Jos palaria

Medicii de la Spitalul Județean Cluj au salvat patru vieți, după accidentul grav de la Căpușu Mare

Accidentul de circulație cu victime multiple încarcerate, petrecut în urmă cu două zile în Căpușu Mare, a avut ca și consecință aducerea la Unitatea de Primiri Urgențe a SCJU Cluj-Napoca a patru persoane în stare gravă.

Odată ce medicii urgentiști au aplicat procedurile specifice, trei persoane în stare critică au fost transferate în Blocul Operator al Secției Clinice Chirurgie I.

”A fost momentul în care și-au intrat în rol echipele multidisciplinare chirurgicale și de terapie intensivă, care au reușit performanța să intervină concomitent la trei pacienți cu operații majore. Pentru completarea echipelor, un număr important  de medici, medici rezidenți, asistenți medicali și farmaciști  s-au prezentat voluntar la serviciu, în acord cu procedurile și protocoalele interne”, a comunicat conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.

Echipele operatorii au fost coordonate de medicii chirurgi Vlad Făgărășan (medic de gardă), Cătălin Ciuce și Ciprian Cucoreanu, împreună cu medicii anesteziști Dumitru Patraș, Crina Leahu, Marta Băncișor și Gabriela Csipak.

Pe timpul intervențiilor chirurgicale și după operații au fost utilizate cantități importante de sânge transfuzat, subliniind din nou importanța asigurării permanente a unităților de transfuzie sanguină.

Prof. Dr. George Dindelegan, șef al Secției Clinice Chirurgie 1, și Conf. Dr. Cristina Petrișor, șef al secției Clinice Terapie Intensiva 1, au asigurat managementului cazului complex care a presupus, în plus față de procedurile obișnuite, utilizarea angiografiei și radiologiei intervenționale, utilizarea trombelastografiei și administrarea de sânge prin utilizarea aparatului Cell Saver (colectarea, procesarea și reinfuzia sângelui propriu al pacientului care se pierde în timpul accidentului și a perioadei operatorii).