Din oras

Mandate pe viata. Emil Boc a intrat in galeria primarilor intepeniti in functie

Emil Boc, Mircea Hava, Dorin Florea, Mircia Muntean, Gheorghe Falca, Catalin Chertes, Ilie Bolojan, George Scripcaru sunt doar cateva nume de primari care se pare ca detin mandate pe viata. Prezenta scazuta la alegerile locale de duminica a facut ca cei opt magnifici sa obtina scoruri impresionante in defavoarea candidatilor partidelor mici, asa ca au ramas intepeniti in functie. 

Catalin Chereches a obtinut cel de al treilea mandat de primar al municipiului Baia Mare. Retinut pentru luare de mita, direct din arest, acesta a reusit sa obtina duminica un procent zdrobitor de 70,14% potrivit rezultatelor  centralizate de BEJ Maramures. Catalin Chereches a fost retinut de DNA  in 27 aprilie pentru 30 de zile pentru luare de mita, asupra sa fiind gasita suma de 30.000 de lei. Cu toate acestea maramuresenii au decis sa susina un primar penal, oferindu-i votul. 

Ilie Bolojan a devenit pentru prima data primar in Oradea in anul 2008. Membru PNL din 1993 acesta a crescut politic de jos, fiind, in perioada 1996-2004, consilier local in Alesd, ulterior consilier judetean, iar inainte de a catiga primaria din Oradea, Bolojan a detinut functia de secretar general al Guvernului Tariceanu. Sub mandatele lui Ilie Bolojan municipiul Oradea si-a transformat infatisarea cu ajutorul firmei Selina cea care de zece ani realizeaza mai  toate lucrarile pe bani publici din  judetul Bihor. In plina criza a gunoaielor de la Cluj, Bolojan i-a intins o mana de ajutor colegului sau de partid Emil Boc acceptand ca deseurile din Cluj-Napoca sa fie depozitate in fieful sau. Duminica, Ilie  Bolojan a castigat cel de al treilea mandat cu un procent de 70.90% din sufragiile electoratului.

George Scripcaru este un alt primar intepenit pe functie. Membru al Partidului Democrat din 1992, Scripcaru a castigat pentru prima data primaria municipiului Brasov in 2004, obtinand 63,83% din voturi in turul al doilea, invingandu-l pe Ioan Ghise. George Scripcaru a devenit, la doar doi ani  de la castigarea primariei Brasov, un personaj controversat, fiind subiectul unei anchete Interpol  pentru retrocedarea de terenuri unor infractori germani. O alta acuzatie care i-a fost adusa lui George Scripcaru  a fost ca acesta a vandut un teren de pe domeniul public si a incasat pentru aceasta tranzactie 2 milioane de euro.  In 2006 George Scripcaru  a ajuns in atentia DNA pentru un schimb de terenuri intre primaria Brasov si omul de afaceri Ion Nicolae care a avut de castigat nu mai putin de 120 de miliarde de  lei.  Procurorii DNA Brasov au dispus, in februarie, trimiterea in judecata, sub control judiciar pentru 60 de zile, a lui George Scripcaru si  altor patru persoane sub acuzatia de luare de mita abuz in serviciu in forma continuata  si instigare la tentativa in abuz in serviciu. Cu toate acestea independentul Scripcaru a castigat detasat  cel de al patrulea mandat cu un procent de 51,23%.

Gheorghe Falca, finul lui Traian Basescu, a avut la randul sau probleme cu caracter penal fiind cercetat de procurorii DNA in 2007 pentru luare de mita si abuz in serviciu. Duminica Gheorghe Falca, acum membru PNL, a devenit pentru a patra oara primarul Aradului cu 46,12 la suta din voturi. 

Un alt membru marcant al PDL este Mircia Muntean. Acesta a detinut functia de primar al municipiului Deva in perioada 1996-2012 cand a devenit deputat in Parlamentul Romaniei. In septembrie 2013, Mircia Mintean a fost condamnat definitiv la patru ani de inchisoare cu suspendare fiind acuzat de abuz in serviciu intr-un dosar din 2004, in care a fost acuzat ca a incheiat tranzactii ilegale de terenuri cu un traficant de masini de lux. La fel ca in cazul cetatenilor din Baia Mare si Brasov, si locuitorii municipiului Deva au preferat un penal care sa ii conduca, oferindu-i lui Mircia Muntean, candidat din partea PSRO 36,2 % din voturi. Rezultatele de duminica i-au adus astfel lui Mircia Muntean cel de al patrulea mandat de primar. 

Dorin Florea, de data aceasta ca independent, a obtinut duminica, la distanta destul de mica fata de contracandidatul sau, Soos Zoltan, cel de al cincelea mandat de primar al municipiului Targu Mures.  Desi este urmarit penal pentru luare de mita, Dorin Florea a primit increderea a de 42,95% dintre alegatori.

Cel mai longeviv primar (acum la PNL) este Mircea Hava, care a castigat detasat duminica alegerile pentru primaria Alba Iulia. 60,87 % dintre alegatori au considerat ca Hava merita cel de al saselea mandat consecutiv. Mircea Hava este considerat  intemeietorul dinastiei baronilor portocalii din Transilvania, in vremea in care Emil Boc, Gheorge Falca sau George Scripcaru nici nu existau în politica. Acesta conduce Alba Iulia din 1990, cu o scurta perioada,1992-1996, cand a ocupat functia de viceprimar. 

Emil Boc, prin votul dat de clujeni duminica, a intrat oficial in galeria primarilor intepeniti in functie, obtinand cel de al patrulea mandat cu un procent 64,3%. Practic, la o prezenta la vot de 37%, Emil Boc a devenit primarul clujenilor prin vointa a 23,8% dintre acestia.

In cei 12 ani de mandat de pana acum, „realizarile” pentru care Emil Boc a primit sustinerea acestor clujeni, sunt promisiunile ca va face metroul de la Gilau la Apahida, aquaparkul de la strandul Sun, implementarea cu succes a sistemului de bike sharing, finantarea festivalului privat Untold, construirea cladirii Centrului Cultural Transilvania si parkingurile din cartiere. Emil Boc a obtinut primul sau mandat de primar in 2004 cand, in turul al doilea de scrutin, l-a invins pe fostul ministru de interne Ioan Rus. Daca nu existau atunci doua tururi de scrutin, azi clujenii l-ar fi ales pentru al patrulea mandat pe Ioan Rus.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *