Sanatate

Medicamente pentru scaderea corporala

Cheia scaderii ponderale sanatoase este reprezentata de dieta si de activitatea fizica, chiar si atunci cand luati medicamente pentru slabit. Unele medicamente nu au ca efect scaderea ponderala si, ca atare, nu trebuie folosite in acest scop. Toate medicamentele comporta riscuri, dar si potentiale beneficii. Inainte de a lua orice medicament, cereti sfatul medicului sau a unui dietetician cu experienta.

 

Cele mai noi medicamente pentru scaderea ponderala par a fi visul oricarei persoane care doreste sa slabeasca. Unele confera senzatia de satietate inainte de a manca prea mult, altele blocheaza capacitatea organismului de a absorbi aproximativ 1/3 din grasimile ingerate. Medicamentele pentru slabit nu sunt destinate tuturor celor care sunt ponderali, ci mai mult persoanelor cu probleme de sanatate legate de greutate, ca de exemplu hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie sau diabet.

 

Este mai bine sa scadeti in greutate prin intermediul unei diete si al unui program regulat de exercitii. Cu toate acestea, unele persoane sunt limitate fizic, neputand practica nici o forma de activitate fizica, iar altele au nevoie de un ajutor suplimentar pentru a reduce aportul caloric. Daca sunteti dintre cei ce nu pot slabi prin propriile forte, iar kilogramele acumulate au generat probleme de sanatate ce pot fi ameliorate sau eliminate daca slabiti, in acest caz medicamentele va vor ajuta.

 

In mod caracteristic medicamentele uzuale, combinate cu aportul caloric redus si cresterea nivelului de activitate fizica, pot sa va ajute sa pierdeti aproximativ 5-10 % din totalul greutatii dvs. pe durata unui an. Varful scaderii ponderale apare dupa aproximativ 6 luni. Totusi, multe persoane recapata cel putin o parte din greutatea pierduta in cel de-al doilea an. De asemenea, eficienta si siguranta celor mai frecvent recomandate medicamente nu au fost testate mai mult de doi ani. In ultima instanta, singurele metode care raman eficiente sunt dieta si activitatea fizica. Medicamentele trebuie sa fie doar niste mijloace menite sa faceti schimbari ale modului de alimentatie si nu o solutie a problemei.

 

Cui se adreseaza?

Medicamentele pentru scadere ponderala se adreseaza persoanelor supraponderale sau obeze care au pribleme de sanatate legate de greutate. In general, sunteti considerat de medic drept candidat pentru medicatie daca IMC este mai mare de 27 si sunt prezente si alte complicatii medicale corelate cu obezitatea. Chiar daca puteti fi considerat canditatul ideal pentru terapia medicamentoasa, medicamentele ar putea sa nu va jute Daca nu pierdeti cel putin 1,8 kg in prima luna dupa administrarea unui medicament, este posibil ca acesta sa fie ineficient si atunci medicul il poate inlocui.

 

Medicamente administrate cel mai frecvent fara reteta

Medicamentele de slabit fara reteta sunt un mare succes pentru companiile producatoare; ele va pot afecta bugetul dar sa va faca si rau. Multe din ele promit sa va ajute prin accentuarea metabolismului sau prin reducerea apetitului. Efectele adverse sunt periculoase, iar pierderea ponderala este de cele mai multe ori temporala. In general eficienta lor este moderata, pentru cel putin un an sau doi; studiile pentru a determina siguranta si eficienta sunt in curs. Legat de administrarea lor pe termen lung, exista inca retineri serioase intrucat cele mai multe sunt noi pe piata si efectele lor pe termen lung nu sunt total cunoscute.

 

Iata o privire asupra celor mai folosite medicamente pentru slabit, cu beneficiile si riscurile pe care folosirea lor le comporta:

–    Efedrina. Acest tip de medicamente au ca ingredient principal efedrina, care provine din planta Ephedra sau este sintetizata chimic. Medicamentele sau suplimentele alimentare pe baza de plante cu efedrina (metabolife sau metafetamina) poate sa va reduca apetitul, dar pot duce la cresterea tensiunii arteriale, tulburari de ritm cardiac, insomnie, nervozitate, tremor, atac de apoplexie, crize cardiace, accidente vasculare cerebrale si deces.

 

–    Chitosan. Este un supliment nutritiv pe baza de chitina, un tip de amidon gasit in scheletul crevetilor, crabilor si a altor crustacee. Nu este digerabil, el trece fara a fi absorbit prin tubul digestiv si, ca urmare, aportul sau caloric este nul. Prin natura sa chimica se leaga de grasimile alimentare si le impiedica acestora absorbtia.

 

–    Iarba Sfantului Ioan. Aceasta este o planta medicinala derivata din Hypericum Perforatum. Studii au indicat un efect antidepresiv pentru aceasta planta, dar planta in sine nu s-a dovedit sigura si eficienta  pentru scaderea ponderala. Poate interactiona cu alte medicamente prescrise.

 

–    Laxative si diuretice pe baza de plante. Aceste produse determina pierderea apei si, ca urmare, a greutatii, dar nu si a grasimii. Pot determina scaderea nivelurilor de potasiu, ducand la afectiuni cardiace si musculare. Daca folositi prea des laxative, intestinul dezvolta dependenta fata de ele.

 

–    Cofeina. Studii arata ca persoanele care fac exercitii si urmeaza o dieta cu continut redus in grasimi si consuma mari cantitati de cafeina sau alte stimulente, pot prezenta cresterea eficientei programului de scadere ponderala. Daca este consumata in cantitate prea mare, cafeina determina o stare de nervozitate, iritabilitate, insomnie si hipertensiune arteriala. Combinata cu alte produse stimulante de tipul efedrinei, efectele adverse pot fi si mai serioase.

 

–    Dexatrim si Acutrim. Sunt medicamente care suprima apetitul si contin fenilpropanolamina hiodroclorid, stimulant folosit ca medicatie antitusiva sau impotriva racelilor. Aceste medicamente pot fi luate fara grija daca nu aveti probleme cardiace sau hiportensiune arteriala, dar va trebui sa va controlati singur pofta de mancare daca intrerupeti administrarea medicamentelor deoarece, in caz contrar, veti recastiga toate kilogramele pierdute.

 

–    Piruvat. Este un supliment nutritiv destinat scaderii ponderale foarte cunoscut si poate avea un efect minim asupra scaderii in greutate. Se gaseste in merele rosii, branza si vinul rosu. Piruvatul pare sigur pentru sanatate, dar supozitiile ca ar accelera metabolismul, ar reduce apetitul si ar determina scaderea ponderala necesita inca multe studii.

 

Daca va deranjeaza greutatea dvs. si aveti probleme medicale ce sunt agravate de kilogramele in plus, vorbiti cu medicul. Chiar daca aveti de pierdut 2 sau 45 de kilograme, va trebui sa va alimentati corespunzator si sa faceti miscare pentru a va controla greutatea. Medicamentele pentru slabit nu va pot sloabi decat pe termen scurd sa pierdeti cateva kilograme. Efectele lor sunt mai mult negative decat benefice.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *