In vizor

Supărat pe clujeni, BOC le pune lopata în mână. Cum (nu) și-a făcut Primăria treaba în ultimii trei ani

Deszăpezirea străzilor și trotuarelor din cartierele Clujului reprezintă o problemă cu care Primăria se confruntă an de an. În fiecare an, autoritățile sunt luate prin surprindere: retrospectiva este mai mult decât dureroasă, în plus, este extrem de costisitoare pentru cetățeni, adică clujenii care plătesc taxe și impozite pentru munca pe care ar trebui să o facă aceleași firme cu care administrația locală ”colaborează” strâns de mai bine de 10 ani.

Emil Boc este nemulțumit an de an de modul în care se realizează deszăpezirea orașului, dar astea sunt doar vorbe. Mai nou, la ședința de Consiliu Local de ieri, primarul Boc și-a dat arama pe față și a arătat cu degetul înspre cetățeni: să mai iasă la lopată cică, să-și arate spiritul civic. 

(De când a luat drumul Bruxellului, a prins gustul festivismelor și a laudelor din presa ”de casă”, Emil Boc nu mai are nevoie de admirația clujenilor. Când bucureștenii ți se-nchină până-n brâu, ce nevoie mai ai de-ai tăi? Nu vrea Emil Boc la București???)

De ce clujenii nu-și cuăță spațiul din fața propriei curți? 

”Aș mai face o mențiune publică, chiar dacă nepopulară, reacția multor firme este foarte slabă în privința obligației de a-și curăța trotuarul din față, inclusiv școlile. Să nu creadă școlile că trebuie să vină altcineva să le curețe trotuarele din față. Din acest punct de vedere, avem mult de lucrat la capitolul de conștință civică”, a tunat Emil Boc. 

Păi nu, păi nu? De ce nu ies elevii la muncă patriotică, ca în tinerețea comunistă a lui Emil Boc?

”Cunoștință civică” – așa ceva nu există. Despre ”conștiință civică”, putem discuta, doar că p-asta n-o are nici primul cetățean al Clujului, aspect ce este relevat de modul în care deszăpezește, prin intermediul acelorași firme, pe bani mulți, din ce în ce mai mulți, orașul comoară.

”Luați în calcul că pe marea majoritate a străzilor, cetățenii, când și-au îndepărtat zăpada de pe trotuare au aruncat-o înapoi pe carosabil, zăpadă care acum e înghețată”, a spus și city-managerul Gheorghe Șurubaru. 

Cine-i vinovat? CETĂȚEANUL, zise siti menejerul orașului.

Despre cum firmele de salubritate au aruncat zăpada de pe stradă pe trotuare, în fața caselor oamenilor, cum se întâmpla mai ieri pe Oașului, Șurubaru n-a suflat o vorbă.

CITEȘTE ȘIDeszăpezire a la Cluj: zăpada de pe carosabil, aruncată în scârbă pe trotuar

E simplu: acești oameni nu ies din birou. Sunt rupți de realitatea concretă. Eventual, mai taie câte o panglică. Atât.

“În fața fiecărei case proprietarul are obligația să-și curețe trotuarul. Aș vrea să văd la fiecare dintre dumneavoastră dacă v-ați curățat trotuarul din fața casei. A pune mâna pe lopată nu trebuie să fie o rușine pentru niciun cetățean în frunte cu primarul”, a completat Emil Boc.

La treabă, nu la-ntins mâna. Carevasăzică, scoateți, dragii primarului, ce aveți prin buzunare, iar după, ușurați, treceți la lopeți!

După cum bine observa Victor Lungu aici, discursul Primăriei este unul dual, marcat de contradicții:

nu ai dreptul să îți parchezi autoturismul în fața propriei curți, pentru că e ”domeniu public”. Dar acest domeniu se transformă într-unul ”privat” atunci când trebuie să îți cureți zăpada din fața casei.

E domeniu public când vine Locala lui Bonțidean (a Primăriei) și împarte amenzi. E privat atunci când trebuie deszăpezit. 

Halal administrație…

Vă propunem mai jos o retrospectivă a modului în care a deszăpezit străzile orașului primarul Emil Boc. Din vorbe.

În ianuarie 2017 zăpada era curățată preferențial. Străzile din cartiere erau uitate de firmele de deszăpezire. 

CITEȘTE ȘIÎn Cluj se deszăpezește ardelenește, doar la ore bune după ce începe să ningă

În 2016, materialul antiderapant era împrăștiat doar pe străzi, în vreme ce pietonii erau uitați de primărie și nevoiți să meargă pe trotuarele pline de gheață.

CITEȘTE ȘICod roșu de polei la Cluj! Primăria împrăștie material antiderapant doar pe străzi, nu și pe trotuare

Din cauza proastei intervenții a firmelor de salubiritate, a materialului antiderapant de calitate îndoielnică, străzile Clujului au fost pline de mizerie care, din cauza temperaturilor scăzute, se transformase într-o peliculă alunecoasă chiar şi pentru autoturismele dotate cu anvelope de iarnă.

CITEȘTE ȘIAtenţie, şoferi! Mizeria de pe străzile Clujului poate duce la accidente

În urma ninsorilor abundente, străzile orașului erau pline de zăpada la mijlocul lunii ianuarie 2016:

Zone si strazi intregi ale orasului se afla sub troiene de zapada neatinse de pluguri sau material antiderapant. Cu toate acestea, angajatul de la Dispeceratul Primariei Cluj care era de serviciu ii asigura pe cei care suna cu aceasta problema ca „toate utilajele sunt pe teren”. 

Intervenția autorităților s-a dovedit a fi, încă o dată, ineficientă.

CITEȘTE ȘIClujul, scufundat din nou in zapada. Dispeceratul primariei: „Toate utilajele disponibile sunt pe teren !”

Tot atunci, au urmat explicații și scuze oferite de firmele de salubritate.

CITEȘTE ȘICare sunt scuzele firmelor responsabile cu deszapezirea pentru haosul din trafic la prima ninsoare

Încă o dată, în 2016, Clujul s-a dovedit a fi blocat de zăpezi. Iar municipalitatea, blocată de contractele de deszăpezire

Anul 2015 a fost și mai groaznic: iarna a venit tocmai când utilejele de deszăpezire erau dezmembrate și fără materiale antiderapante

Ziar de Cluj realiza un bilanț al celor 10 ani de ”colaborare” dintre Primăria lui Emil Boc și aceleași firme ale băieților ”de casă”: Brantner Veres și Rosal Group.

CITEȘTE ȘI: Brantner-Veres, Rosal, Coral – firmele care detin monopol pe Cluj-Napoca de un deceniu. Un monopol care-i costa pe clujeni zeci de mii de euro

CITEȘTE ȘINametii inca blocheaza zeci de strazi din judet si oras. Autoritatile ridica din umeri

Nu doar în oraș au fost probleme cu deszăpezirea, ci și în județ: din cauza nămeților, copiii din diverse comune nu au mers la școală. Cu toate acestea, autoritatile locale susțineau ca problema nu exista. Reprezentantii Consiliului Judetean Cluj, desi spuneau ca sunt la curent cu problemele din zona, nu intervin pentru ca drumurile inzapezite nu tin de ei.

Numai în ultimii trei ani, modul în care s-a intervenit pentru deszăpezire a fost unul ineficient. De fiecare dată, autoritățile s-au dovedit a fi depăște de situație, nepregătite ori luate prin surpindere.

Anul trecut, Emil Boc făcea un exercițiu de PR. Ieșise în stradă, pe bdul Eroilor, peste drum de fostul sediu al partidului său de suflet, PDL. Și i-a dat la lopată.

CITEȘTE ȘI: Un PR electoral de doi lei – episodul boc la lopată

În acest an, Emil Boc s-a lăsat păgubaș. 

A aruncat vina direct pe cetățeni.

Ieșiți mă, la lopată!

Dan Tarcea, într-un moment în care a pierdut contactul cu realitatea, s-a declarat fermecat de ”feeria” iernii, uitând să bage de seamă faptul că străzile sunt pline de mâzgă:

CITEȘTE ȘIOrașul e acoperit de nămeți, se circulă cu foarte mare greutate. Viceprimarul Tarcea: „Așa iarnă frumoasă nu am avut de multă vreme”. Boc face live-uri de la concerte

Și în acest an, Primăria a dat cu bâta-n troiene. Dar troienele nu s-au clintit din loc.

Acestea s-au topit, iar mâzga a cuprins întregul oraș.

O singură soluție le mai rămâne clujenilor: sau pun mâna pe lopeți și ies la curățat străzile pe banii lor ori devin responsabili și cu cea mai apropiată ocazie, își dau mâna și ies la vot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *