In vizor

Măsuri de securitate la Băile Tușnad pentru discursul lui Viktor Orban. Asociația ”Frăţia Ortodoxă”, interzisă la Universitatea de Vară

Organizatorii Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad au anunţat, vineri seara, că la discursul pe care premierul Ungariei, Viktor Orban, îl va susţine sâmbătă, nu vor permite accesul membrilor Asociaţiei „Frăţia Ortodoxă” sau al altor persoane despre care există suspiciunea că vor încălca legea sau vor pune în pericol participanţii. În același context, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a cerut joi intervenţia forţelor de ordine.

  • ”Având în vedere apelul public postat de Asociaţia ‘Frăţia Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de Biruinţă’ vă comunicăm următoarele: refuzăm intrarea persoanelor din cadrul acestei organizaţii, precum şi a tuturor persoanelor în cazul cărora există suspiciunea că vor încălca legea sau care reprezintă pericol asupra participanţilor”, se arată în comunicatul transmis de organizatorii Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, citat de Agerpres.
Reprezentanţii mai multor organizaţii româneşti au anunţat că intenţionează să asiste, sâmbătă, la tradiţionalul discurs pe care premierul Ungariei îl ţine la Băile Tuşnad, dând asigurări că prezenţa lor va fi una paşnică.

Accesul se va face după înregistrarea pe site

În acest context, în premieră, organizatorii Universităţii „Tusvanyos” au anunţat că la discursul lui Orban pot asista doar cei care se înregistrează pe site-ul evenimentului, la ediţiile precedente participarea fiind liberă.

Organizatorii au solicitat înregistrarea inclusiv a jurnaliştilor deja acreditaţi la eveniment.

Totodată, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a adresat o scrisoare Ministerului de Interne, în care a solicitat sprijin din partea forţelor de ordine.

Într-un comunicat transmis presei, Borboly menţionează că, potrivit unor informaţii care circulă în mediul online, „un grup de activişti extremişti, care au legătură cu Mihai Tîrnoveanu”, se pregătesc să participe sâmbătă la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad.

De aceea a solicitat ca forţele de ordine să intervină „pentru a nu expune comunitatea la o nouă ruşine, aşa cum s-a întâmplat în data de 8 iulie, la Valea Uzului”.

Atât oficiali de la Budapesta, cât şi lideri ai UDMR i-au îndemnat pe participanţi să nu dea curs provocărilor.

Incidente și anul trecut

Preşedintele Asociaţiei Calea Neamului, Mihai Tîrnoveanu, unul dintre iniţiatorii acţiunii de la Valea Uzului, din 8 iulie, şi care a anunţat că va fi prezent sâmbătă la Băile Tuşnad, a asistat şi în 2022 la discursul lui Viktor Orban şi a afişat, împreună cu alte două persoane, un banner pe care scria: „Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc”, cu trimitere la mottoul de anul trecut al evenimentului, care a fost „Unele lucruri sunt eterne”.

  • El a fost huiduit de unii participanţi şi a fost scos de forţele de ordine din zona în care Viktor Orban îşi ţinea discursul.
Mihai Tîrnoveanu i-a îndemnat, în aceste zile, pe cei care intenţionează să vină la Băile Tuşnad pentru a urmări discursul lui Viktor Orban să se înregistreze, aşa cum solicită organizatorii.
Acesta a anunţat că sâmbătă, la ora 9,30, cei care doresc vor porni din faţa Bisericii Ortodoxe spre locul unde Viktor Orban îşi va ţine discursul şi a dat asigurări că participarea lor la eveniment va fi paşnică şi că nu vor răspunde provocărilor.

„Transmitem tuturor că participarea noastră de sâmbătă nu va presupune niciun fel de violenţă verbală, cu atât mai puţin fizică. Nu vom răspunde la nicio provocare, vom fi exclusiv paşnici, impunând acest regulament intern al nostru tuturor celor care ne vor însoţi. Transmitem în acelaşi timp organizatorilor Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad că este mult mai bine să nu încerce să ne oprească să intram în incintă, să nu facă din punctele de control vămi de tip non Schengen sau să pună ‘borne de Graniţă’. Lăsaţi lucrurile să se desfăşoare civilizat, normal”, a scris Mihai Tîrnoveanu, pe Facebook.

Şi pe pagina de Facebook a Asociaţiei „Frăţia Ortodoxă” se face apel la susţinători să se înregistreze pentru a asista la discursul lui Viktor Orban.

Viktor Orban a venit în România de miercuri

La fel ca în fiecare an, premierul Ungariei, Viktor Orban, îşi va ţine discursul la Universitatea de Vară ”Tusvanyos”, pornind de la tema centrală a evenimentului, care în acest an este „Timpul păcii”, şi îi va avea alături pe preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, Németh Zsolt, şi pe Tokes László, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania.

Viktor Orban a ajuns miercuri la Băile Tuşnad, după ce a avut o întâlnire informală, la Bucureşti, cu premierul României, Marcel Ciolacu.

Este pentru prima dată în ultimii ani când premierul Viktor Orban vine la Băile Tuşnad chiar din ziua deschiderii lucrărilor Universităţii de Vară, care se va încheia duminică.

Scandalul provocat de declarațiile făcute de Viktor Orban anul trecut la Tușnad

Anul trecut, intervenția pe care Viktor Orban a avut-o la Scoala de vară de la Tușnad a stârnit scandal în România, premierul Ungariei fiind acuzat că transmite mesaje rasiste și pro-Kremlin. Tensiunea a crescut atunci în UDMR, PNL și PSD, Kelemen Hunor fiind acuzat că-l „acoperă” pe liderul de la Budapesta.

Ce a declarat premierul Ungariei, la Băile Tușnad, conform traducerii oficiale:
  • „Problema cea mai spinoasă continuă să fie problema demografică. Sunt mai multe înmormântări decât naşteri. (…) A doua provocare este fenomenul migraţionist, care a împărţit Europa în două. Fenomenul migraţionist a împărţit în două Europa.
  • Pur şi simplu, Occidentul s-a destrămat, s-a împărţit în două. Într-o parte avem ţări, naţiuni, unde avem europeni şi non-europeni, care trăiesc laolaltă. Acele state nu mai sunt naţiuni, acolo sunt nişte conglomerate de popoare.
  • Nu mai putem vorbi, zic eu, de Occident, este vorba despre o structură post-occidentală şi, conform regulilor matematicii, o să se întâmple acea mare schimbare demografică.
  • În acea parte a continentului nostru (…), procentajul populaţiei non-europene va creşte peste 50%. Şi avem cealaltă parte a Europei, a Occidentului, Europa Centrală şi de Est, adică este vorba despre noi. Nu aş vrea să creez confuzie, dar, totuşi, o spun, în sensul spiritual, Occidentul s-a mutat în regiunea noastră.
  • Aici avem Occidentul, acolo avem o structură post-occidentală şi se dă o bătălie între cele două părţi ale Europei. Deci, noi am făcut o ofertă post-occidentalilor, le-am spus ‘lăsaţi-ne în pace să ne decidem fiecare cine cu care vrea să fie vecin şi cu cine vrea să trăiască’. Post-occidentalii au refuzat această ofertă şi au spus ‘nu, noi o să vă transformăm în ceea ce suntem sau am devenit şi noi’.
  • Acum se vorbeşte mai puţin despre migraţie, dar, credeţi-mă, nimic nu s-a schimbat. Bruxellesul şi echipele soroşiste, pur şi simplu, vor să ne forţeze să îi acceptăm pe migranţi”.

De la revenirea sa la putere în 2010, Viktor Orban şi-a transformat ţara aplicând reforme „iliberale”, bazate pe „apărarea unei Europe creştine”. El i-a atacat în special pe migranţii veniţi din Africa şi Orientul Mijlociu şi ONG-urile care le vin în ajutor, înăsprind accesul la azil şi ridicând garduri la frontiere.

 

Foto: Nemeth Zsolt, Viktor Orban și Laszlo Tokes, la Tusnad – 2022 / Inquam Photos / Laszlo Beliczay