In vizor

Medicii veterinari, abonați la bani publici: indemnizație de 10.000 de lei pe lună. Clujeanul Oros are grijă de colegii de breaslă

Plenul Camerei Deputaților a votat Legea 148/2019 pentru modificarea OG 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor. Noua reglementare legislativă vine este un cadou pentru medicii veterinari, aceștia vor primi lunar de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară suma de 10.000 de lei/contract, având dreptul să încheie maxim două contracte de concesiune.

Inițiativa legislativă a aparținut deputatului PSD Dănuț Păle, medic veterinar, iar printre semnatari s-a numărat și actualul ministru al Agriculturii, Adrian-Nechita Oros, care a fost, până la numirea în guvernul Orban, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților. Totodată, Oros este medic veterinar de profesie și vicepreședinte al Colegiului Medicilor Veterinari din România.

Beneficiarii contractelor încheiate şi care asigură un program zilnic de opt ore cu excepţia zilelor de sâmbătă şi duminică şi a sărbătorilor legale, primesc lunar pentru fiecare contract, suma de 10.000 lei din bugetul Autorităţii, pentru transportul probelor, ridicarea produselor şi tipizatelor necesare, instruirea şi formarea profesională aferentă activităţilor contractate, consilierea proprietarilor de animale în vederea comunicării informaţiilor privind lanţul alimentar, bunăstarea şi condiţiile de biosecuritate, efectuarea catagrafiei animalelor în situaţii de urgenţă, precum şi pentru inspecţia şi certificarea animalelor destinate sacrificării. Pentru realizarea activităţilor, medicii veterinari organizaţi în condiţiile legii pot încheia maximum 2 contracte de concesiune la nivel naţional cu direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, indiferent de numărul unităţilor pe care le deţin sau în care sunt asociaţi şi în care se desfăşoară activităţi de asistenţă medical-veterinară, cu excepţia universităţilor care deţin facultăţi de profil.

De asemenea, contravaloarea manoperei, a analizelor şi examenelor de laborator aferente, a produselor biologice, a materialelor şi a formularelor tipizate, pentru efectuarea în exploataţiile nonprofesionale şi comerciale a unor acţiuni de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, inclusiv inspecţia şi certificarea animalelor destinate sacrificării, este suportată din bugetul Autorităţii.

Veterinarul clujean Oros, ministrul Agriculturii, unul dintre susținătorii acestui demers

Proaspătul numit ministru al Agriculturii, Adrian Oros, este unul dintre susținătorii acestui proiect, alături de alți medici veterinari care au grijă de colegii lor din teritoriu. Iată cum funcțiile din parlament sunt folosite pentru a crea facilități colegilor de breaslă. Clujeanul Oros este printre initiatorii legii care creează o nouă castă bugetară. Această indemnizație de la stat se adaugă onorariilor primite de acești veterinari de la fermieri. La acest moment, estimările arată că în țară există câteva mii de medici veterinari concesionari. Sunt sume de bani uriașe care vor fi virate lunar medicilor veterinari pentru a acoperi cheltuieli care erau deja stipulate în contractele de concesiune. Liberalul Oros adoptă metehne PSD-iste, de a oferi cadouri din bani publici. Ce mai contează ideologia, când poți să ajuți niște prieteni să obțină bani de la stat?

Totodată, direcțiile sanitar-veterinare sunt obligate să încheie cu medicii veterinari concesionari contracte pentru o durată de 5 ani, durata contractelor de până acum fiind 4 ani.

În ciuda unui șir lung de explicații primite de la Guvern prin care se explica motivul pentru care acordarea unor sume suplimentare nu este justificată, Camera Deputaților a mers mai departe cu această inițiativă ce a fost votată în plenul Camerei în 05.06.2019 . Ulterior, președintele Iohannis a solicitat reexaminare legii, dar a fost adoptată din nou de Camera Deputaților în 27 noiembrie.

Punctul de vedere al Guvernului este că pentru activitățile sanitar-veterinare publice efectuate în exploatațiile nonprofesionale, medicii veterinari de liberă practică împuterniciți sunt plătiți, în baza contractului încheiat cu autoritățile sanitar-veterinare pentru siguranța animalelor, potrivit terifelor stabilite de Hotărârea Guvernului nr. 1156/2013. La stabilirea tarifelor acțiunilor sanitar-veterinare publice contractate de medicii veterinari de liberă practică împuterniciți se iau în calcul și costurile aferente efectuării acestor acțiuni, transportul probelor, ridicarea produselor și tipizatelor, consilierea proprietarilor de animale. Acordarea sumei de 5000 de lei este de natură a genera inechități între medicii veterinari de liberă practică împuterniciți, deoarece aceștia își desfășoară activitatea în mod diferit în funcție de numărul de animale. În aceste condiții apreciem că acordarea sumei de 5000 de lei nu este justificată.

Deputații au creat astfel o altă categorie profesională abonată la bani publici, în condițiile în care ei erau deja remunerați pentru activitățile desfășurate. Este o dovadă că fiecare își vede propriul interes atunci când ajunge în Parlament. Medicii veterinari ajunși deputați au făcut totul pentru ca această lege să fie aprobată, chiar dacă Guvernul a adus argumente că nu se justifică banii în plus pe care îi vor primi veterinarii. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *