In vizor

Marturiile lui Apostu din penitenciar: flamanzit si amenintat cu moartea la Rahova, inchis intr-o celula de cinci metri patrati la IPJ Cluj

Scris de 2,669

CEDO a admis, astazi, plangerea fostului primar Sorin Apostu, care a reclamat conditiile de detentie din arestul IPJ Cluj si inchisorile Gherla si Rahova, dar si transportul de la Gherla la Rahova din 12 ianuarie 2012. Fostul primar s-a mai plans la Curtea Europeana ca nu a putut sa vorbeasca in privat cu avocatul sau la Gherla, cat si despre faptul ca discutiile lui private telefonice au fost interceptate de autoritati si publicate in presa. El aminteste de un episod petrecut in Penitenciarul Rahova, cand nu a mancat nimic timp de trei zile, deoarece ceilalti detinuti din celula i-au aruncat mancarea si l-au amenintat cu moartea.

Apostu a inserat in plangerea sa inclusiv titlurile unor articole de ziar, care i-ar fi incalcat dreptul la viata privata, ca de exemplu “EXCLUSIV Dezvaluiri tari din dosariu Apostu. Surprize mari: numele tuturor celor cercetati si intercepari noi. Dovada ca M. Apostu lua spaga in haine”, articol publicat de Evenimentul Zilei in 16 decembrie 2011.

Dezvaluiri despre conditiile de detentie din arestul IPJ Cluj

Apostu arata in plangerea sa la CEDO ca a fost retinut in centrul de detentie al IPJ Cluj intre 9 noiembrie 2011 si 6 ianuarie 2012, cu exceptia a doua perioade scurte de timp (8-9 decembrie, 28-29 decembrie 2011) cand a fost retinut la Bucuresti, din cauza prezentei sale in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

El a reclamat la CEDO conditiile inumane de detentie. A pretins ca a stat intr-o celula de numai cinci metri patrati, cu patru paturi supraetajate, iar accesul la toaleta era pe hol. Celula de la IPJ Cluj nu avea lumina naturala si nici ventilatie, iar mirosurile din sistemul de canalizare erau nocive.

In replica, Guvernul a raspuns ca Apostu a stat singur in celula IPJ Cluj, a avut saltele din spuma, doua noptiere, o masa si doua scaune. Mai mult, i s-a permis sa detina un televizor in celula. Aici, Aposu a avut lumina naturala si artificiala si i s-a permis sa foloseasca si o lampa, celulele au fost ventilate si a putut folosi dusurile la orice ora din zi, potrivit raspunsului transmis de IPJ Cluj.

La Gherla, doua dusuri pe saptamana

In ceea ce priveste conditiile de la Penitenciarul Gherla, Apostu s-a plans de “supraaglomerare”. Cu toate acestea, el nu a mentionat numarul detinutilor din celula sau dimensiunea celulei. Apostu a aratat ca au existat 18 paturi in celula de la Gherla, iar temperatura a fost foarte scazuta si conditiile de igiena precare. Apostu s-a mai plans ca i s-a permis sa faca doar doua dusuri pe saptamana.

Drept raspuns, cei de la Penitenciarul Gherla au aratat ca Apostu a solicitat protectie, ca fiind “o persoana vulnerabila”. Ulterior, el a efectuat toate activitatile separat de ceilalti detinuti. De asemenea, Apostu a fost incarcerat la Gherla in patru celule diferite: una in aripa spitalului, cu trei paturi si impartita cu un singur detinut; doua in aripa de carantina, cu 24, respectiv 4 paturi si impartite cu alti doi detinuti; una de 16 metri patrati cu 9 paturi si impartita cu alti trei detinuti. Penitenciarul Gherla mai arata ca temperatura din celule era adecvata in interiorul inchisorii. Se admite ca, intr-adevar, aici detinutii au dreptul la doua dusuri pe saptamana.

Amenintat cu moartea la Rahova

In 12 ianuarie 2012, Apostu a fost transferat, pentru cateva zile, la Penitenciarul Rahova, pentru a astepta o sentinta a ICCJ. Aici, sustine el, a stat intr-o celula care nu a fost incalzita deloc, iar timp de trei zile nu a mancat nimic, deoarece mancarea i-a fost aruncata pe jos de ceilalti detinuti, care l-au amenintat cu moartea.

In replica, cei de la Rahova sustin ca Apostu a impartit aici o celula cu inca sapte persoane, apoi a fost mutat intr-o alta celula, cu un singur detinut. Guvernul a mai sustinut ca detinutul Apostu nu a depus nicio plangere la judecatorul delegat pentru personalul penitenciar sau in legatura cu conflictele cu alti detinuti in timpul detentiei sale in Penitenciarul Rahova.

Apostu s-a plans la CEDO inclusiv de conditiile improprii in care a fost transportat, timp de 17 ore, de la Gherla la Rahova. Apostu sustine ca masina inchisorii a fost supraaglomerata si ca ventilatia a fost insuficienta, dar si ca duba nu era incalzita, nu avea geamuri sau iluminat interior si ca nu a avut posibilitatea sa utilizeze toaleta in timpul calatoriei. Fostul primar mai sustine ca a fost privat de macare si apa in timpul transportului si a facut o plangere privind aceste conditii intr-o scrisoare adresata Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

ANP a raspuns ca, intr-adevar, a fost transportat intr-o masina de mici dimensiuni, pentru ca Peniteciarul Ghela nu avea alt vehicul la dispozitie.

Guvernul raspunde prin faptul ca in masina s-a aflat inca o persoana, iar transportul a durat opt ore si jumatate, si nu 17 ore, cat a sustinut fostul primar. De asemenea, masina a fost echipata si adaptata pentru detinuti si dispunea de sitem de incalzire, iar Apostu a beneficiat de spatiu, lumina si temperatura adecvata. A primit mancare si apa, conform regulamentului si i-a fost permis sa aiba trei bagaje personale si un obiect de valoare asupra lui. Fumatul a fost interzis in timpul calatoriei.

CEDO nu a acordat despagubiri in acest caz, deoarece Apostu a depus cererea in afara termenului limita stabilit de Curte. Totusi, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a admis ca au fost incalcate Articolulele 3 si 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Articolul 3 se refera la conditiile de detentie, mai exact faptul ca “nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante”. Articolul 8 prevede ca “orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private si de familie, a domiciliului sau si a corespondentei sale”.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours In vizor
  HAI SĂ-I MAI PROSTIM O DATĂ: “Declarația” guvernului privind salarizarea profesorilor, publicată în Monitorul Oficial – ”soluție” dezgropată de Nicolae Ciucă din epoca Adrian Năstase: cinci ”declarații” emise de guvern și publicate în Monitor acum 20 de ani
 • Acum 5 hours In vizor
  ALBA-NEAGRA cu ”lista neagră a CNAIR”: Firma Selina reintră prin interpuși pe Autostrada Transilvania fix pe tronsonul de la Chiribiș-Biharia pe care l-a bulibășit
 • Acum 7 hours Anchete
  EXCLUSIV: Proba de sange a ucigasului Tudor Cirje a fost masluita de niste doctori penali din IML Cluj! Concluzii devastatoare ale expertului Adrian Marius Chipurici
 • Acum 7 hours Sport
  Ni s-a reproșat că dăm fake-news-uri, dar iată că e OFICIAL: Dan Petrescu a plecat de la CFR Cluj
 • Acum 9 hours In vizor
  Cum dă Emil Boc peste cap până și calendarul: luna mai a fost noul octombrie, acum aflăm că decembrie este noul octombrie. Atunci OSĂ se termine de dalat malurile Someșului ”navigabil”
 • Acum 9 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, Terapia Cluj: Mediul de afaceri, principalul vinovat pentru situația din Educație și Sănătate. Pentru că tace
 • Acum 9 hours In vizor
  Femeia varză pusă de un ficus să conducă Educația habar nu are că un memorandum nu este act normativ. Vai de ea Românie ”educată” de către impostori!
 • Acum 10 hours In vizor
  Chiar ne întrebam când OSĂ ”meargă mai departe” Centura metropolitană. Ne dă asigurări Însuși El, Maestrul, de la o emisiune de chitanțier, că ”tronsonul 2 al centurii metropolitane este scos din nou la licitație”. La prima licitație (în care era și tronsonul trei, azi dispărut), de vină a fost Drulă
 • Acum 10 hours Politica
  Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu crede, în ceea ce privește posibilitatea încetării grevei din Educație, că rațiunea va fi pe primul loc: ”Nu se pot da OUG pe legi viitoare”
 • Acum 11 hours Politica
  DE CE SĂ NU ÎNCHEIE MEDIILE PORTARII? Doar au expertiză de când stabileau cine e bolnav de Covid-19 și cine nu… Ministrul Educației anunță noi modificări în regulament, numai să se poată încheia mediile
 • Acum 11 hours In vizor
  IMAGINARUL CLUJ-NAPOCA DE UN MILION DE LOCUITORI AL LUI EMIL BOC o ia în freză de la INS: ”Populația Clujului a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani”
 • Acum 12 hours PubliNews
  TIFF aduce un mini-cinema pentru copii în Iulius Parc. Programul este completat cu filme de Oscar, documentare și proiecții românești
 • Acum 12 hours Din oras
  Restricții de circulație în centrul Clujului pentru nou protest al profesorilor din învățământul preuniversitar. Mobilizarea sindicaliștilor români dată de exemplu de către omologii din Ungaria
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE