General

Marcel Ciolacu, vizită în Azerbaidjan. România a semnat un important contract de import de gaze cu azerii

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, se află luni şi marţi în vizită oficială în Republica Azerbaidjan, cu care România a semnat un important contract de import de gaze, la invitaţia preşedintelui Adunării Naţionale a acestei ţări, Sahiba Gafarova.

  • În prima zi a vizitei, luni, Marcel Ciolacu va avea, la Baku, o întrevedere cu preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, după care va participa la ceremonia de depunere a unei coroane de flori la Monumentul Torţa Eternă. Tot luni, preşedintele Camerei Deputaţilor va avea întâlniri cu Sahiba Gafarova, preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Azerbaidjan, cu Mikayil Jabbarov, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al SOCAR, şi cu Rovshan Najaf, preşedintele SOCAR.

Ciolacu va vizita marţi terminalul „Sangachal” şi locul unde a fost forată prima sondă de petrol din lume. Va vizita, de asemenea, Centrul „Heydar Aliyev” şi „Azerkhalcha OJSC”. El va depune o coroană de flori la monumentul compozitorului George Enescu de la Baku.

Preşedintele Camerei Deputaţilor va fi însoţit de vicepremierul Kelemen Hunor, de Marian Neacşu, secretarul general al Guvernului României, Alfred Simonis, liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Alexandra Presură, secretar al Camerei Deputaţilor, precum şi de o delegaţie formată din membrii conducerii Transelectrica S.A. şi Transgaz. România a semnat un important contract de import de gaze din Azerbaidjan, la începutul anului, pentru perioada 1 aprilie 2023 – 1 aprilie 2024, informează digi24.ro.

Preşedintele Klaus Iohannis, care a mers la rândul său într-o vizită oficială în Azerbaidjan, anul acesta, a numit importul de gaze azere drept „o plasă de siguranţă”.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, aflat într-o vizită oficială în Azerbaidjan, s-a întâlnit, luni, cu președintele Ilham Aliyev, discuțiile vizând trei proiecte energetice majore

”România are o șansă extraordinară de a deveni poarta către Uniunea Europeană pentru gazele și energia din Azerbaidjan. Astfel putem deveni un actor regional important în asigurarea securității energetice a Europei”, a afirmat Marcel Ciolacu într-o postare pe pagina de Facebook.

Acesta a precizat că a discutat cu președintele Ilham Aliyev despre trei proiecte energetice majore:

”Primul a vizat contractul de achiziție a 1 miliard de metri cubi de gaze, contract ce se va derula din aprilie, timp de un an de zile. Am propus ca, prin acest contract, să ajutăm și Republica Moldova, iar președintele Aliyev a susținut propunerea noastră.

Al doilea proiect discutat astăzi a vizat transportul de gaz lichefiat, respectiv parteneriatul dintre Romgaz și Socar privind construirea a două terminale la Marea Neagră (de gaz natural lichefiat și o instalație de regazificare).

Al treilea proiect vizează dezvoltarea infrastructurii cablului submarin de transport prin Marea Neagră necesar transportului energiei verzi, prin România, din Marea Caspică spre Europa.

Urmează ca, astăzi, specialiștii Transgaz și Transelectrica (membri ai delegației noastre) să detalieze cu partea azeră discuțiile tehnice.”

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, se află luni şi marţi în vizită oficială în Republica Azerbaidjan, cu care România a semnat un important contract de import de gaze, la invitaţia preşedintelui Adunării Naţionale a acestei ţări, Sahiba Gafarova, informează Agerpres.

Marcel Ciolacu este însoţit de vicepremierul Kelemen Hunor, de Marian Neacşu, secretarul general al Guvernului României, Alfred Simonis, liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Alexandra Presură, secretar al Camerei Deputaţilor, precum şi de o delegaţie formată din membrii conducerii Transelectrica S.A. şi Transgaz.