Rautacisme

Manualele „spun” lucruri trăznite. Pseudoștiință în Manualul de Limba Română pentru clasa a IV-a

Scris de 514

Autorii de manuale au ajuns creatori de fake news. O dovedește ultima găselniță a celor care au scris manualul de limba română pentru clasa a IV-a, publicat de editura Intuitext. 

Copiii învață că în Munții Bucegi există o zonă în care se întâmplă minunea minunilor: organismul nu obosește. Culmea, autorii citează niște specialiști, însă nu menționează o sursă clară.

„În Munții Bucegi, în preajma stâncilor Babele și Sfinxul, există o zonă de un kilometru pătrat în care organismul nu obosește și se înviorează brusc. Specialiștii spun că aici se manifestă un fenomen magnetic rar întâlnit, care are efecte benefice uluitoare asupra organismului uman. Este, foarte probabil, cea mai interesantă descoperire făcută vreodată în România. În zona stâncilor Babele și Sfinxul se manifestă un fenomen magnetic cu efecte benefice asupra organismului uman. În credința populară românească, se spune că avem de-a face cu legendarul loc dintre cer și pământ numit Gura de Rai, un spațiu între cer și pământ cu un caracter sfânt, un loc benefic,” scrie în fragmentul din manual, publicat de digi24.ro. Textele fac parte din capitolul „Învățăm cum să învățăm.”

Conținutul științifico-fantastic este urmat și de întrebări, prin care elevii sunt verificați dacă au înțeles „misterele din Bucegi.”

Cei cinci autori care au forat adânc în puțul gândirii ca să scoată asemenea perle, sunt prof. dr. Mirela Mihăescu, inspector școlar; Ştefan Pacearcă, inspector şcolar pentru învăţământ primar; Aniţa Dulman, psiholog; Crenguţa Alexe, corpul de metodişti al IȘJ Dâmbovița, învăţământ primar și Otilia Brebenel, cercetător stiinţific al Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei.

Noi îi sugerăm Ministrului Educației, cunoscută drept „Abramburica“ sau mama analfabeților funcționali, să oblige editurile să lucreze cu cei de la Times News Roman, în locul autorilor ,,specializați” în credințe populare. Măcar manualele cu greșeli ar avea și mai mult haz. Dacă tot se vrea circ în școli.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours In vizor
  Însuși El, Excelența Sa, Emil Boc, în Marea Înțelepciunea Sa s-a gândit că e frumos să se apuce de modernizări și să pună la pământ statuia lui Iuliu Maniu, fix cu câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea sa în închisoarea de la Sighet
 • Acum 5 hours PORTRET
  DACĂ ȘI NEA’ CEAȘCĂ TĂIA ACCESUL GRATUIT LA ÎNVĂȚĂMÂNT (care e înscris și acum în Constituție), mai ajungea Dîncu din Runcu Salvei să se joace de-a politicianul? Vicepreședintele PSD susține privatizarea învățământului preuniversitar
 • Acum 5 hours Din oras
  Cu lucrările nerecepționate, dar trecut ca reușită a măreței administrații ”Bociene”, Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, intră în renovare
 • Acum 11 hours Din oras
  Viral pe Tik Tok: O cămilă paște-n Cluj
 • Acum 11 hours Din oras
  URMEAZĂ STAȚIA OSĂ METROUL, PRELUNGIREA LICITAȚIEI cu încă o lună
 • Acum 12 hours In vizor
  NOROI ARENA. Jucătorii Rapidului: ”Un teren jalnic. Aveam noroi până la genunchi”. ”U” Cluj, o remiză jalnică
 • Acum 13 hours FOTOGRAFILA
  ”Strâmtoratul” buget al Clujului își permite aruncarea banilor pe apa Someșului navigabil
 • Acum 1 day Editorial
  Prostoii visează la anticipate. Din 1991 aud cuvântul acesta, dar n-am participat decât la ”anticipăpate”. Care ar fi șansele?
 • Acum 1 day Din oras
  BRAVO, EMIL BOC, PARTIDUL COMUNIST ROMÂN ÎȚI MULȚUMEȘTE: Statuia lui Maniu, dată jos cu excavatorul. Finanţatorul statuii, academicianul Emil Borzo: ”Sunt şocat”
 • Acum 1 day Straineze
  SLUGA MOSKOVEI, Viktor Orban, preia retorica Rusiei: ”Dacă trimiți arme Ucrainei, (…) indiferent ce spui, ești în război”
 • Acum 1 day General
  10 ani cu Ziar de Cluj
 • Acum 1 day Politica
  Ciolacu anunță politica fiscală a PSD: Companiile mari să plătească la fel ca și micile companii un impozit de cel puțin 1% din cifra de afaceri. Impozitul pe dividende e prea mic față de Germania
 • Acum 1 day Din oras
  “Încă o mizerie marca prof. Ștefan Florian” – un neurochirurg din generatia noua il face praf pe “vedeta” Spitalului Transilvania, detinuta de Abu Arif Khaled. Florian, ratatul moral al medicinei clujene
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE