Din oras

Daca nu te omoara birocratia, te omoara Primaria. Cat de greu e sa mori in Cluj

Scris de 3,127

Oricat de cinic ar suna, in Cluj nu e deloc usor sa mori. Din contra, e al naibii de greu. De asta se ocupa Primaria Clujului, care se asigura ca inainte de a-ti incheia socotelile cu lumea asta, trebuie neaparat sa le inchei pe cele cu administratia locala. Pentru ca Primaria Cluj-Napoca nu te lasa sa mori decat dupa  ce semnezi munti de hartii, faci zeci de drumuri, fotografii la locul de veci, inscriptii pe piatra de mormant si doar dupa ce platesti sute de lei la notar si Administratia Cimitirelor.

O clujeanca revoltata ne-a povestit cate drumuri a trebuit sa faca si cati bani a trebuit sa plateasca inainte de a se asigura ca locul de veci pe care il avea deja concesionat ramane pe numele ei.

“Am avut un loc de veci concesionat pe numele tatalui meu. Anul acesta a expirat concesiunea, mama are 80 de ani. Ca sa o scutim de drumuri pe ea, am vrut sa trecem locul de veci pe numele meu. Dar am aflat, de la Primarie, ca nu putem face asta si ca locul de veci trebuie trecut pe numele ambilor urmasi ai tatalui meu, adica eu si fratele meu. Oricat de aberant mi se pare sa faci succesiune dupa un bun care nu e al tau, m-am dus, impreuna cu fratele meu la notar”, explica femeia.

Dupa ce a platit peste 300 de lei pentru act, femeia s-a intors la Primarie, sa inregistreze foaia la Directia Tehnica. Dar aici s-a lovit de alta birocratie aberanta. Mai mult decat atat, a fost nevoita sa inscriptioneze singura numarul si parcela locului pe piatra de veci, ca sa dovedeasca in fata ochilor ageri ai bugetarilor al cui e locul de veci.

“De aici m-au trimis la Administratia Cimitirelor, sa platesc succesiunea la concesiune. Aici mi-au spus ca trebuie sa merg in cimitir, sa fac fotografii la locul de veci, in care sa se vada ca locul e intretinut si numerotat corect. Dar aici, alta aberatie. Mi s-a spus ca trebuie sa inscriptionez pe piatra mormantului numarul pe care l-am primit de la primarie, odata cu foaia care dovedeste succesiunea la concesiune. Nu sa il vopsec, sa il bat in piatra, dupa care sa il pozez. Mi se pare mai mult decat aberant sa ma pui sa fac marcaje, sa ma plimb prin cimitir si sa gasesc un om care stie sa bata in piatra. Pentru ca nu e destul ca eu inscriptionez cu o vopsea; trebuie facut cu dalta, iar eu nu ma pricep si trebuie sa mai angajez pe cineva. E un abuz. Angajatii lor ce fac? Stau si beau cafele”, se revolta clujeanca.

In final, ca locul de veci sa fie cocesionat pe inca 20 de ani, la Administratia Cimitirelor mai trebuie achitata o taxa de peste 700 de lei. Dar femeia se intreaba acum ce s-ar fi intamplat daca mama ei, o femeie de 80 de ani, ar fi trebuit sa treaca prin toate aceste incurcaturi legislative.

“De unde sa aiba ea aparat de fotografiat? Si cum sa bata ea in piatra numarul locului si parcela? Ma gandesc la alti oameni, saracii, ei cum se descurca? Daca mama nu renunta la succesiune, acum purtam o femeie de 80 de ani sa inscriptioneze, sa faca poze. Pentru ca bugetarii stau la birou si ma duc sa le fac inscriptiile pe mormant, intr-un anumit stil. Bine ca nu ma fac sa fac si indicatoare. Parca a tunat si i-a adunat acolo, nu te poti intelege cu ei”, povesteste clujeanca.

Reprezentantii mass-media ai Primariei Cluj-Napoca spun ca toate aceste proceduri tin de buna functionare a lucrurilor.

“Cand se face o succesiune la o concesiune e nevoie de certificat de mostenitor, de aceea e nevoie sa se mearga la notar. Nu Primaria a stabilit asta, asa e procedura; asa prevede regulamentul nostru. Reguamentul mai prevede ca fiecare persoana sa isi inscriptioneze pe morminte numarul de identificare. E o masura suplimentarea ca sa poata fi identificat mai usor”, spun acestia.

Cu toate acestea, regulamentul de organizare si functionare a cimitirelor spune ca Serviciul administrare cimitire domeniul public asigura urmatoarele servicii: a)inchirierea capelelor;
b)concesionarea locurilor de veci si predarea amplasamentelor la data darii in concesiune;
c)efectuarea transcrierilor dreptului de concesiune;
d)acordarea de consultanta referitoare la concesiuni;
e)incasarea taxelor de concesionare si inchirieri.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Politica
  „Eu nu vreau USL”, afirmă Marcel Ciolacu: „USL s-a făcut împotriva cuiva. Domnul Băsescu și-a câștigat calitatea de dușman. Eu nu am dușmani, am adversari politici”
 • Acum 7 hours Vocea ta
  Dragoș Damian taie avântul politicienilor: ”Muncitorilor din fabrici, șantiere și agricultură le datorăm revizuirea în sus a perspectivei de țară”
 • Acum 9 hours Din oras
  Celebra păruială din PSD CLUJ se termină în instanță
 • Acum 12 hours Eveniment
  Un bebeluș, descoperit spânzurat într-un apartament închiriat din Alba Iulia, împreună cu tatăl în grija căruia fusese lăsat. Proprietarul apartamentului care era din Turda nu le-a dat acordul polițiștilor să spargă ușa, aceștia fiind nevoiți să-l aștepte să se deplaseze în Alba Iulia
 • Acum 13 hours Sport
  HULIGANISM: ”PUMNI ȘI CAPETE ÎN GURĂ SUB TRICOLOR” între români la meciul cu Andorra
 • Acum 14 hours Eveniment
  SINDROMUL ”DALĂ A LA CLUJ” LOVEȘTE ȘI TURDA: Turdenii, speriați că li se betonează tot centrul și rămân fără spații verzi
 • Acum 1 day Sport
  Ambele echipe de baschet, din Cluj și Oradea, pedepsite după scandalul din ”Oradea Arena”
 • Acum 1 day Politica
  Ciolacu, după anunțul Fitch privind îmbunătățirea perspectivei de ţară a României: ”Aceasta este diferenţa dintre actuala coaliţie şi dezastrul făcut de nişte gnomi guralivi de dreapta”
 • Acum 1 day Analiza
  BASMELE DESPRE METROU CONTINUĂ. Primarul Emil Boc susține că studiile tehnice pentru aceste proiecte conțin toate soluțiile, inclusiv un plan de managemet al traficului. MATEMATICA, IDIOATA DE EA, ÎL CONTRAZICE. Dar ce contează?
 • Acum 2 days Eveniment
  Pompierii clujeni au intervenit anul trecut la peste 900 de incendii de vegetație. Apel (degeaba) către cetățeni să nu mai dea foc la miriști
 • Acum 2 days Vocea ta
  Cine-i ”idiotul”?
 • Acum 2 days Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 2 days Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE