Politica

Marcel Ciolacu, despre calendarul alegerilor: Un tango în doi. Momentan am stabilit un calendar şi faptul că avem candidaturi separate

Premierul Marcel Ciolacu, lider al PSD, a explicat, sâmbătă, că momentan în coaliţie a fost stabilit calendarul alegerilor prezidenţiale şi că PSD şi PNL vor avea candidaturi separate la aceste alegeri. Ciolacu a mai afirmat că românii vor să îşi aleagă direct preşedintele României. În privinţa lui Mircea Geoană, Ciolacu a subliniat că acesta nu este independent.

Întrebat, sâmbătă, dacă după stabilirea calendarului alegerilor PSD şi-ar dori un tandem cu PNL sau un acord între cele două partide, Ciolacu a precizat că decizia se va lua după votul românilor.

”Un tango în doi. Momentan am stabilit un calendar şi faptul că avem candidaturi separate. Cred că toate deciziile se iau după ce vedem votul românilor. În funcţie de votul românilor vedem cum continuăm, dar până atunci, părerea mea, nu are rost să avem vreo discuţie”, a declarat Marcel Ciolacu.

Întrebat, de asemenea, dacă se aşteaptă la o prezenţă scăzută la vot de 1 Decembrie, Ciolacu a răspuns că nu va fi o prezenţă scăzută deoarece nu va fi minivacanţă.

 

”Nu, sunt ferm convins, la fel cum a fost şi la europarlamentare şi la locale, va fi o prezenţă mare la vot, fiindcă românii doresc să îşi stabilească singuri destinul. Nu e o minivacanţă (de 1 Decembrie – n.r.) pentru că dacă era o minivacanţă, dacă aveam o punte, categoric am fi evitat să fie alegeri pe 1 Decembrie, pentru că atunci, cu adevărat, dacă era o punte pe data de joi era vineri liberă, joi după-amiază, atunci românii ar fi plecat în vacanţă. De această dată 1 Decembrie şi Sfântul Andrei pe 30 noiembrie au căzut sâmbăta şi duminica. E o zi de sărbătoare şi iertaţi-mă, alegem forumul cel mai important al unei societăţi democratice, respectiv Parlamentul României. Românii vor să-şi aleagă direct Preşedintele României şi votul să fie foarte clar între preşedinte şi Parlament”, a mai spus Ciolacu.

 

Preşedintele PSD a explicat că în Biroul Permanent al PSD va discuta despre candidaturi.

”Vom vedea (dacă va candida la alegerile prezidenţiale – n.r.). Urmează să fac împreună cu colegii mei din Biroul Permanent al Partidului Social Democrat un calendar. Cu certitudine vom începe cu Consiliul Politic Naţional, unde vom face regulile pentru candidaţii atât la partid cât şi pentru funcţia de preşedinte, deoarece mandatul meu şi al colegilor mei expiră pe data de 24 august. Conform legii partidelor, trebuie să avem alegeri astfel încât viitorul preşedinte să poată legal semna documentele ca şi preşedinte al partidului. Repet, procedural, întâi avem un birou permanent, un consiliu politic naţional, stabilim data congresului şi de aici cum se va candida pentru funcţia de preşedinte, cum se fac înscrierile, care sunt regulile, dacă e nevoie să ai susţinere, dacă acceptă partidul un independent sau nu acceptă toate aceste lucruri. Eu vreau împreună, colegii mei să luăm deciziile, având toate datele”, a mai spus Ciolacu.

Întrebat ce s-a schimbat din data de 13 februarie când spunea că PSD nu va susţine un independent la alegerile prezidenţiale, Ciolacu a spus că Mircea Geoană nu este independent.

”Păi nu s-a schimbat nimic. Dacă vă referiţi la domnul Geoană, de exemplu, dânsul, din punctul meu de vedere, nu este independent”, a concluzionat Ciolacu.

Sursa: news.ro