Din oras

Mamicile si indemnizatia de crestere a copilului: "Dureaza 5 luni pana vin banii de la stat"

Scris de 20,722

Proaspetele mamici asteapta cateva luni pana cand “sistemul” isi pune in functiune rotitele si le acorda indemnizatia pentru cresterea copilului. Bebelusul trece sigur de botez pana vede vreun ban de la stat in judetul Cluj, iar cateodata sarbatoreste chiar si o jumatate de an de viata.

“Doar in Cluj dureaza 4,5 luni pana primesti indemnizatia de crestere a copilului. De ce in restul oraselor se poate in 2? Ce fac mamele singure? Ce faci cu rata de la banca? E o bataie de joc a sistemului pentru proaspetele mamici”, ne-a scris, pe adresa redactiei, o mamica din Cluj.

Cine e de vina pentru aceste intarzieri? Intregul sistem, care are reguli stricte, si procesari intarziate. Seful Directiei de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Cluj-Napoca spune ca desi aici se plang cel mai mult cetatenii, nu directia pe care o conduce e responsabila de intarzierile banilor.

“Procedural, solicitantii isi depun dosarul la Directia Sociala din cadrul Primariei Cluj-Napoca si in data de 5 a lunii urmatoare este termenul de predare la Agentia Judeteana de Plati si Inspectie Sociala. Dcumentele urmeaza sa fie verificate si evaluate acolo si incarcate in sistem, e o aplicatie pe toata tara. Care e capacitatea acestor agentii de a lucra, eu nu pot sa raspund pentru ei. Intr-adevar, sunt situatii in care la 4-5 luni sunt stabilite drepturile si oamenii isi primesc banii. Intre timp, noi luam ponoasele, ca cetateanul la noi vine sa intrebe: de ce?”, a declarat Aurel Mocan pentru Ziar de Cluj.

Ana Barbu, sefa  Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala, explica traseul complet, de la depunerea dosarului la primirea banilor.

“Indemnizatia de crestere copil se acorda dupa data in care persoana isi face suspendarea activitatii de la locul de munca. De exemplu, o face in luna ianuarie, 2015, cu data de 9. Dupa aceea isi depune actele la primaria de domiciliu. In cazul in care si-a pregatit toate actele si le depune in luna ianuare, la noi, prin lege, primaria aduce dosarele, pe baza de bordero,  in luna urmatoare, intre 1 si 5 ale lunii. Aici incep prelucrarile, introducerea datelor in baza noastra de date. In data de 13-14-15, depinde cand ne cere Bucurestiul, se face transmisia, adica toate dosarele care au fost inscrise pana la data respectiva. Noi cerem bani pentru aceste dosare, pe care am apucat sa le introducem. Dar din 6 pana in 13 sunt doar cateva zile, iar la Cluj sunt cate 900 – 1.000 de dosare, plus 82 de comune din judet -sunt mii de sosare. Patru fete de la indemnizatii si trei de la alocatii nu au cum sa reuseasca sa introduca toate dosarele din luna respectiva. Atunci noi cerem banii pentru cele care s-au introdus pana la data transmisiei”, explica Ana Barbu.

Aceasta spune ca intarzierile au loc, de cele mai multe ori, din cauza mamelor, care isi depun dosarele incomplete si cu intarziere:

“Deci in ianuarie ajunge la primarie, in februarie la noi, se prelucreaza pana la un numar si continua prelucrarea dupa transmisie, dar persoanele respective nu vor mai primi in martie banii, ca ii vor primi in aprilie. In cel mai rau caz, plata se face in a doua luna dupa ce dosarul a ajuns la noi. Dar asta depinde si de persoane, daca ele nu isi depun actele in luna aceasta si ele au nascut in decembrie, e normal ca o sa primeasca banii abia in aprilie”.

Noi am incercat sa modificam transmisia de cel putin doua ori pe luna, dar Ministerul Muncii si cel al Finantelor ne-au spus ca nu se poate, ca banii se dau o singura data pe luna. Dar noi lucram la foc continuu”ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour PubliNews
  PREMIERĂ: Brandul românesc Donuterie și-a deschis o locație în capitala Ungariei
 • Acum 1 hour Sanatate
  Crește numărul spitalizărilor: 35 de copii sunt internați cu COVID-19. Au fost depistate 162 de noi cazuri de COVID-19 la Cluj.
 • Acum 4 hours General
  Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean: Supraimpozitarea contractelor part-time, ”o încălcare a libertății muncii”. În Constituție este definit ”dreptul la muncă”, nu ”obligația la muncă”
 • Acum 5 hours Justitie
  TÂRZIU, EXTREM DE TÂRZIU pentru o Justiție care se vrea europeană, Ion ”Ilici” Iliescu este retrimis în judecată pentru CRIME ÎMPOTRIVA UMANITĂȚII în Dosarul Revoluției din decembrie 1989. Dosarul ”loviturii” de stat începute după fuga lui Ceaușescu
 • Acum 6 hours FOTOGRAFILA
  CUM SE ”SCOATE” CTP din ”VINEREA VERDE”: Iar au lăsat tarif de metropolitan pe linia 35
 • Acum 7 hours Vocea ta
  Emil Boc şi administraţia sa îi abuzează administrativ pe clujenii care se lasă abuzaţi. Nici măcar despăgubirile mizerabile stabilite pentru exproprierile de la “La Terenuri” nu s-au plătit
 • Acum 7 hours Din oras
  Ploaia de vară a făcut ravagii în baza sportivă “La Terenuri” din Mănăștur. Aşa este când se lucrează cu “hei-rup, bum!”, ca la Bumbeşti-Livezeni…
 • Acum 8 hours PubliNews
  PESTE 300.000 DE EURO INVESTIŢIE ÎN PROMENADA ŞI PONTONUL DE PE MALUL LACULUI GHEORGHENI, DIN IULIUS PARC
 • Acum 8 hours Politica
  Marcel Ciolacu anunță că măsura compensării prețului la combustibil nu mai e necesară
 • Acum 10 hours Din oras
  Angajat al Primăriei Cluj-Napoca, care se dorea consilier județean, găsit în incompatibilitate de ANI
 • Acum 10 hours In vizor
  Autostrada melcului, cunoscută și ca Autostrada Transilvania, s-a mai târât 10 kilometri într-un an
 • Acum 11 hours Politica
  Marcel Ciolacu face acuzații incendiare: ”Pe piața energiei e o speculă. Sunt niște lucruri bizare”
 • Acum 11 hours Politica
  Polițiștii ies la proteste, considerându-se ”fraierii de serviciu”. Noi, contribuabilii, care i-am văzut de nenumărate ori abuzându-și uniforma, sunte adevărații fraieri!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE