Sanatate

Medicamentele si sexualitatea

Scris de 49

Medicamentele se prescriu si se consuma atat de frecvent astazi, incat putini oameni sunt preocupati de efectele lor secundare nedorite. Multi oameni iau medicamentul prescris fara sa-si  puna nici o problema si fara sa citeasca macar prospectul.

Dar indata ce ai simtit pe pielea ta unul dintre aceste efecte secundare, subiectul devine brusc relevant. Iar pentru mii de barbati, acest lucru se intampla cand un efect secundar le afecteaza sexualitatea, sub forma diminuarii dorintei sexuale, disfunctiilor de erectie, problemelor de ejaculare, problemelor testiculare sau priapismului.

Desi procesele de testare ale institutiilor abilitate sunt menite sa reduca posibilele pericole, nu toate sunt eliminate. De fapt, se pare ca peste 50 % dintre medicamentele aprobate provoaca in cele din urma efecte secundare nedescoperite inainte de aprobare.

Un caz celebru: Viagra este un exemplu remarcabil de efecte secundare surpriza. Desi e luata cu entuziasm pentru a corecta disfunctia de erectie de catre milioane de barbati – pe multi nederanjandi-i efectele secundare minore, ca durerile de cap, deranjamentele stomacale sau vederea incetosata -, cel putin o suta de utilizatori au murit de infarctul provocat de acest medicament.

Dupa aceste probleme, fabricantul a adaugat avertismente referitoare la barbatii care au avut probleme cardiace, grup care nu fusese studiat / testat inainte de aprobarea Viagrei. De asemenea, s-au adaugat masuri de prevedere cu privire la rarele cazuri de erectii prelungite si periculoase, cu o durata de peste patru ore.

Intreaba si consulta doctorul. In procesul de testare a unui medicament intra multe variabile, multe efecte aparand abia dupa consumul pe piata  timp de mai multe luni. Efectele unui medicament pot sa fie si individualizate, nu numai generale. Chestiunea se complica si mai mult cand problema sexuala rezulta din insasi boala sau afectiunea respectiva, si nu din tratament.

Asa ca daca banuiesti ca problema ta sexuala e legata de medicamentele pe care le iei, fii responsabil si informeaza-te. Mai intai consulta-ti doctorul. Poate cunoaste efectele secundare, altele decat cele semnalate in prospecte. Si e foarte probabil sa-ti prescrie alt medicament in loc. Tot el, in functie de afectiunea si medicatia ta, ar putea sa-ti reduca doza, sa-ti sugereze perioade de pauza in administrarea medicamentului.

Dar retine: consulta-ti doctorul cu privire la orice schimbari pe care vrei sa le faci cu privire la tipul de medicament prescris, dozaj sau frecventa administrarii – nu actiona niciodata singur. Incearca cu ajutorul lui si un remediu naturist.

Efecte secundare sexuale. Exista multe medicamente care au fost asociate cu efecte secundare sexuale. Iata cateva: clorpromazina, flufenazina, haloperidol, molidon, trifluoperazina, disulfiram, clordiazepoxid, diazepam, busulfan, clorambucil, melfalan, procarbazin, vinblastin sulfat, clonidina, guanetidina, metilodopa, prazosin, rezerpina, amitriptilina, clomipranina, maprotilina, nortriptilinatioridazina, cimetidina, metoclopramid, ranitidine, levodopa, estradiol, flutamid etc., medicamente recomandate pentru afectiuni psihiatrice acute, anti-abuz de alcool, anti-anxietate, anti-cancer, anti-depresive, afectiuni cardiovasculare si gastrointestinale, anti-Parkison, pentru prostata, etc.

Printre efectele de natura sexuala sunt: dorinta sexuala diminuata, disfunctii erectile, probleme de ejaculare, fertilitate diminuata, priapism. Noi medicamente – si noi efecte secundare – apar tot timpul.
Barbatii n-ar trebui sa-si faca griji cu privire la efectele secundare sexuale daca nu au probleme sexuale. Dar daca aceste probleme se ivesc, rolul medicamentelor trebuie luat in consideratie.

O simpla schimbare de medicatie se poate dovedi benefica. Trebuie sa fii constient ca studiul efectelor secundare sexuale nu se bucura de atentie deosebita sau de controalele stricte de care au parte alte studii. Prin urmare, propria ta experienta si medicul te vor sfatui cel mai bine.
ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Politica
  Șeful SRI, Eduard Hellvig, despre legile securității: “Societatea românească și decidenții politici să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor de informații. Nu putem fi în același timp un fel de pompieri chemați să stingă incendiile provocate de alții și apoi acuzați că le-am stins”
 • Acum 3 hours Eveniment
  AȚI VĂZUT-O, SUNAŢI LA 112! MINORĂ de 14 ani, dispărută dintr-un centru de minori din Cluj
 • Acum 3 hours Politica
  De unde OSĂ scoată Boc banii? Camera Deputaților: Primăriile trebuie să aloce cel puţin 30% din buget pentru activităţi sportive pentru copii şi juniori
 • Acum 4 hours General
  După cele 600 de BMW-uri, Poliția ar putea cumpăra și 75 motociclete de viteză de la firma prietenului președintelui Iohannis
 • Acum 4 hours Politica
  MAI SUNT CEVA LIPITORI DE AFIŞE ŞI AMANTE DE ANGAJAT ÎN PITA PUBLICĂ: Deputații votează o nouă excepție. Se pot organiza concursuri pentru posturile vacante din Parlament, deși angajările la stat sunt înghețate
 • Acum 5 hours Din oras
  Emil Boc susţine că OSĂ intre î programul “o masă caldă” şi alte şcoli
 • Acum 8 hours In vizor
  În ședinta de Consiliu Local din 7 octombrie 2022, lidera femeilor PNL din Cluj își primește blocul de 5 etaje cu vedere și acces la parc. Îi face Boc și ”priveliște” de 5 stele, pe banii clujenilor, la blocul care răsare ca o sulă între case
 • Acum 8 hours General
  După păruiala cu Șoșoacă din Capitală, George Simion vine să se cațere pe Tricolor și la Cluj
 • Acum 9 hours Politica
  Numai marinar n-am mai avut la Educație: Ligia Deca își anunță obiectivul: ”O reformă în educație, incluzivă şi fără agendă prestabilită, bazată pe studii şi pe acord social”
 • Acum 10 hours Din oras
  Da, și? Aproape 70% dintre IT-iştii din România lucrează în București, Cluj și Timișoara, dar Cluj-Napoca tot la poveștile despre cum OSĂ facă Boc digitalizare rămâne
 • Acum 10 hours Eveniment
  Senatul a decis: Șoferii de mopede și motociclete nu mai sunt obligați să aibă trusa de prim-ajutor la ei, ca răspuns la o metodă prin care aceștia erau amendați de către polițiștii din Cluj
 • Acum 10 hours Din oras
  BEAT LA VOLAN AR TREBUI SĂ ÎNSEMNE TENTATIVĂ DE OMOR CU PREMEDITARE: Un bărbat beat conducea pe B-dul 21 Decembrie 1989. Mai mulți șoferi, prinși la volan beți sau drogați în Cluj
 • Acum 11 hours Politica
  TEME-TE CÂND POLITICIENII ANUNȚĂ CĂ NU SE MAI FAC ANGAJĂRI LA STAT: ANAF vrea să scoată la concurs mii de posturi vacante. Nu mai are cine fugări în teritoriu babele care vând lobodă neaccizată?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE