Din oras

Marii fermieri din Cluj, dezinteresati de subventii. La Rasca primarul vrea sa deschida un punct APIA

De abia jumatate din fermierii din judetul Cluj si-au depus, pana in 28 aprilie, actele pentru obtinerea subventiilor pentru terenurile arabile, au aratat oficialii APIA Cluj, astazi, in cadrul sedintei ordinare a Colegiului Prefectural. Primarii din comune sustin ca birocratia, precum si varsta inaintata a fermierilor explica o parte din problema. O solutie vine de la Rasca, unde primarul vrea sa deschida un punct sezonier al APIA, pentru preluarea cererilor de finantare, dar si pentru expertiza oferita fermierilor in digitalizarea parcelelor. Fermierii pot primi pana la 400 de euro pentru un hectar cultivat.

Potrivit datelor furnizate de catre Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) Cluj, de abia jumatate din marii fermieri au indeplinit criteriile pentru obtinerea finantarii pentru culturile pe care le au pana in 28 aprilie 2014. In vreme ce directorul institutiei, Adrian Zaharia, spune ca principala problema se refera la inexactitatea datelor din adeverintele eliberate pentru terenuri de catre primarii, reprezentantii satenilor atrag atentia asupra varstei inaintate a fermierilor care nu se pot deplasa in Cluj-Napoca, pentru obtinerea fiecarui act in parte.

“Pentru judetul Cluj s-au prezentat sub 50% din fermierii pe centrul Cluj pentru a-si depune cererile de sprijin.Din calculele noastre, pana in 15 mai, cand e termenul-limita pentru depunerea actelor, mai trebuie sa vina 260 de fermieri”, a spus directorul APIA Cluj, Adrian Zaharia.

In Cluj sunt 515 de agricultori, mari fermieri, care au peste 50 de hectare de teren. Ei nu pot sa-si depuna cererile pentru ca nu au contractele de cesionare in regula. El a atras atentia asupra reprezentantilor primariilor ca, de cele mai multe ori, hectarele din adeverintele pe care aduc la APIA nu corespund cu datele introduse in sistemul national.

Punct sezonier APIA si digitalizare la Rasca

Primaria din Rasca vrea sa deschida un punct de lucru al pentru ca micii fermieri, satenii, sa nu mai fie nevoiti sa coboare din munti la oras pentru fiecare adeverinta. Mai mult, aici ar urma sa vina doi functionari ai APIA Cluj care sa ofere consultanta fermierilor in sistemul de digitalizare al parcelelor.

“Am discutat cu domnul director pentru centrul asta. Io pot sa-l fac in scoala veche. Am la dispozitie fonduri si sa vina doi functionari aici, pe perioada depunerii cererilor. Multi din agricultorii nostri sunt batrani, au varste inaintate si nu se stiu cu calculatorul. E un du-te-vino intre Rasca-Capus-Huedin si-napoi, ca oamenii nu se mai pot deplasa. Io am zis ca dau 3.000 de lei ca sa fac centrul asta, ii astept pe domnii de la Cluj si cu cafea, numa’ sa vie”, a explicat primarul din Rasca, Ioan Morar.

In replica, Zaharia a spus ca de indata ce va fi gata amenajat un astfel de centru, va delega doi functionari care sa-i ajute pe agricultori sa-si completeze dosarele pentru subventii. Fermierii pot primi, in baza subventiilor, pana la 400 de euro pentru un hectar cultivat. In judetul Cluj, in toate centrele APIA sunt inscrisi 38.054 de fermieri. 

Foto: agrostandard.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *