Din oras

Masina care duce cartea in satele Clujului

De cinci ani, invatatura si noutatile lumii ajung la satenii din Cluj cu un bibliobus, o masina care le aduce in pantece cate o mica biblioteca. De la Garbau pana la Ploscos, masina a adus de fiecare data bucurie in sat si nu de putine ori copiii invatati doar cu mersul la vite, pentru care scoala era doar o corvoada au ramas dupa trecerea “caravanei” cu multe curiozitati care i-au facut sa treaca periodic pragul bibliotecilor comunale.

Cei care trec prin preajma Bibliotecii Judetene (BJ) “Octavian Goga” din Cluj pot zari in stanga cladirii moderne aflata acum in renovare un fel de camion mare, alb, pe care scrie “Bibliobus. Carte frumoasa la tine acasa”. Ca un animal harnic intors de la munca, masina pare putin obosita, asteptand rabdatoare o noua misiune.

Oficial, calatoria bibliobusului prin sate se numeste „Serviciul de biblioteca mobila in judetul Cluj” si are ca scop „oferirea accesului liber si neingradit la informatie si deservirea populatiei din comunele judetului Cluj cu documente care nu exista in colectiile bibliotecilor respective”, dupa cum a explicat Ramona Pandelea, bibliotecar metodist responsabil cu acest proiect.

„Fiind un serviciu public, se adreseaza intregii comunitati, indiferent de varsta, nationalitate, sex, religie. In 30 iunie 2008 a fost realizat primul traseu in judet la Biblioteca Comunala Garbau si Biblioteca Comunala Sanpaul”, explica responsabila.

De la momentul lansarii, masina a avut trei soferi. Serviciile de biblioteca sunt asigurate de un bibliotecar specialist. Sistemul functioneaza astfel: bibliotecarele din bibliotecile publice din judet solicita titlurile de care au nevoie Serviciului de biblioteca mobila, iar echipa serviciului pregateste documentele din fondul de documente existent si stabilesc traseele.

“Se pleaca dimineata la drum pe un traseu convenit impreuna cu bibliotecarele din comune. La destinatie fiecare bibliotecara preia documentele solicitate, iar cititorii pot sa isi aleaga singuri din colectia aflata in bibliobus. Documentele raman in custodia bibliotecii comunale respective pana la o noua vizita a bibliobusului”, dupa cum explica responsabila de la BJ.

Pentru aceste caravane sunt selectate carti de referinta, carti pentru invatarea limbilor straine, volume din domenii cum sunt calculatoarele, stiintele agricole, carti pentru copii, precum si documente audiovizuale sau electronice.

“Copiii sunt cei care se bucura cel mai mult de vizitele bibliobusului deoarece pot gasi atat carti cat si DVD-uri cu filme de desene animate sau documentare despre viata animalelor salbatice. Vizita bibliobusului a deschis pofta de lectura unor copii care poate pana atunci au vizitat mai rar biblioteca”, dezvaluie Ramona Pandelea.

Intre locurile mai izolate unde a ajuns bibliobusul in acesti ani, bibliotecara enumera Biblioteca Comunala Ploscos care deserveste o comunitate mica, de aproximativ 800 de locuitori si unde conditiile oferite de biblioteca nu sunt printre cele mai bune.

“S-au imprumutat la o vizita a bibliobusului peste 500 de documente!”, spune responsabila BJ.

Nu mai putin de 50 de biblioteci din judet au fost vizitate in 2013 de masina de la Cluj

Cele mai recente calatorii au fost la Iclod, Margau, Aschileu, Sandulesti si nu a fost ocolita nici Filiala Copaceni a Bibliotecii Comunale Sandulesti. Urmatoarele pe lista ar fi Catina, Suatu, Dabaca, Luna.

“Bibliobusul ofera acces la documente pe care bibliotecile comunale nu isi pot permite sa le achizitioneze, permitand partajarea fondurile existente in colectiile acestuia”, descrie Pandelea principalul beneficiu adus de bibliobus.

Doar in anul 2013, s-a imprumutat in acest fel comunitatii din judet un numar de aproximativ 3.900 de documente.

Bugetul scazut pentru achizitia de documente este, insa, principalul neajuns al actiunii.

“Este interesant sa mergi cu bibliobusul. De multe ori, aceste vizite la tara iti ofera senzatia ca ajungi in alta lume. In anii acestia bibliotecile comunale s-au dezvoltat, unele au spatii moderne, altele si-au deschis filiale noi, cum a fost cea din Copaceni. E frumos sa ii vezi pe copii cum vin, isi aleg carti, se bucura. Sunt copii care in acest fel si-au descoperit placerea de a citi, poate viata lor va fi altfel”, spune Ica Mosoiu, director adjunct la BJ “Lucian Blaga” Cluj.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *