.roULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours De cartier
  La o lună de la data (re)începerii lucrărilor pentru podul Porțelanului, vedem primele semne pe șantier: câteva garduri metalice și panoul informativ
 • Acum 6 hours Din oras
  „Atenție! Cade tencuiala!”
 • Acum 6 hours Din oras
  De doi ani, Poarta Vieneză nu e cumpărată de nimeni. Prețul cerut e de aproape 3,4 MILIOANE EURO
 • Acum 6 hours De cartier
  Fiindcă așteaptă de mai bine de un an, și-au pierdut răbdarea! Acompaniați de alarme, cu urlete și strigături din partea paznicilor, mănășturenii au „inaugurat” Baza Sportivă „La Terenuri”
 • Acum 7 hours Eveniment
  Poliția clujeană este în alertă: Prietenul femeii dispărute este cunoscut cu antecedente de om violent şi se află sub tratament
 • Acum 7 hours In vizor
  ATENŢIE LA TREN: După 14 ani de promisiuni, pasajul de cale ferată de la Jucu rămâne o vorbă în vânt
 • Acum 8 hours In vizor
  O fundaţie “pentru studii biblice”, printre acţionarii unei firme care a dat o ţeapă de 25 de milioane de euro Companiei de Apă “Arieş” SA
 • Acum 9 hours Din oras
  Autoritățile cresc încet-încet calitatea vieții: «În fiecare cartier este câte o străduță unde modernizăm… În zona de centru străzile sunt aproape gata»
 • Acum 9 hours Din oras
  Primaria plateste 1,6 milioane lei pentru intretinerea fantanilor arteziene si a cismelelor
 • Acum 12 hours Din oras
  A doua zi consecutiv, șoferii din Florești stau înțepeniți în trafic. Boc mai trebuie să-și cumpere niște frigidere la câtă carne primește zilnic
 • Acum 13 hours Politica
  SACUL POPULISMULUI PARE FĂRĂ FUND: Pensionarii cu venituri sub 2000 lei vor primi sprijin. Asta în timp ce Coaliția de Guvernare se pregătește să jupoaie IMM-urile
 • Acum 14 hours Din oras
  A dispărut o femeie de 30 de ani care locuiește în Cluj-Napoca. Ați văzut-o?
 • Acum 14 hours Eveniment
  Bărbat filmat în timp ce se masturba pe o bancă, într-un parc din judeţul Cluj. A fost sesizată poliția
Citește și...
Recomandările redacției
«Cade, dă-te, bă, că cade» Din oras

„Atenție! Cade tencuiala!”

«Cadeee, dă-te, bă, că cade»… tencuiala. Clădirea Palatului Administrativ al Județului Cluj, sediul Instituției Prefectului […]

TOP CITITE