Din oras

Medicii rezidenti au ramas fara bursa promisa, de 150 de euro pe luna

2.000 de medici rezidenti din Cluj se plang de faptul ca Ministerul Sanatatii nu le-a acordat bursele promise anul trecut, de 150 de euro pe luna. Deputatul clujean Aurelia Cristea a cerut, ieri, explicatii ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Rezidentii clujeni s-au plans deputatului PSD Aurelia Cristea despre faptul ca Guvernul le-a promis ca, din ianuarie 2014, vor primi o bursa lunara de 150 de euro. Cei 2.000 de rezidenti clujeni au ramas cu promisiunea, in conditiile in care cei mai multi nu castiga nici 1.000 de lei pe luna.

Aurelia Cristea i-a adresat, ieri, o intrebare ministrului Eugen Nicolaescu, in plenul Camerei Deputatilor.

“Stimate domnule ministru,in luna noiembrie a anului trecut, medicilor rezidenti care lucreaza in spitalele aflate in subordinea Ministerului Sanatatii li s-a promis, ca urmare a unor proteste anterioare, acordarea unei burse de aproximativ 150 euro lunar. Avand in vedere ca, din cei 14.000 de medici rezidenti din Romania, majoritatea au venituri lunare ce nu ating nici macar 1000 lei, desi sunt nevoiti sa locuiasca in chirie in marile centre universitare, as dori sa știu in ce stadiu se afla implementarea acestei masuri de ajutor care le-a fost promisa in urma cu patru luni”, este adresa deputatului clujean.

Aurelia Cristea a declarat pentru Ziar de Cluj ca mai multi medici rezidenti i-au cerut ajutorul.

“Este o problema importanta, la care sper sa primesc raspuns in cat mai scurt timp”, a adaugat deputatul PSD.

Bursa de 150 de euro pe luna a fost o veste foarte buna pentru medicii rezidenti. Din luna octombrie, cand a fost facut anuntul de catre primul ministru Victor Ponta, rezidentii nu au mai primit nicio veste despre burse.

Ioana Popa este medic rezident in Cluj-Napoca, si nu castiga mai mult de 1.200 de lei, in conditiile in care are si cate doua garzi pe luna, platite cu cate 100 de lei.

“Am spus inca de anul trecut, ca eu nu cred pana nu vad acesti bani. De atatea ori ne-au amagit, dar au fost doar promisiuni. Ne descurcam foarte greu. Eu platesc jumatate din salariul meu pe chirie, iar dupa ce imi acopar toate cheltuielile lunare, nu mai raman cu nimic”, spune rezidenta, care lucreaza la Clinica de Neurologie din cadrul Spialului Clinic Judetean Cluj. Aceasta se gandeste foarte serios sa isi continue rezidentiatul in strainatate.

Aurel Bizo, presedintele Colegiului Medicilor Cluj, nu a putut fi contactat pentru a-si exprima punctul de vedere.

In noiembrie 2013, premierul Victor Ponta declara ca medicii rezidenti vor primi, pe intreaga perioada de rezidentiat, un tip de bursa speciala de 150 de euro. Bursa trebuia sa fie platita de la bugetul de stat.

Foto: magazinsalajean.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *