Politica

Marius Iacob, al doilea candidat la șefia DNA

Marius Iacob, procurorul – șef adjunct al DNA, a venit luni la sediul Ministerului Justiției pentru a-și depune dosarul de candidatură la șefia DNA. Iacob a anunțat la plecarea din minister că și-a depus candidatura. Iacob este al doilea candidat după colega sa, Florentina Mirică. Iacob a fost văzut de ziariști când a intrat în Ministerul Justiției.

Iacob și-a început cariera în 1994 ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 – București.

Marius Iacob este procurorul care a instrumentat dosarul copiilor morți la Maternitatea Giulești, a coordonat ancheta DNA în cazul Colectiv și dosarele lui Sorin Ovidiu Vântu, dar și dosarul Elodia Ghinescu, avocata dispărută fără urmă.

Marius Iacob a lucrat cu Laura Codruța Kovesi la Parchetul General, ca prim-adjunct al acesteia și ca Procuror șef secție (delegat) – Secția de urmărire penală și criminalistică.

Procurorul DNA Marius Iacob, adjunctul fostei sefe Laura Codruta Kovesi, are 47 de ani, fiind nascut in Campulung Muscel, judetul Arges. Cunoscut pentru instrumentarea dosarului Elodia, si-a inceput cariera ca procuror criminalist. A condus Sectia de urmarire penala si criminalistica din Parchetul General, timp de sapte ani, pana in 2013, cand a fost numit adjunctul lui Kovesi la DNA. Inainte de a fi procuror criminalist, acesta a fost directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor din cadrul MJ, in perioada 30.05.2005 – 20.02.2006. In perioadele ianuarie 2003 – mai 2005 si februarie 2006 – octombrie 2006 a fost prim-procuror adjunct in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti. Potrivit CV-ului sau, Marius Iacob este licentiat in Drept, absolvind Facultatea de Drept, din cadrul Universitatii Bucuresti, in 1994. De asemenea, el a obtinut in 2009 un master in domeniul sigurantei nationale dupa ce a urmat, timp de un an, cursurile Universitatii Nationale de Aparare „Carol I”. A mai urmat cursuri post-universitare, specializarea „Managementul Institutiilor Publice”, in 2006, la Academia de Studii Economice, iar in 2003 la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept, specializarea „Stiinte Penale si Criminologie”.

In ce priveste activitatea in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, acesta a fost vizat de o actiune disciplinara declansata de Inspectia Judiciara, alaturi de Laura Codruta Kovesi. Amintim ca Inspectia Judiciara a inceput in 12 ianuarie o actiune disciplinara in cazul fostului procuror sef al DNA, Laura Coduta Kovesi, acuzata de trei abateri disciplinare, o actiune similara fiind declansata si in cazul lui Marius Iacob, procuror-sef adjunct al DNA. Inspectia Judiciara s-a sesizat din oficiu dupa ce in presa au fost publicate inregistrari audio din cadrul unei sedinte de lucru a DNA care au fost atribuite lui Kovesi. Potrivit raportului intocmit de Inspectia Judiciara, in cadrul sedintei de lucru a DNA din 30 martie 2017, Kovesi a facut afirmatii „de natura a aduce atingere onoarei si probitatii profesionale si prestigiului Justitiei”. O actiune similara a fost declansata si in cazul lui Marius Iacob, pentru „nerespectarea indatoririi de a se abtine atunci cand judecatorul sau procurorul stie ca exista una din cauzele prevazute de lege pentru abtinerea sa…” constand in aceea ca a efectuat acte de urmarire penala fara a formula declaratie de abtinere, desi se afla, in mod vadit, in situatia de incompatibilitate prevazuta de art. 64 alin.1 lit. f, cu referire la art. 65 alin.1 si art. 66 Cod Procedura Penala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *