Sanatate

Bolile si viata sexuala (2)

 

Multe afectiuni pot influenta sexualitatea si pot antrena impotenta sau absenta orgasmului. In numeroase cazuri, medicamentele sau interventiile chirurgicale permit remedierea acestui tip de tulburari.

 

Sexualitatea este orchestrata prin mecanisme complexe, in care intervin mai multe sisteme importante ale organismului: sistemul nervos central (creierul, care asigura comanda centrala a comportamentului sexual) si periferic (nervii, care fac posibila excitarea si sensibilitatea organelor genitale), sistemul hormonal (glandele endocrine, care secreta hormonii ce stimuleaza dorinta, producerea de spermatozoizi la barbat si ovule la femeie), sistemul vascular (care asigura, printre altele, erectia penisului). Numeroase tulburari ale unuia sau altuia dintre aceste sisteme pot influenta activitatea organelor genitale si viata sexuala. Printre acestea distingem tulburarile metabolice, bolile endocrine, bolile vasculare si hematologice si bolile neurologice.

 

Intr-un material publicat in urma cu o saptamana, am vorbit despre tulburarile metabolice, bolile endocrine si cele vasculare. Astazi va prezentam bolile hematologice si cele neurologice.

 

Bolile hematologice si vasculare. Doua tipuri de boli vasculare si hematologice influenteaza sexualitatea: ateromatoza si afectiunile hematologice maligne (lucemia, poliglobulia).

 

Ateromatoza consta in formarea de grasime in interiorul peretilor arterelor, ceea ce duce la alterarea irigarii sanguine. Aceasta boala, care afecteaza in principal barbatii de peste 50 de ani, se traduce pe plan sexual prin incapacitatea de a obtine erectii satisfacatoare. In caz de risc familial de ateromatoza, barbatii trebuie sa-si supravegheze atent greutatea si regimul alimentar. Tulburarile de erectie pot fi tratate prin injectii intra-cavernoase cu vasodilatoare.

 

Afectiunile maligne hematologice antreneaza atat disparitia dorintei, cat si a erectiilor. Aceste tulburari sunt reversibile dupa tratament, in cazurile mai putin grave.

 

Bolile neurologice sunt afectiuni ale nervilor care altereaza fie sensibilitatea organelor genitale, fie centrii erectiei, ai lubrifierii vaginale si ai orgasmului sau produc o tulburare mixta. Ele constituie frecvent obstacole importante pentru continuarea vietii sexuale, indiferent de boala in cauza (hemiplegie, paraplegie, consecintele unei interventii chirurgicale pentru tratarea unui cancer rectal, de prostata sau de vezica urinara), afectarea maduvei spinarii, mielita, a carei manifestare frecventa este scleroza in placi, polinevrita (complicatie a diabetului si a alcoolismului), epilepsie. Tratamentul tulburarilor sexuale produse de o boala neurologica este, cel mai adesea, paliativ.

 

Depresia si sexualitatea. Depresia, anxietatea si tulburarile usoare de dispozitie pot influenta sexualitatea, descurajand dinainte pacientul in orice tentative de seductie sau de contact sexual. Tratamentul tulburarilor de acest tip este dificil, din cauza efectului negativ asupra dorintei pe care il au medicamentele impotriva anxietatii sau a depresiei. Numai medicul neurolog poate trata pacientul, stabilindu-i doza fara risc de efecte secundare pe activitatea erotica.

 

Toxicomania si dorinta sexuala. Unele droguri (opiu si heroina) provoaca o veritabila prabusire a dorintei sexuale. Altele (cocaina, ecstasy, hasis) produc o exacerbare temporara a simturilor, urmata de o perioada de apatie. Alcoolul, consumat cu moderatie, elimina temporar inhibitiile, dar intoxicatia cu alcool poate duce la impotenta prin leziuni nervoase (nevrita alcoolica) sau prin ciroza. In sfarsit, fumatul este o veritabila “otrava” pentru erectie si o frana pentru dorinta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *