Diete

Mazarea

Mazarea sunt seminte ale plantei omonime leguminoase (Pisum sativum), din familia Leguminoase Papilonate. Este originara din Persia si India. Grecii si romanii i-au descoperit proprietatile terapeutice, considerand ca ajuta la disparitia negilor, a ranilor cu puroi, a scabiei si cheliei; era recomandata de medicii antici ca diuretic si contra durerilor de rinichi.

 

Mazarea poate fi de varietate pitica si cataratoare; exista mazare consumata de noi, mazare furajera, care face deliciul vitelor, si, mazare salbatica. Fructele de forma cilindrica invhid un sirag de seminte rotunde, netede sau aspre, verzi sau albicioase (care se mananaca inainte de a ajunge la maturitate). In alimentatie se folosesc pastaile, boabele verzi si boabele uscate. Comparativ cu carnea, mazarea are o mai mare valoare alimentara.

 

Compozitia chimica

Din punctul de vedere al compozitiei chimice, ea contine elemente valoroase in proportie mai mare in comparatie cu celelalte din clasa leguminoaselor. Ea asigura un echilibru intre substantele albuminoide sau azotoase si hidratii de carbon, cu care sunt in stransa legatura. Boabele contin legumina, amidon, grasimi, zaharuri simple, fibre alimentare solubile si insolubile, saruri minerale (fosfor, potasiu, calciu, fier), vitamine (A, C, E, grupul B), fitati si saponine (substante care reduce absorbtia zaharului), clorofila (pigment cu actiune antioxidanta) etc. Mazarea verde contine 6,7 g % proteine. Avand putere calorica mare (60 kcal / 100 g mazarea verde, 255 kcal / 100 g mazarea uscata), ea va fi de folos in special celor care depun eforturi mari si au stomacul sanatos.

 

 

Dietoterapii

Mazarea vindeca bolilele plamanului, fluidificand secretiile. Cea verde, frageda inlesneste evacuarea intestinala. Ajuta la formarea muschilor si proteinelor. In medicina populara, ceaiul din carceii frunzelor se folosea pentru cataplasme in caz de amigdalita, scrufuloza.

 

 

Fiind usor digerabila, mazarea verde este indicata in curele de slabire (in combinatie cu alte legume), in regimurile hiposodate, in anemii, pentru dezvoltarea poftei de mancare la copiii scolari – nefiind indicate la cei mici si prescolari. Mazarea verde este contraindicata in enterite. Fiind usor laxativa, poate fi consumata si de cei suferinzi de constipatie, dar si de cei care au un stomac sanatos. Chiar daca nu are prea multe efecte terapeutice, mazarea ramane legume cu continutul cel mai ridicat de apa, digerandu-se usor (mai ales daca se consuma sub forma de pireuri), combatand astfel constipatia prin reglarea tranzitului intestinal.

 

 

Mazarea se gaseste pe piata proaspata, congelata sau in cutii, conservata in saramura sau uscata. Mazarea proaspata se prepara de preferinta fiarta si se consuma ca atare, ca garnitura sau ca ingredient in primele feluri (supe si mancaruri) si in salate mixte; se combina excelent cu orezul. Mazarea in cutie contine mai putine vitamine si saruri minerale decat cea proaspata. Mazarea uscata trebuie lasata la inmuiat in apa. Din pastaile cele mai fragede se prepara ciorbe de legume si supe; daca pastaile se fierb impreuna cu boabele si apoi se paseaza, se obtine un sos cremos.

 

 

Pentru ca zaharurile din mazare incep sa se transforme in amidon la scurt timp dupa recoltare, multi prefera gustul dulce al mazarii congelate. Tehnologia moderna permite ca mazarea inghetata imediat dupa recolta sa nu isi piarda dulceata si continutul de vitamina C: poate ramane inghetata pana la un an, fara sa-si piarda din substante.

 

 

Restrictii

Persoanele cu probleme de digestie trebuie sa foloseasca cu prudenta mazarea uscata, cea verde fiind mai usor asimilabila. Mazarea uscata produce acid uric, deci va fi consumata cu prudenta de catre cei care sufera de guta si va fi evitata de cei artrici, de cei cu tendinte la piatra la rinichi, insuficienta hepatica, migrene, eruptii de piele. Consumata in exces, are un efect usor constipant. De aceea, se consuma in combinatie cu alte legume (ca dovlecelul), cu coriandru, devenind mai digerabila. La servire se poate adauga putin unt, pentru a-i lua din uscaciunea care provoaca constipatia.

 

 

Reteta pentru gurmanzi: Mazare batuta cu cartofi

Ingrediente: 500 g mazare uscata, 250 g cartofi, 1 morcov,100 g ceapa, 150 g ulei presat la rece, sare de lamaie, ¼ lingurita salvie.

 

 

Mod de preparare: ½ kg mazare uscata se lasa la inmuiat 2 h in apa calduta. Se scurge si se pune cu apa rece pe foc mic sa fiarba incet. Se adauga 50 g ceapa, un morcov, salvia si cartofii. Cand mazarea este bine fiarta si foarte scazuta, se trece prin sita sau prin aparatul de facut suc de rosii, fiind inca fierbinte. Se pune intr-o cratita si se bate pe marginea masinii, pana creste si se face spuma. Se adauga ulei, putina sare si deasupra, la dorinta, se pune restul de ceapa taiata felii si inabusita in abur.

 

 

Observatii: La aceasta combinatie, este obligatorie prezenta condimentelor pentru o mai buna digestie. Cei sanatosi pot servi mazarea batuta cu ceapa calita in ulei pana isi dezvolta aroma, dar fara a se ingalbeni.

 


 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *