Primarul Emil Boc continuă să pozeze în primarul preocupat brusc de modul în care se dezvoltă orașul. După revelația avută zilele trecute privind blocurile construite între case, acum edilul a suspendat emiterea autorizațiilor de construire pentru zona Bulevardul Muncii până la realizarea unui masterplan.
„În Comisia de Urbanism s-a propus realizarea unui masterplan de aproximativ 300 de hectare în zona Bulevardului Muncii în această zonă industrială care să stabilească circulația, zonele de activitate industrială, zonele de locuire, parcurile, școlile, grădinițele. Se va pune ordine în dezvoltarea acestei zone pentru următorii 20 de ani. Va exista o dezbatere publică vinerea viitoare ce va stabili cum se poate face acest masterplan ca să nu mai vină fiecare cu câte o bucățică. Fiecare vine și face câte un bloc, dar pierdem din ansamblu”, a declarat primarul Emil Boc la un post de radio local.
Discuția a pornit în cadrul Ședinței de Urbanism atunci când primarul, nemulțumit de proiectele arhitecților de la Arhimar, a propus realizarea unui masterplan, iar până la realizarea acestuia să fie oprite eliberarea autorizațiilor de construire. Boc a susținut despre proiect că se construiește „ca în Coreea de Nord sau ca în Florești”, nemulțumit fiind că este lipit de stradă.
Bulvardul Muncii se urbanizează în forță: de la parcelarea unor terenuri cu suprafețe considerabile la ansambluri mixte de locuințe, de servicii și comeț. Două proiecte care se află în analiza Comisiei de Urbanism (CTATU) din Primărie prevăd elaborarea Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) pentru laturile Est-Vest a Bdului Muncii. Pentru ambele proiecte documentația a fost întocmită de Arhimar Serv.
Proiectul blamat de Emil Boc presupune elaborarea PUZ are în vedere construirea unui ansamblu cu funcțiuni mixte – servicii, comerț și locuire – cu regim de înălțime S+P+4E+1R în zona UTR Lc a locuințelor colective, respectiv S+P+6E+1R în UTR M3 zonă cu funcțiuni mixte de tip subcentral.
Se pare că primarul Emil Boc a învățat, sau cel puțin impresia asta vrea să o lase, din experiența dezvoltării haotice din Bună Ziua și Borhanci și vrea ca alte cartiere, precum Sopor sau zona Bulevardului Muncii să se dezvolte controlat.