Sanatate

Medicii de familie din Cluj, gata să rupă contractele cu CAS

Medicii de familie din Cluj, la fel ca cei din întreaga țară, primesc bani „cu porția” și cu întârziere. În aceste condiții medicii clujeni spun că nu mai au alte soluții decât să închidă cabinetele sau să rupă contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate și să ofere consultații pacienților asigurați pe bani.

Problemele în medicina de familie durează de ani de zile și nu par să aibă rezolvare. Medicii sunt plătiți cu întârziere, asta în plină epidemie de viroze și gripă, când cabinetele medicilor de familie sunt luate cu asalt de pacienți.

„Contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate nu este respectat. Primim cu întârziere fondurile, iar aceștia sunt banii de salarii și pentru plata utilităților. În luna noiembrie am primit doar 40% din fonduri, iar pentru luna decembrie niciun ban. Am ajuns la fundul sacului”, a declarat pentru Cluj24.ro dr. Emiliana Costiug, președinta Asociației Medicilor de Familie Cluj.

În aceste condiții, patronatele încearcă să se organizeze acum să vadă ce pot să facă mai departe pentru a nu închide cabinetele.

„Avem de plătit nu doar salarii și utilități, dar și impozite, inclusiv asigurări de sănătate. Toate sunt cu penalități. Astfel ne vedem nevoiți să încetăm contractele cu casele de asigurări de sănătate și să oferim servicii contra cost. Vă dați seama că pacienții vor fi frustrați pentru că ei plătesc asigurări de sănătate, dar și medicii sunt frustrați pentru că ei oferă serivcii și nu sunt plătiți”, a mai spus dr. Emiliana Costiug.

Acesta spune că medicii de familie sunt, practic, patroni, deci nu pot să facă grevă să ceraă respectare contractelor. Singura lor soluție pentru a supraviețuii este să taxeze pacienții.

„Asta sau pur și simplu nu mai eliberăm rețete, concedii medicale, trimiteri. Noi nu dorim asta. Și apoi, nefinanțarea medicinei de familie înseamnă haos în întreg sistemul medical”, a mai spus președinta Asociației Medicilor de Familie Cluj.

Dacă medicii nu mai oferă serivicii gratuite asiguraților, aceștia nu vor avea aplă soluție decât să ia cu asalt serviciile de urgență ae spitalelor, și așa copleșite în sezonul rece, fie să se adreseze cabinetelor private, deci să plătească.

Dr. Emiliana Costiug spune că, în continuare, singurul răspuns pe care în primesc de la CJAS Cluj este că vor fi plătiți când vor fi virați banii și că pare că cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu fac nimic să remedieze problemele din sistem.

Patronatele medicilor de familie din România vor sesiza Parlamentul, Executivul și Casa Națională de Asigurări de Sănătate cu privire la neplata facturilor cabinetelor de medicina familiei și reducerea finanțării în anul 2024.

Problemele semnalate:

  • Neplata și plata cu întârziere a serviciilor medicale acordate în ultimele luni de către casele de asigurări de sănătate județene, din cauza epuizării fondurilor alocate asistenței medicale primare. Vă solicităm să ne comunicați de urgență care este motivul acestor restanțe și al epuizării fondurilor alocate asistenței medicale primare și care sunt măsurile concrete adoptate pentru achitarea restanțelor și repararea prejudiciilor cauzate prin întârzierile la plată.
  • Diminuarea sumei alocate pentru asistența medicală primară de la bugetul de stat pentru anul 2024, raportat la cea alocată pentru anul 2023. Vă solicităm să prezentați care a fost raționamentul ce a stat la baza diminuarii bugetului pentru asistența medicală primară și cum a fost fundamentată propunerea CNAS. Solicităm să ni se comunice cel mai târziu până la 15 ianuarie 2024 noile valori de punct în asistența medicală primară, valabile pentru perioada februarie─decembrie 2024.

„Prin prezentul demers dorim să vă atragem atenția încă o dată, la faptul că nerezolvarea problemelor mai sus menționate vă face răspunzători de prăbușirea sistemului medical pornind de la fundamentul lui, asistența medicală primară, cu efect negativ asupra pacienților. Adresăm acest demers nu numai dumneavoastră, ci și mass-mediei și opiniei publice, ca un semnal de alarmă față de situația cu care ne confruntăm”, se arată în adresa Patronatele medicilor de familie.

Exit mobile version