Reportaj

Mănășturul de 5 stele – „La Terenuri” zace în paragină de peste trei decenii

În cel mai mare cartier al Clujului, mănășturenii au la dispoziție, în apropierea pădurii Făget, un spațiu de agrement edificat în perioada comunistă, odată cu vechile blocuri. La trei decenii de la Revoluție, zona numită „La Terenuri” a rămas cu dotările Epocii de Aur, însă poleiala aurită s-a dus de mult, terenurile fiind acum suflate cu rugină, paragină și cu „instalații urbane” bizare. În spațiul părăsit de autorități se anunță edificarea unei baze sportive similare celei din Gheorgheni. Mai e mult, însă, până departe, și acum, în anul 2020, Clujul de 5 stele are parte de facilitățile pe care vi le prezentăm mai jos.

Terenurile de la „Terenuri”

Terenurile de sport care dau și numele locului au în prezent un specific apocaliptic, de zonă părăsită, nelocuită de zeci de ani:

Accesul spre ceea ce cu greu putem numi terenuri de sport se realizează pe acest podeț rural, inspirat de urbanismul din Juc-Herghelie:

Instalațiile urbane ale artiștilor neînțeleși

Trei instalații deosebite ale unor artiști neînțeleși clujeni se remarcă în zona „La Terenuri”.

„Pietrele dacice” inedite de mai jos, în lipsa unui panou informativ, cu instrucțiuni de folosire, nu vă putem spune cărui scop servesc. Posibil să atragă energiile cosmice metempsihotice, poate sunt utile reintegrării în absolut ori unor ritualuri șamanice:

O altă instalație artistică avangardistă este „Tobogan cu spoiler”, o „poezie” ce combină elemente din lumea auto, din cea a locurilor de joacă pentru copii, din ghenele de gunoi ale urbei. O ludică a formelor ce poate deopotrivă genera o stare de catharsis sau de vomă:

A treia instalație, „Staul cu tomberon”, este montată în mijlocul terenurilor. În partea din față se pot crește oi și capre, iar în spațiul din spate se poate organiza o petrecere câmpenească, de la care resturile menajere pot fi depozitate în cutia-staul:

Din păcate, aceste minuni urbanistice sunt efemere, fiindcă Primăria are alte planuri pentru această zonă – a scos la licitație lucrările de proiectare și execuție pentru baza sportivă La Terenuri, un contract estimat la peste 33 de milioane de lei (aproximativ 7 milioane de euro). În zonă ar urma să fie construită, în sfârșit, o bază sportivă modernă și un parc de agrement, pe 4,2 hectare de teren.

Termenul de finalizare este la sfârșitul anului 2021, când în zona aflată de peste trei decenii în paragină ni se promit de toate pentru toți: terenuri de fotbal, de tenis de câmp, baschet, badminton, volei, atletism, beach volley cu nisip, parkour, dar și o pistă de alergare, un patinoar, un skatepark, spații pentru activități indoor – tenis de masă, escaladă, squash, aerobic.

După mai bine de 30 de ani de la Revoluție, municipalitatea va revoluționa urbanistic și această zonă din cel mai mare cartier al celui mai fain oraș din România. Asta, dacă ceea ce este momentan pe hârtie, se va întrupa și fizic, pe teren(uri).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *