Rautacisme

Manualele „spun” lucruri trăznite. Pseudoștiință în Manualul de Limba Română pentru clasa a IV-a

Autorii de manuale au ajuns creatori de fake news. O dovedește ultima găselniță a celor care au scris manualul de limba română pentru clasa a IV-a, publicat de editura Intuitext. 

Copiii învață că în Munții Bucegi există o zonă în care se întâmplă minunea minunilor: organismul nu obosește. Culmea, autorii citează niște specialiști, însă nu menționează o sursă clară.

„În Munții Bucegi, în preajma stâncilor Babele și Sfinxul, există o zonă de un kilometru pătrat în care organismul nu obosește și se înviorează brusc. Specialiștii spun că aici se manifestă un fenomen magnetic rar întâlnit, care are efecte benefice uluitoare asupra organismului uman. Este, foarte probabil, cea mai interesantă descoperire făcută vreodată în România. În zona stâncilor Babele și Sfinxul se manifestă un fenomen magnetic cu efecte benefice asupra organismului uman. În credința populară românească, se spune că avem de-a face cu legendarul loc dintre cer și pământ numit Gura de Rai, un spațiu între cer și pământ cu un caracter sfânt, un loc benefic,” scrie în fragmentul din manual, publicat de digi24.ro. Textele fac parte din capitolul „Învățăm cum să învățăm.”

Conținutul științifico-fantastic este urmat și de întrebări, prin care elevii sunt verificați dacă au înțeles „misterele din Bucegi.”

Cei cinci autori care au forat adânc în puțul gândirii ca să scoată asemenea perle, sunt prof. dr. Mirela Mihăescu, inspector școlar; Ştefan Pacearcă, inspector şcolar pentru învăţământ primar; Aniţa Dulman, psiholog; Crenguţa Alexe, corpul de metodişti al IȘJ Dâmbovița, învăţământ primar și Otilia Brebenel, cercetător stiinţific al Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei.

Noi îi sugerăm Ministrului Educației, cunoscută drept „Abramburica“ sau mama analfabeților funcționali, să oblige editurile să lucreze cu cei de la Times News Roman, în locul autorilor ,,specializați” în credințe populare. Măcar manualele cu greșeli ar avea și mai mult haz. Dacă tot se vrea circ în școli.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *