In vizor

Medic oncolog: Bolnavii au acces limitat la medic și la metodele de diagnostic din cauza pandemiei

Scris de 66

Pacienții oncologici sunt printre bolnavii profund afectați de criza medicală cauzată de pandemia de coronavirus. Aceștia au mult mai greu acces la investigații, la metode de diagnotic sau chiar la tratamente. Din aceste motive a scăzut și numărul pacienților diagnosticați cu cancer, ceea ce nu înseamnă decât că aceștia vor ajunge să descopere că au boala mult prea târziu.

Medicul oncolog Polixenia Iorgu recunoaște că multe spitale au ajuns să își reducă activitatea dedicată pacienților cronici deoarece trebuie să se ocupe și de bolnavii COVID-19.

”Numărul pacienților nou diagnosticați este în scădere. E vorba de teama de a te prezenta la medic și teama de diagnostic. Teama de a avea confirmarea nu îl lasă să ajungă la medic, iar acum în situația de pandemie este și mai greu. În cazul meu, principalul furnizor al noului diagnostic, Spitalul Marius Nasta din București este blocat, cu activitate redusă fiind spital suport COVID, asta înseamnă un număr foarte mic de intervenții chirurgicale pe săptămână. Dacă un medic făcea două trei intervenții pe zi acum s-au redus la una două pe săptămână. Accesul la metodele invazive de diagnostic, de exemplu bronhoscopia, este limitat.  Spitalul este COVID, locurile de spitalizare și personalul se reduce. Ai același personal medical și trebuie împărțit și lucrezi la jumătate.   Am pacienți a căror familii sunt revoltați că nu pot face nimic. Le explic că nu are boală de acum, o are de ani de zile. Ei susțin că nu e așa, că nu a avut nimic”, a declarat Doctor Polixenia Iorgu, medic oncolog la Spitalul Universitar București, într-o dezbatere organizată de COPAC.

De asemenea, dr. Iorga le recomandă pacienților să se prezinte la medic dacă au simptome care nu dispar într-o săptămână sau două. Cu cât boala este descoperită mai repede, cu atât sunt mai multe șanse ca tratamentele să funcționeze.

”Nu avem un sistem de sănătate organizat într-un mod ideal. Sunt pacienți care fac sute de kilometri pentru a obține un diagnostic.Recomandarea mea este să nu ezite să se prezinte la medic dacă au un singur simptom care persistă. Adică dacă stai o săptămână, două și nu îți trece mergi să vezi ce e cu tine, și dacă ai sau nu încredere în sistemul medical din România. Întotdeauna se va găsi o soluție, cu cât stai mai mult acasă cu atît boala avansată. În România sunt circuite pentru bolnavii oncologici. Traseul e de fapt unul telefonic. Colegul de la pneumo sună și spune că are un pacient. Pentru imagistică se face la fel și ar trebui îmbunătățită legătura cu medicii de familie până ce vom avea un program se screening viabil în România”, recomandă medicul Polixenia Iorgu.

La institutul Oncologic din Cluj-Napoca bolnavii stau la cozi pentru a primi tratamentul care să le salveze viața. Din cauza acestor aglomerații aici au apărut cele mai multe focare de coronavirus, ceea ce a decimat și mai mult personalul medical, nevoit să stea acasă în izolare sau carantină. 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
 • Acum 10 hours In vizor
  Emil Boc, invitație specială de participare la KHETANE din partea cetățenilor Clujului
 • Acum 11 hours In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
 • Acum 11 hours In vizor
  Inspectorul Şef al ISJ Cluj şi-a dat un comunicat prin ISJ Cluj care să-i justifice plimbărica pe bani publici în Tenerife: “E responsabilă cu evaluarea activităților derivate din această Mobilitate Erasmus+”
 • Acum 12 hours Jos palaria
  Înepe Khetane #Comunități_Împreună! Clujenii sunt aşteptaţi, cu mare drag, la festival!
 • Acum 12 hours Din oras
  L-AŢI VĂZUT, SUNAŢI LA 112: Bărbat căutat pentru înşelăciuni prin metoda “Accidentul”
 • Acum 13 hours De cartier
  Amicul Emil “OSĂ” Boc, i-a “aranjat” şi pe colegii de la UDMR cu locaţia tradiţională a Zilelor Maghiare care “OSĂ” se desfăşoare în alte locaţii
 • Acum 13 hours In vizor
  ÎNVĂŢĂMÂNTUL “GRATUIT DIN ROMÂNIA: Peste 7.400 de profesori au raportat la ANAF veniturile obţinute din meditaţii, dintre care peste 1.400 doar la Cluj
 • Acum 13 hours Rautacisme
  După ce le-a cânta UNTOLD sub geam, acum le cântă RADP, deşi legea este foarte clară în ceea ce priveşte “orele de linişte”. Dar nu şi pentru Emil “OSĂ” Boc
 • Acum 14 hours Afacerea zilei
  AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ: Cât a câștigat Romgaz de pe urma scumpirii gazelor
 • Acum 14 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Domnule Ciucă, Domnule Ciolacu, Domnule Câciu, nu mai dați ajutor de stat „la grămadă”
 • Acum 14 hours Din oras
  EMIL BOC CEL DUR ŞI DREPT (când nu e cazul). Deşi INS a anunţat de o săptămână că nu vor mai fi amendaţi românii care nu s-au recenzat, “din cauze obiective sau subiective”, acesta s-a hărnicit să-i amendeze pe clujeni
 • Acum 15 hours Politica
  N-AVEAŢI DE LUCRU? VĂ DĂ GUVERNAREA BIROCRAŢIE LA TOT CARTIERUL: Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE