PORTRET

Maria Balea, medic neurolog în cadrul Institutului RoNeuro: „Datorită stilului de viață modern bolile cerebrovasculare și cardiovasculare sunt din ce în ce mai frecvente, la vârste tot mai tinere!”

Maria Balea este medic specialist neurolog în cadrul Institutului RoNeuro, un centru de excelență de cercetare și diagnostic al bolilor neurologice. Ea s-a format la școala clujeană de medicină, la Cluj a urmat facultatea și rezidențiatul și tot aici a ales să rămână pentru a se pune în slujba pacienților săi. La RoNeuro, Maria Balea are posibilitatea de a își pune în practică principiile sale profesionale care, pe lângă o foarte bună pregătire științifică de specialitate, presupun și o sinceră și caldă empatie cu cei aflați în suferință:

„Trebuie să știi să asculți pacientul, să ai capacitatea să îl observi, iar uneori e nevoie să îl înțelegi dincolo de ceea ce el îți poate spune prin cuvinte. Ca medic, trebuie să ai răbdare și înțelegere față de pacienți, mai ales față de cei cu suferințe îndelungate. Din punct de vedere uman, trebuie să te caracterizeze empatia!”

A renunțat la sportul de performanță pentru performanța unei cariere de medic

Maria Balea este originară din Beiuș, județul Bihor. A terminat Colegiul Național „Samuil Vulcan” din orașul natal, apoi a ales să urmeze Medicina la Cluj, o decizie cântărită foarte bine în prealabil:

„Am ales Medicina după multe frământări. Oricât am analizat lucrurile, până la urmă am ajuns în același punct, la medicină, unde am crezut că am vocație.”

În liceu, Maria Balea a făcut atletism de performanță, iar hotărârea sa a implicat și renunțarea la sportul de performanță. În clasa a XII-a, profesorul ei de fizică, Ilie Rus, i-a confirmat că medicina este drumul pe care trebuie să îl aleagă în viață și, în plus, tânăra nu s-ar fi văzut urmând o carieră de profesor de educație fizică sau de sportiv de performanță.

În timpul facultății, fiind o persoană practică, înclinată spre manualitate, Maria Balea a fost pasionată de chirurgie, în special de chirurgia plastică reconstructivă:

„Ca studentă, am lucrat într-un cerc de microchirurgie, am intrat mult în sala de operație și am putut să înțeleg destul de bine ce înseamnă viața de chirurg. După ce am cântărit din nou foarte bine lucrurile, am decis că nu voi face chirurgie, nu pentru că nu mi-ar fi plăcut (am încă nostalgia chirurgiei), dar mi-am dorit să am și o familie și am considerat că este mai bine să aleg o specialitate mai puțin cronofagă.”

Maria Balea a ales neurologia pentru că a considerat că această specialitate este una foarte logică, din punctul de vedere al gândirii clinice. După absolvirea facultății, timp de 3 ani a urmat rezidențiatul în neurologie pediatrică. În 2007, neurologia pentru adulți și neurologia pediatrică au devenit o singură specialitate pe care Maria Balea a continuat-o și, cu toate că, după câteva luni, s-a revenit la vechea separație, ea a decis să rămână pe neurologie de adulți. La finalul anului 2013 a devenit medic specialist neurolog, după ce timp de 4 ani și-a întrerupt activitatea profesională pentru a se ocupa de cei 3 copii ai săi.

„Am ales RoNeuro pentru că oferea perspective de dezvoltare profesională pe care nu le-am identificat în altă parte în Cluj”

Din anul 2014, Maria Balea a început să lucreze la Institutul RoNeuro, ca medic specialist neurolog:

„Invitația a venit din partea domnului profesor Dafin F. Mureșanu. Am ales RoNeuro pentru că oferea perspective de dezvoltare profesională pe care nu le-am identificat în altă parte în Cluj. Asta a fost ceea ce m-a atras și nu m-am înșelat! RoNeuro este un centru cu dotări performante, iar domnul profesor Dafin Mureșanu a investit în pregătirea noastră profesională, în formarea de noi competențe profesionale, atât prin traininguri interne, cât și prin deplasări ale noastre în alte centre. Astfel, am ajuns să am competențe în electromiografie și în electroencefalografie. Din anul 2014 urmez și un doctorat cu tema «Evaluarea electroencefalografică a disfuncției cognitive în bolile cerebrovasculare».”

RoNeuro este un centru foarte performant  de cercetare și diagnostic al bolilor neurologice și astfel la medicii de aici ajung foarte multe cazuri grele, pacienți cu afecțiuni dintre cele mai complexe:

„Sunt foarte multe cazuri deosebite, fiecare pacient are istoria lui și sunt mulți pacienți care ajung la noi pentru a doua, pentru a treia opinie. Sunt și mulți oameni care ni se adresează de la început, iar la RoNeuro fiecare pacient este investigat cu atenție, pentru fiecare consult neurologic este alocat un timp generos, de cel puțin 45 de minute, o oră.

La RoNeuro avem mai multe specialități medicale, strâns corelate cu neurologia: cardiologie, ORL, psihiatrie, psihologie și astfel pacienții pot beneficia de investigațiile de care au nevoie, în centrul nostru, fără a mai fi nevoiți să facă drumuri dintr-o parte în alta. Noi avem și kinetoterapie pentru partea de recuperare, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Acestea sunt avantajele unui centru multidisciplinar.

Există boli neurologice care sunt evolutive – sunt boli genetice la copii, dobândite la naștere, sau, la adulți, apar boli neurodegenerative, pentru care, din păcate, progresele care se fac pe partea de diagnostic și evaluare sunt mult mai rapide decât progresele pe partea de tratament. Sunt mai puține alternative în cazul tratamentului, dar, chiar dacă nu putem trata complet aceste boli, se poate încetini evoluția sau ameliora calitatea vieții pacienților prin diferite tehnici și terapii, nu neapărat medicamentoase.”

„Datorită stilului de viață modern bolile cerebrovasculare și cardiovasculare sunt din ce în ce mai frecvente, la vârste tot mai tinere”

Conform medicului Maria Balea, stilul de viață modern a influențat incidența bolilor cerebrovasculare și cardiovasculare, care sunt din ce în ce mai frecvente, la vârste tot mai tinere, ele fiind cauzate de stres, de dietele dezechilibrate, de stilul de viață sedentar și de anumite vicii, precum fumatul. Toate aceste „achiziții” ale epocii moderne au un impact negativ asupra sistemului nervos, cardiovascular și nu numai. Institutul RoNeuro oferă pachete de profilaxie primară a accidentului vascular cerebral, prin care pacienții sunt evaluați, prin investigații complexe de laborator sau paraclinice, pentru a se determina dacă au sau nu factor de risc vascular:

„Pachetele de profilaxie primară se adresează pacienților obezi, celor cu diabet, fumătorilor, persoanelor sedentare sau expuse la stres, celor care au în familie istoric de accident vascular cerebral sau boli cardiovasculare. Sunt disponibile și pachete de profilaxie secundară pentru cei care au avut deja un eveniment vascular.

Ca măsuri generale de profilaxie, trebuie să facem mișcare, să avem o dietă echilibrată și, pe cât posibil, un management mai bun al stresului!”, conchide medicul neurolog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *