Compania NORDIS este, fără îndoială, unul dintre cei mai puternici ”jucători” de pe piața imobiliară din București, dacă nu chiar din țară. Proiectele super-exclusiviste ale dezvoltatorului beneficiază de încrederea românilor interesați de o investiție imobiliară sigură, dar mai ales una cu randament.
Numai că, din informațiile obținute de reporterii GÂNDUL, lui NORDIS i se înscenează o așa-zisă insolvența, chestiune foarte gravă. Dacă ar fi adevărat. În presă a fost scursă o informație – potrivit căreia NORDIS ar fi bântuită de insolvență -, numai că informația nu este reală. Ceva e, dar nu insolvența propriu-zisă. De menționat este că asemenea discuții în spațiul public fac rău oricărei companii, deoarece creează temere în rândul investitorilor. Ceea ce poate pune în pericol compania.
În realitate, NORDIS a fost chemată în judecată pentru o sumă de aproximativ 40,000 euro, dar datoria a și fost plătită între timp, fără a exista vreun pericol ca dezvoltatorul să intre în insolvență. Suma de 40,000 de euro la o cifra de afaceri de multe zeci de milioane de euro anual este modică, chestiune evidentă.
Reporterii GÂNDUL au descoperit, așadar, dedesubturile unei posibile tentative de compromitere a acestui holding, iar manevrele machiavelice din piața imobiliară vi le vom devoala în rândurile următoare.
Cererea de judecare a insolvenței, retrasă în aceeași zi
Eko Business Trade este un furnizor de marketing cu care compania NORDIS a încheiat un contract de colaborare în urmă cu peste un an de zile. Compania a continuat să factureze NORDIS pe o serie de livrabile, deși contractul expirase, livrabile și costuri cu care reprezentanții NORDIS nu au fost de acord după expirarea contractului. Asta nu a împiedicat se pare ca facturile sa curgă.
De aici, în ultimă instanță, toate ”neînțelegerile” care, imediat, au fost ”speculate” în presă, tocmai din dorința ca NORDIS să apară, în public, stigmatizată, numai că toată această tentativă de compromitere s-a disipat rapid, precum un balon de săpun. Cele două firme continuă colaborarea, iar debite restante nu există. S-a achitat tot.
Dintr-o eroare, firma Eko Business Trade a depus, în mod greșit, o cerere de judecare a insolvenței companiei NORDIS, pe care a și retras-o, de altfel în aceeași zi. Dar potrivit legislației în vigoare, informația inițială rămâne publica o perioada pe portalul instanțelor. În același timp, cererea Eko Business Trade de retragere a solicitării nu mai devine publică pe același portal.
De altfel, reprezentanții companiei Eko Business Trade au transmis și un comunicat în care precizează că regretă situația creată și că NORDIS ”a achitat toate debitele restante față de societatea Eko Business Trade”, ba mai mult decât atât “colaborarea dintre cel două societăți continuă”.
În același timp, și reprezentanții Eko Business Trade avertizează că ”anumite informări care apar în spațiul public, cum ar fi articolele de presă, pot atrage situații divergente între societăți partenere”.
”Debitul a fost achitat integral față de subscrisa”
Eko Business Trade s-a adresat și Tribunalului București, Secția VII Civilă, formulând – așa cum se poate observa în documentul prezentat, ÎN EXCLUSIVITATE, de GÂNDUL, o cerere de renunțare la judecată.
În această cerere, reprezentanții Eko Business Trade precizează că renunță ”în mod expres și neechivoc la dreptul pretins și la judecată”, debitul NORDIS fiind achitat integral.
În aceeași cerere de renunțare la chemarea în judecată a companiei NORDIS, Eko Business Trade formulează și o declarație prin care – menționând că sunt cunoscute prevederile art. 326 din Codul Penal privind falsul în declarații – renunță la ”dreptul pretins și la judecare”.
Toată această acțiune negativă îndreptata împotriva companiei NORDIS, s-a dovedit astfel a fi, iată, doar o simplă acțiune sortită eșecului.