In vizor

Marturia unei orfane despre Fundatia "Ajutati Copiii" din Cluj: "Ma faceau proasta si retardata"

Kati este o tanara care a trait toata viata in orfelinate, ajunsa in ultimul an sa spele scarile primariei lui Boc. Are sase clase, e isteata foc si vrea sa-si termine studiile, dar fundatia care a ajutat-o cu un loc de munca a dat-o afara, la sfarsitul anului trecut. Acum, tanara povesteste, deschis, tratamentele la care a fost supusa de reprezentantii  Fundatiei “Ajutati Copiii Romania”, in fapt un SRL din Cluj care face bani pe spatele persoanelor cu handicap si a orfanelor date afara din sistem. In cei doi ani cat a fos inclusa in proiectul “Cinderella”, Matei Katalin a fost jignita in mod repetat, nu i s-a dat dreptul la a-si continua studiile si niciodata nu isi primea toti banii pentru care era angajata.

Matei Katalin a trait, pana in urma cu putin timp in centrele de plasament. Nu isi cunoaste parintii, asa ca s-a mutat dintr-un camin in altul, de la o scoala speciala la alta si niciodata nu a avut parte de un camin adevarat.

Pana in urma cu doi ani, cand, ajungand la varsta majoratului, statul nu o mai putea sustine. Era data afara din sistem. Cei 18 ani i-a implinit la o casa sociala din judetul Mures, in localitatea Campenita.  

Speranta ei era, atunci, Programul Cinderella (Cenusareasa, nr.r), derulat de o fundatie din Cluj, care le ajuta pe fetele ca ea sa isi gaseasca un loc de munca. Era vorba de Fundatia “Ajutati Copiii Romania”, asa ca tanara si-a facut bagajul si s-a mutat la sediul din Gherla al fundatiei. Aici, Kati matura strazi, aduna gunoaie si curata parcurile. Rasplata era hrana zilnica si cate 10-15 lei, bani de buzunar. A stat la Gherla timp de un an, era practic “pregatita” pentru campul muncii, alaturi de alte fete aflate in situatia ei.

Fundatia a plasat-o, in 2013, la serviciul de curatenie al Primariei Cluj-Napoca. Kati spala scarile parkingului inca de la cinci dimineata si trebuia sa asculte de sapte sefi. Munca nu era usoara, tanara suporta sicanele colegilor ei de la fundatie, care o necajeau mai tot timpul. Era frig, racea si nu avea bani de tratament. Asa a cunoscut-o un angajat de-al primariei, Avram Beleiu. A vazut-o abatuta, plangand pe casa scarii. Era atat de speriata, incat nimeni nu se putea apropia de ea.

Dar, incet-incet, acesta a reusit sa se apropie de ea.

“Mi-a spus in mare ca a crescut intr-o casa sociala, la Targu Mures si are sase clase”, isi aminteste clujeanul despre primele contacte avute cu tanara.

Intr-o zi, Kati a fost chemata la raport de sefele fundatiei. Ca o ironie a sortii, pentru prima data, Avram Beleiu avea sa afle de la ea ca viata pe care o ducea era trasa la indigo cu cea a Cenusaresei din poveste.

“M-am dus cu ea, pentru ca plangea si ii era frica. Cand am intrat, doamna Rada (Horvath, n.r.), reprezentanta fundatiei a strigat: <>. Am intrebat ce se intampla, spunand ca o insotesc pe domnisoara, sunt colegul ei, de la primarie. Atunci am intrebat-o pe doamna Rada daca i s-a adresat fetei, spunandu-i <> si <>. A negat”.

Impresionat de situatia lui Kati, Avram Beleiu s-a adresat fundatiei, incercand sa o ajute pe tanara sa isi continue studiile.

“Cei de la fundatie au intrebat-o insa: <>?”

“Doamna Mihaela (Ardelean Mihaela, n.r.) m-a sunat si m-a intrebat de ce vreau sa fac scoala, ca nu are rost”, isi aminteste tanara. Pana la urma, i-au dat voie sa se inscrie la Scoala “Traian Darjan” din Someseni, in clasa a saptea.

Anul trecut, Matei Katalin a fost data afara din programul fundatiei, pentru ca tanara a vrut sa aiba o viata mai decenta: sa faca dus cu apa calda, sa aiba intimitate, sa traiasca in curatenie. Inainte de a pleca de sub protectia fundatiei, Katalin impartea patul cu inca o fata, iar camera cu altele patru.  

“Nu am avut intimitatea mea, nu am avut baia mea, nu am avut patul meu. Nu vroiam sa mai impart patul cu o alta fata”.

Asa ca, domnul Avram i-a gasit o chirie decenta. Din acel moment, cei din conducerea “Ajutati Copiii Romania” Cluj au considerat ca fata se poate descurca pe cont propriu, cerandu-i sa semneze o declaratie prin care consemneza ca renunta la programul social.

Odata cu plecarea din fundatie, Kati si-a pierdut si locul de munca, de la primarie. In ultima perioada, castiga 650 de lei pe luna, iar programul ii permitea sa ajunga si la scoala, dupa amiaza.

“Proasta” si “retardata”

Acum, la doua luni dupa ce a renuntat la fundatie,  tanara povesteste cosmarul prin care a trecut in ultimii doi ani. A fost jignita, asistentele sociale ii spuneau “proasta” si “retardata” si, cel mai grav, niciodata nu primea banii pentru care era angajata.

In cele 11 luni, cat a spalat scarile pimariei lui Boc, fata nu a primit niciodata un salariu intreg, care era echivalentul unui salariu minim pe economie.

50 de lei pe saptamana

“Ne dadea pe saptamana 50 de lei. Nu ma descurcam. Vara trecuta, nu am fost platita timp de doua luni. Eram platita de asociatie, nu de primarie, si niciodata nu primeam toti banii. Nu stiu ce se intampla cu restul. Ceream o anumita suma, cand aveam nevoie”, povesteste ea.

Mai mult, aceasta arata ca, de multe ori, fetele erau “amendate” de asistentele sociale, ba pentru ca s-a stricat centrala termica, ba pentru ca existau conflicte intre ele. In astfel de situatii, fetele ramaneau fara 3-4 sute de lei din salariu.

Fundatia-SRL care lucreaza cu orfani

Fundatia “Ajutati Copiii Romania” SRL este, in fapt, o intreprindere sociala, care plaseaza pe piata muncii tinerele majore care ies din sistemul de plasament, sau persoanele cu diferite dizabilitati. Astfel, tinerele sunt angajate de asociatie, prin contracte semnate cu diferite institutii ale statului sau cu diferite societati comerciale. Asociatia a avut contracte incheiate cu scoli, biserici si primarii din Cluj. O importanta sursa de venit este Spalatoria “Alba ca Zapada”, de pe strada Clinicilor, unde lucreaza persoane cu diverse forme de handicap.

Mihaela Ardelean, cea care s-a ocupat de cazul Matei Katalin, raspunde acuzelor aduse de tanara. Reprezentanta “Ajutati copiii Romania” neaga faptul ca tanara ar fi fost jignita, insa recunoaste ca nu a fost platita cu salariu intreg.

“Nu cred ca este adevarat, nu cred ca a fost jignita. Ea acum se simte foarte vulnerabila pentru ca nu este ajutata. Dar ea a decis sa isi ia viata in maini. Noi suntem o unitate protejata, fetele sunt preluate de la casele de copii  si au un loc de munca datorita muncii noastre. Suntem prima unitate protejata din judetul Cluj, haideti sa vorbeasca rezultatele”, a declarat Mihaela Ardelean.

Aceasta continua, explicand ca toate fetele care lucreaza la fundatie beneficiaza de toate drepturile angajatului.

“Li se dau prime de Craciun, de Paste, li se respecta toate drepturile. Eu zic ca suntem foarte decenti si lucram foarte bine”.

In cazul lui Katalin, fundatia a beneficiat, pana la sfarsitul anului trecut de un contract cu Primaria Cluj-Napoca, pentru servicii de curatenie.

“Eu am platit-o. Se pot verifica extrasele de cont. S-a virat in fiecare luna, inainte de 20, salariul in contul ei”.

Totusi, aceasta recunoaste, apoi, ca tanara nu a primit toti banii.

“Cand s-a angajat, banii ii primea in mana, pentru ca nu se stia descurca. Trebuia platita chiria si cheltuielile. Nu ii puteam da toti banii odata, deoarece nu se stia gestiona. Dar toate evidentele sunt la fundatie, noi nu ne ascundem cu nimic”, incheie Mihaela Ardelean.

Avram Beleiu este, acum, si mama si tata pentru Kati. Ii da cate-o masa pe zi, la cantina Primariei, iar la sfarsit de saptamana, tanara mananca la o alta fundatie din Cluj, “Fundatia Teodora”.

In schimb, Kati il rasplateste cu bunatate si un zambet cald. Fata isi plateste chiria din economii. A reusit sa isi puna ceva banuti deoparte, din alocatia pe care o primea la Targu Mures, de 29 de lei pe luna. In zece ani, a adunat cate ceva.

Pentru domnul Avram, cel mai important este s-o vada cu diploma de opt clase, iar apoi liceul. Intre timp, a reusit chiar sa gaseasca o solutie pentru a fi reangajata la primarie, dar s-a izbit de refuzul colegilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *