In vizor

Masina de vot a primarului Emil Boc a votat, constiincios, dublarea facturii catre Coral Impex

In sedinta de iei a Consiliului local Cluj, majoritarii consilieri locali ai PNL au decis sa dubleze suprafata pe care societatea Coral isi va desfasura activitatea de dezinsectie si deratizare, pe motiv de aliniere la un regulament unitar de dezinsectie a tuturor spatiilor deschise din oras, inclusiv a celor din proprietatea persoanelor fizice si juridice. Practic, consilierii locali ai PNL Cluj-Napoca, mari critici in trecutul apropiat ai defectuosului contract cu Coral Impex, au decis sa dubleze facturile pe care aceasta firma le va incasa de la bugetul local. Se da, ca nu se da din buzunarul propriu. Noua masinuta de vot a lui Emil Boc a functionat perfect chiar si cu vechii critici la bord.

In anul 2006, Primaria Cluj-Napoca a incheiat contractul de concesiune nr. 53590/443/2006 cu societatea Coral Impex SRL avand ca obiect exploatarea serviciului public de deratizare dezinsectie si dezinfectie. Durata de derulare a contractului a fost stabilita in caietul de sarcini si in anuntul de participare la licitatia publica deschisa organizata de catre municipalitate pentru o perioada de 5 ani, durata in care i s-a interzis prestatorului subconcesionarea serviciului public. Numai ca, contrar celor doua prevederi tocmai pomenite, in contractul de concesiune la Art. 8 se prevede faptul ca durata contractului se poate prelungi pentru o perioada egala cu cel mult jumatate din durata sa initiala, prin acordul partilor contractante si cu incheierea unui act aditional cu cel putin 6 luni anterior incetarii efectelor contractului. Adica cel mult inca 2 ani si 6 luni, incepand din 12 iulie 2011, data incetarii de drept a contractului. Sa tinem minte si sa luam aminte.

Caci autoritatea contractanta, aka Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca, a hotarat la sfarsitului anului 2010, prin Hotararea nr. 23/14.12.2010, pe barba si pe muschii politici ai majoritatii PDL si cu incalcarea normelor in vigoare, prelungirea contractului de concesiune cu 7 ani si 7 luni incepand cu data expirarii contractului in discutie, respectiv de la data de 12.07.2011.

Lecturand hotararea de prelungire a contractului de concesiune, aflam ca asa-zisul motiv care a stat la baza prelungirii perioadei de valabilitate a contractului de concesiune a fost evitarea unor cresteri a tarifelor la activitatile de deratizare, dezinfectie si dezinsectie, avand in vedere efectuarea de catre concesionarul Coral Impex SRL a investitiilor pe perioada derularii contractului. Sa tinem minte, dar sa facem un salt in zilele noastre si sa pomenim faptul ca, in loc ca preturile sa ramana pe loc, sau sa creasca cu o eventuala rata a inflatiei, au crescut substantial. Coral Impex a incasat la Cluj-Napoca, in noua ani de contract, peste 66 de milioane de lei, adica 15 milioane de euro, jumatate din suma fiind platita in trei ani de contract prelungit. Iata 7,5 milioane de euro bine incasati pe motiv de stagnare a preturilor…

Deci, contractul a fost amendat prin mai multe acte aditionale, fiecare adaugand un plus de bani din bugetul local in teschereaua firmei:

nr. 1/2007: actualizarea tarifelor se va realiza in perioada iulie-august a fiecaruit an, la solicitarea concesionarului

nr.2/2008: identic

nr.3/2011: prelungirea contractului cu 7 ani si 7 luni, din 12 iulie 2011 cand expira, pana in 12 februarie 2019 plus o prevedere ca in perioada 2011-2015 tarifele sa fie actualizate doar in situatia in care valoarea indicelui de consum va fi mai mare de 5%, iar actualizare va fi facuta cu diferenta dintre indicele pretului de consum si 5%

nr.4/2012: modificare suprafetelor pe care se efectueaza tratamentele la peste 1773 hectare.

nr.5/2012 – includerea in contract a noului parc Iuliu Prodan in suprafata de 3 hectare

La care se adauga noul act aditional, aprobat ieri, prin care se dubleaza suprafata pe care Coral va efectua dezisectia in oras.

Revenind, pentru emiterea hotararii de prelungire a duratei contractului de concesiune s-a solicitat avizul de specialitate al Directiei Tehnice – Serviciul Tehnic Reparatii Imobile (cel de curand vizitat in interes de serviciu de catre procurorii DNA) care a stabilit (care ar fi putut fi mirarea?) ca este posibila cresterea perioadei de valabilitate a contractului amintit. Ca urmare, Serviciul tehnic a propus un proiect de HCL motivand ca prelungirea contractului este posibilitatea cea mai viabila pentru a nu se majora excesiv tarifele la activitatile de deratizare, dezinsectie si dezinfectie a Municipiului Cluj-Napoca. Cica:

“aceste cresteri ale tarifelor s-ar datora investitiilor efectuate anual de catre societatea prestatoare de servicii publice pentru executarea in conditii de calitate a activitatii de deratizare, dezinsectie si dezinfectie si respectarea normelor de igiena si sanatate publica”.

Numai ca pe Lege o cam doare in normele invocate si zice ca investitiile trebuiesc amortizate conform legii si in nici un caz pe spezele cetatenilor care s-au procopsit cu o relungire abuziva de contract numai ca sa-si amortizeze Coral Impex investitiile – mai ales ca le-a amortizat de ne-au cocosat: de la incasari de la bugetul local de 1,5 milioane de euro pe an, la incasari de 2,5 milioane euro pe an. 1 milion de euro pe an in plus, nu ne-ar face rau nici noua.

Niciunde in cuprinsul anuntului de participare la licitatia publica deschisa organizata de Municipiul Cluj-Napoca in vederea delegarii serviciilor de salubritate si nici in cuprinsul caietului de sarcini, nu este stabilita vreo posibilitate de prelungire a duratei contractului de concesiune, dar, cu toate acestea, autoritatile locale au gasit totusi o portita, deloc fericita, in vederea mentinerii parteneriatului cu societatea Coral Impex, desi durata contractului de concesiune este asumata prin act administrativ de catre autoritatea contractanta si trebuie astfel stabilita incat sa nu restrictioneze competitia si sa asigure un nivel rezonabil al preturilor care ar fi suportate de utilizatorii finali. Odata ce a fost stabilita, ea trebuie respectata.

Ori, suportatea unor astfel de cheltuieli din banii municipalitatii, pentru amortizarea investitiilor efectuate de o societate privata este absolut nejustificata, imorala si total in afara legii. Solutia optima pentru a fi ramas in legalitate, era demararea unei noi proceduri de licitatie publica deschisa pentru a se respecta intocmai principiile de nediscriminare, tratamentul egal, transparenta, proportionalitate samd. Doar asa se putea demonstra legal ca societatea Coral Impex raspundea in continuare cerintelor impuse de municipalitate. In niciun caz prin prelungirea arbitrara a contractului de concesiune deja atribuit.

Dar cum procurorii DNA au descins in sediul Primariei Cluj-Napoca numai in cautare de plevusca, este absolut firesc faptul ca toate criticile la adresa contractului formulate in trecut de actuali consilieri locali ai PNL Cluj-Napoca sa nu mai fie valabile si acestia sa ridice constiincios mana si sa aprobe noul act aditional.

Reamintim faptul ca, in urma amplei operatiuni, Adriana-Lucia Magurean si Mariana Capota, sef, respectiv consilier la Serviciul Reparatie Imobile, Monitorizare Servicii Comunitare de Utilitati Publice din cadrul Primariei Cluj-Napoca, au ajuns sa fie cercetate de procurorii anticoruptie ca ar fi luat mita, in mod repetat, de la reprezentantii firmei de dezinsectie. Cele doua angajate au fost acuzate ca au luat mita atat diferite sume de bani, dar si alimente, cu ocazia Sarbatorilor de Paste si de Craciun. Un alt angajat al Coral Impex a fost cercetat pentru ca ar fi dat o mita lunara de 500 de lei angajatilor Primariei Cluj-Napoca, pentru ca acestia sa nu verifice, in schimb, actiunile de dezinsectie ale societatii de pe domeniul public (adica ce ne temem ca s-a intamplat si in recent caz al castanilor care s-au imbolnavit subit de boala drujbei). Constatam, cu amaraciune, ca asa functioneaza natura umana: adica firma a castigat 66 de milioane de lei, aka o medie de 611.100 lei pe luna, iar functionarii Primariei se lasau mituiti, meschin, cu cate 500 de lei /luna si niste carnati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *