Editorial

Mass media locală citeşte numai prin ochelarii lui Boc. Dar voi vă extaziaţi numai la zorzoane şi nu vedeţi minciunile. Nu vreţi să râcâiţi poleiala să vedeţi mizeria de dedesubt

Gudurăii la portofelul lui Boc din presa locală au ratat să mai traducă şi chestia asta din The Economist:

„Yet after five years of spectacular growth, Cluj is hitting its limits. One-fifth of Romania’s working-age population is abroad. Cluj, too, is facing labour shortages and escalating wage demands. Wouter Reijers, a Dutch businessman, says he pays his engineers double what he did five years ago. Native construction workers are so scarce that Vietnamese ones are needed to staff the city’s building sites.”

Dacă mâine un rector pizdos de la UBB are să decidă că s-a săturat de vechi şi că este cazul să se vândă toate proprietăţile din Cluj-Napoca (minus cele care pot fi transformate în muzeu şi păstrate ca arhive) şi să se facă un campus modern, de Top 100 Mondial, la Ciurila, o să citim în loc de „boast”, „dust” în titluri de genul: “Romania has a city it can boast about”.

Citind titlurile din presa locală şi comparând cu realitatea din teren, mi-am pus întrebarea: cine plăteşte o astfel de publicitate agresivă pentru Emil Boc şi în care scopuri: se pregăteşte Maestrul să candideze la ceva mai greu decât Primăria municipiului (că acesata ăi e servită la ce armată de Mărturisitori ai Realeizărilor Epocale ale Epocii Sale are la dispoziţie)?

Dar îmi zice colegul Mircea Barbu că Kit Gillet (autorul) e un jurnalist britanic care locuiește la București și scrie pentru NY Times, Economist, Guardian. Că omul citează un alde Hinţea, omul de casă al lui Boc din UBB şi alţii nu tocmai total dezinteresaţi să nu-şi tragă spuza unor merite imaginare şi peste turta lor. Că articolul nu e deloc o odă la Boc. Dacă chiar citim atenţi articolul, autorul spune că orașul și-a atins potențialul economic și amintește şi de problemele cu prețul locuințelor.

Numai că mass media locală citeşte numai cu ochelarii lui Boc.

Nu trebuie să plăteşti din greu publicitate în străinătate, când în plan local, pentru un pişcot, se gudură presa locală. Gândirea fără perspectivă, umplerea maţului pe moment, a adus municipiul în halul în care este.

Lipsa de perspectivă urbană, de exemplu, care vine din lăcomia nemernicilor de la Urbanismul clujean (se ştiu ei care, îi ştiu şi procurorii, dar când zaci în sediul dat şi renovat de Boc, de ce să-ţi faci datoria?), cei care şi-au umplut conturile cu para-ndărăt, dând autorizaţii de penale, este una dintre cauzele mizeriei actuale. Lăcomia din birourile municipalităţii clujene a dus la crearea a încă 8-9 dormitoare post-decembrist. Nu la crearea unor centre administrative de cartier aşa cum ar fi fost normal şi firesc în perspective dezvoltării comunităţii, nu a bunăstării unor neisprăviţi. Aceste noi dormitoare au dus la actualele blocaje de traffic, la nebunia zilnică din oraş.

Aveam Mănăştur, Grigorescu, Zorilor şi Gheorgheni – cartiere dormitor. Acum avem în plus: Dâmbul Rotund, sub-Lomb, Calea Baciului, Valea Chintăului, Baciul, Europa, Făgetul, Bună Ziua, Apahida, Someşeniul, Feleacul, Floreştiul, Borhanciul, Gilăul şamd.

(pentru comunele limitrofe, nu este vinovat urbanismul clujean, ci lipsa de dialog a lui Boc cu primarii acestora – asta deşi, cică, avem act semnat pentru o Zonă Metropolitană. Dar acum şi-a făcut Maestrul o nouă jucărie să scoată ochii fraierilor: Alianţa Vestului. N-a fost capabil să unească comunele din jurul oraşului, dar e capabil să unească Zona de Vest!)

În nici o zonă în care s-a construit fără cap nu s-a gândit dezvoltare administrativă şi socială, ci numai imobiliară. Nu există centre civice, creşe, grădiniţe, şcoli, locuri de muncă. Tot omenetul din aceste zone este cărat sau se cară, zilnic, către locurile de muncă (şi să-şi resolve problemele administrative), apoi înapoi către case, în două mari invazii ale arterelor Clujului NaBoca (cea de dimineaţă şi cea de seară). Iar în drumul lor zilnic se lovesc şi de abominaţiile imobiliare centrale, făcute de încârdăşirile sociale şi economice ale lui Boc: bloc turn cu două etaje ilegale în spatele Pieţei Mihai Viteazul pentru finul Tişe, alt turnuleţ pentru Iosif Pop, civicul şamd – toate fără studiu de impact pe trafic, date pe partipriuri frumoase, pe încârdăşiri social-politico-financiare.

Vă extaziaţi la zorzoane, dar nu vă gândiţi în perspectivă. Ce-o să faceţi când se termină fluxul de studenţi şi de pacienţi? Că se va termina, vin din urmă oraşe şi zone care se dezvoltă în acest sens şi, când vor da de modernitate, de curăţenie, amabuilitate şi aer cu adevărat respirabil, toţi pacienţii şi studenţii se vor duce în altă parte.

Ce veţi face atunci când IT-iştii lui Boc îşi vor fi umplut Matzul şi se vor cărăbăni?

Ce vă propune Boc acum în afară de zorzoane? Metrou în oraş şi trenuleţe peri-urbane şi peri-anale? Cu ce vă vor hrăni trenuleţele şi metroul: din vorbe?

Nu există gândire în perspectivă nici măcar în dezvoltarea zonelor de aşa-zise parcuri industriale. Ce avem noi acolo? În general pământul cuiva care a aflat că se va face ceva în zonă şi care a ştiut să-l vândă scump amicilor săi din structurile statului. Apoi avem societăţi ale statului în care s-au aciuat sinecuriştii partidelor politice – e fain să fii plătit de stat, să faci afaceri cu statul şi să urli că eşti liberal. Nici un liberal clujean n-a prea văzut munca din propria sa afacere. Sau, când a văzut-o, a trăit numai în faliment până, cumva, cândva, a fost conectat la ugerul bugetelor statului.

Vă extaziaţi la zorzoane şi nu vedeţi minciunile. Nu vreţi să râcâiţi poleiala să vedeţi mizeria de dedesubt.

Dar voi nu sunteţi vinovaţi aşa cum consider eu că sunt vinovaţi pupincuriştii lui Boc din presa locală. Cei care titrează rahaturi cu „The Economist: România are un oraş cu care se poate lăuda. Cluj arată unei ţări ce-şi pierde populaţia cum să crească” (a dracului traducere!). Păi din Cluj-Napoca au emigrat clujeni căcălău şi au fost înlocuiţi cu ceea ce vă place să numiţi cu adevărată mândrie mitocănească locală: „vinituri”. Ce arată Clui-Napoca României? Că are parte de o migraţie de-a dreptul periculoasă pentru stabilitate şi sustenabilitate, pentru durata existenţei unui proiect. Dar care proiect?

Sclipici şi fumuri. O bulă imobiliară pe care nu o să ştim să o gestionăm, cum n-am gestionat-o nici până acum. Şi vietnamezi în locul „meseriaşilor” locali plecaţi în altă parte. Şi „târguri” votate pe FB ca cele mai extracalifragilistice din Galaxia cunoscută, dar care şi acelea sunt date la muls unor amici politici de-ai municipalităţii, nu la dispoziţia şi în beneficiul producătorilor locali.

O bulă educaţională şi una a serviciilor medicale. Turism medical se cheamă -acum e ieftin şi relativ bun faţă de ceea ce se găseşte în altă părţi din România. Dar Clujul se prăbuşeşte sub povara propriei suficienţe şi „mândrii” de cocalar cu „beemveul” expus pe trotuar în Centru în timp ce el lungeşte un ceai toată ziua pe o terasă de fiţe.

Aproape trei ceasuri petrecute zilnic în trafic nu-i lecuieşte pe aceşti „mândri” de „mândria” lor prostească!

Madalina Mocan, a political scientist, says some of her students commute an hour and a half to get to university. Nonetheless, Ms Mocan says proudly, when she tells fellow Romanians she is from Cluj, “they say ‘Wow!’”

Cum ziceam! Wow!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *