Din oras

"Marsul lecturii" – Va zicem din timp, intre 4 si 9 octombrie se da startul Festivalului International de Carte Transilvania, editia a IV-a

Din pasiune pentru carte si cultura, FICT a reusit, in ultimii ani, sa aduca la un loc mii de cititori mici si mari dornici de a intra in lumea fascinanta a cartilor scrise de sute de scriitori din toata lumea. Evenimentul de anvergura internationala a venit cu ceva nou la fiecare editie, ducand mai departe povestea fascinanta, creionata de organizatorii FICT. In 2014 festivalul invaluit in magie, a debutat cu un „Mars al lecturii”, unde toti „Cititorii”, rasfatati de organizatori cu o binemeritata majuscula, au fost asteptati in miez de zi la Universitatea „Babes-Bolyai” pentru a parcurge impreuna calea spre festivitatea de incepere. In drumul lor, participantii au facut scurte popasuri, unde fiecare doritor a citit cate un fragment din cartea preferata. Traditia „Marsului”, avand un succes rasunator, a fost pastrata si in urmatoarea editie, cea din 2015.

Anul acesta FICT se va desfasura in perioada 4-9 octombrie. Pe langa mult asteptatul „Mars al lecturii”, festivalul isi propune si realizarea unui vis indraznet. Printre zecile de lansari de carte, recitaluri si vernisaje, in prima zi, incepand cu orele 20:00, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, organizatorii au pregatit un super concert-spectacol, dedicat cartii „Didi’s Son” al trupei Dirty Granny Tales. In felul acesta, cartea imbinata cu muzica de calitate, va deveni loc de pelerinaj al povestilor puse in scena de grupul muzical anvagardist, originar din Berlin.

„Spectacolele trupei Dirty Granny Tales sunt pline de povesti spuse pe fondul muzicii care aduce la viata diferite personaje marionete. Acestea includ teatru de papusi, dans si animatie video, acompaniate de muzica. Astfel, se creeaza o atmosfera dark in care povestile sunt aduse la viata. Influentele vin din partea unor nume ca Tim Burton, Guillermo del Toro, The Tiger Lillies, The Residents, Danny Elfman, precum si din teatrul japonez. Prin spectacolele lor, Dirty Granny Tales infatiseaza o lume magica, intr-un mod cu totul inedit de imbinare a  artelor muzicii, dansului si teatrului.

Spectacolul Didi’s Son descrie o lume inversata in care obiectele prind viata iar oamenii sunt condusi de marionete. Creatorul acestei lumi, Scriitorul, devine personaj in propria sa carte. El se va indragosti de eroina povestii, va fi amenintat de creaturile pe care le imagineaza, iar, intr-un final, va reusi sa se salveze”, au declarat organizatorii festivalului

Spectacolul, sustinut de Banca Transilvania si Miron Contruct, va avea intrare libera. Printre evenimentele din prima zi a FICT 2016 regasim si urmatoarele lansari si vernisaje:

  • ora 12.00-13.00 – Marsul lecturii

Toti Cititorii (cu majuscula) sunt asteptaţi la ora 12.00 in fata Universitatii „Babes-Bolyai” (Str. Mihail Kogalniceanu nr. 1). Semn de recunoastere, o carte la purtator! in drum spre Piata Unirii – unde, la ora 13.00, are loc Deschiderea oficiala a Festivalului International de Carte Transilvania  (FICT) –, cateva popasuri de lectura. Cei care doresc vor citi cu glas tare un fragment din cartea purtata. Scriitorii participanti sunt invitati sa dea startul la lectura.
 

  • ora 13.00-13.30 – Deschiderea oficiala a Festivalului International de Carte Transilvania

 

  • ora 13.30-14.30 – Vernisajul expozitiei Mircia Dumitrescu: Nichita, azi

 

  • ora 14.30-15.30 – Lansarea volumului La espina en la flor / Muestra de poesía mexicana actual – Spinul din floare / Poeti mexicani contemporani

Editie bilingva spaniola/romana. Autori: Mario Bojórquez, Álvaro Solís, Mijail Lamas, Alí Calderon. Traduceri si note de Dinu Flamand si Maria Elena Ravoianu. Cuvant inainte de Dinu Flamand. Prefata de Luis David Palacios. Viziune grafica & gravuri in lemn de Mircia Dumitrescu. Tehnoredactare & prelucrare imagini: Orbán Anna-Mária (Editura Scoala Ardeleana, Cluj-Napoca, 2016)
 

  • ora 18.00 – Lansare-recital: Antologia tinerilor poeti maghiari din Romania

Autori inclusi in volum: André Ferenc, Fischer Botond, Gondos Mária Magdolna, Horváth Benji, Gothár Tamás, Kali Ágnes, Kulcsár Árpád, Varga László Edgár, Zalán Serestély. Traducere de Andrei Dósa. ingrijitorul editiei: stefan Baghiu. Grafica: Ana Toma. Editor: Claudiu Komartin (Casa de Editura Max Blecher, 2016)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *