In vizor

"Mandria" comunei clujene Sacuieu: Gheorghe Cuc, condamnat de 2 ori la inchisoare fara ca prefectul sa se osteneasca sa-l suspende

Gheorghe Cuc este numele primarului din comuna Sacuieu, judetul Cluj. Nu stim cat de multe a facut pentru comuna lui, dar stim ca o pastoreste cu toate ca este condamnat de doua ori la inchisoare. Colac peste pupaza, prefectul de Cluj pare sa fi uitat de suspendarea primarului din functie, asa cum prevede legea. Dosarele edilului sunt din 2011 si au avut ca obiect doua infractiuni des intalnite.

Prima infractiune a primarului Gheorghe Cuc este legata de „circulatia pe drumurile publice fara permis” si dateaza din 2011. Mai exact, Cuc a circulat fara permis pana a fost prins de politisti. Asta nu s-a intamplat o data, ci de mai multe ori, spun procurorii. A doua infractiune comisa de Gheorghe Cuc si sanctionata de Judecatoria Huedin se refera la „neglijenta in serviciu”.

Cuc, pentru prima data fata in fata cu judecatorii

Gheorghe Cuc s-a prezentat in fata judecatorilor de la Huedin, pentru prima data, in 02 septembrie 2011. Edilul din Sacuieu, pe atunci padurar, a mers la Judecatoria Huedin pentru a se apara in fata acuzatiilor aduse de procurori de „neglijenta in serviciu”.
Acesta preluase in paza o suprafata de padure de 800 de hectare de la Composesoratul privat Rogojel. La preluare, spune Cuc, administratorii composesoratului i-ar fi promis ca nu ii vor trimite inspectii. Acest lucru nu s-a intamplat, iar la un an de la preluare, padurea aflata in paza lui Cuc a fost luata la puricat metru cu metru. Asa s-a stabilit ca defrisarile ilegale din acea zona luau o amploare deosebita. Composesoratul Rogojel a decis sa-l trimita in judecata pe primar. Si Ocolul Silvic Margau a fost trimis in fata magistratilor in acelasi dosar. Padurea pazita de Gheorghe Cuc, desi era una privata, se afla in administratia O.S. Margau.

„Eu am preluat la intelegere padurea de la Composesoratul Rogojel. Mi-au promis ca nu imi fac inspectii, dar intr-un an mi-au trimis 5-6 inspectii pe cap. in 2008 s-au intors impotriva mea si politic”, spune in apararea sa Gheorghe Cuc, care crede ca a fost victima unei razbunari.

Primarul Gheorghe Cuc a primit pentru „neglijenta in serviciu” o pedeapsa cu suspendare, dar si obligatia de a acoperi, in solidar cu Ocolul Silvic Margau,  prejudiciul din dosar de peste 20.000 de lei. Edilul nu a facut apel la sentinta judecatorilor de la Huedin, din data de 29 noiembrie 2012.

„Respinge excepriile invocate de inculpat. Condamna pe inculpat la o pedeapsa rezultanta de 5 luni inchisoare cu suspendarea executarii. Obliga pe inculpat, in solidar cu partea responsabila civilmente sa plateasca partii civile suma de 3.733,29 lei. Obliga pe inculpat sa plateasca statului suma de 1.200 lei cu titlu de cheltuieli de judecata. Obliga pe inculpat la plata sumei de 1.400 lei cheltuieli judiciare catre partea civila, reprezentand onorariu de avocat”, a se arata in decizia magistratilor de la Huedin.

A doua confruntare cu legea, in aceeasi zi

Ca o ironie a sortii, primul termen de judecata din al doilea dosar penal a fost tot in 02 septembrie 2011, la fel ca primul dosar. Procurorii au decis sa-l trimita pe Cuc in fata judecatorilor, dupa ce acesta isi facuse un obicei din a conduce pe drumurile publice fara carnetul ce-i da acest drept.
Magistratii Judecatoriei Huedin au decis, cinci luni mai tarziu, dupa nenumarate amanari si propuneri, sa-l condamne pe Gheorghe Cuc la inchisoare cu suspendare. Decizia magistratilor de la Huedin pare sa-l fi multumit pe Cuc, acesta nemaifacand apel la sentinta primita.

„Condamna pe inculpat la o pedeapsa rezultanta de 5 luni inchisoare cu suspendare si la plata a 700 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat”, se arata in sentinta magistratilor Judecatoriei Huedin, din data de in 09 martie 2012.

Edilul, care are permis de conducere doar de un an, spune ca a fost prins circuland o singura data. Cuc se apara declarand ca avea o urgenta, acesta fiind motivul pentru care a urcat la volan fara permis.

Viata primarului cu doua condamnari

Gheorghe Cuc duce o viata dulce in comuna pe care o pastoreste. Are JEEP, face excursii prin tara si vacante in strainatate. Oamenii din comuna lui, care muncesc de dimineata pana seara, il privesc pe edil ca pe un exemplu.

„Este un om de treaba, cu unii. Foarte bine ca se descurca, bravo lui. Asta inseamna sa fii primar descurcaret. La oameni le place de el asa cum este”, ne-a spus o angajata a Primariei din Sacuieu.

Transparenta in Primaria condusa de un condamnat

Obisnuit sa faca lucrurile in afara legii, Gheorghe Cuc nici nu se mai chinuie sa demonstreze ca este un primar respectabil si ca ar regreta ce a facut.
Dovada cea mai buna vine de pe site-ul Primariei Sacuieu. Transparenta este un cuvant necunoscut pentru edil. Pe portalul institutiei nu apare nicio declaratie de avere, sa vada toti de unde isi permite sa mearga in vacante un primar condamnat de doua ori.

De altfel, pe site-ul Primariei, care a costat aproape 11.000 de lei, nu gasesti nimic in afara de cateva fotografii cu comuna, cateva nume ale unor angajati si …cam atat. Informatiile privind bugetul comunei, sedinte, declaratiile de avere si alte documente din administratia locala nu au fost publicate.

„Site-ul a costat aproape 11.000 de lei si e facut de o firma din Baia Mare. Le-am trimis documentele sa le publice, dar nu au facut-o. In momentul de fata nu platim nimic pentru site. Cei de la firma ne-au lasat parolele, dar noi nu stim sa publicam documentele. Nu am avere sa stiti. Mai am ceva venituri din munca agricola si salariul de la Primarie in valoare de 2.600 de lei pe luna. Iubita mea are 2.000 de lei, lucreaza la o firma din Cluj”, ne-a declarat primarul din Sacuieu, Gheorghe Cuc.

Tot in functie, dar condamnat de doua ori

Gheorghe Cuc nu pare sa fie jenat de condamnarile primite. Ba mai mult, edilul spune ca el nu face obiectul suspendarii din functie.

„Nu cred ca fac obiectul suspendarii. Au mai fost reclamatii pe la Prefectura, dar nu cred catrebuie sa fiu suspendat. Din cate stiu suspendarea se face in cazul condamnarii pe infractiuni economice sau coruptie. La mine nu este cazul”, a mai spus Gheorghe Cuc.

Potrivit Legii 393/2004 privind Statutul alesilor locali „Calitatea de primar inceteaza, de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului, in urmatoarele cazuri: e.) condamnarea, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate”.

Prefectul Gheorghe Vuscan spune ca in urma sesizarii Ziar de Cluj a trimis o adresa catre secretarul comunei Sacuieu.

„Trebuia sa ne informeze despre aceasta situatie din momentul in care a primit sentinta. Am facut o adresa scrisa sa ne precizeze care este situatia. Este inadmisibil ca nu a actionat sa ne informeze atata timp sa putem lua deciziile care se impun. Ne vom consulta cu juristii, legea nu este foarte clara. Daca e cu suspendare se trateaza intr-un fel, daca nu, altfel. Nu tin minte sa fi fost sesizari pe tema aceasta de la cetateni”, a declarat pentru Ziar de Cluj prefectul Vuscan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *