In vizor

Mamele copiilor cu dizabilități, prizoniere 8 ore la domiciliu. Boc: „Bă, sunteți caraghioși, nu vă supărați!”

Scris de 1,375

Mamele care sunt asistente personale pentru copiii cu dizabilități sunt obligate să aibă un program fix de la 08.00 la 16.00. Ele trebuie să respecte programul asistenților personali profesioniști. La fel ca aceștia din urmă și ele sunt angajate ale Primăriei Cluj-Napoca. Femeile spun că un astfel de orar este aberant și imposibil din cauză că copiii lor au nevoie de activități și tratamente și în afara casei. Dacă vor să meargă cu copilul în parc sau la un film trebuie să anunțe la Primărie. Emil Boc s-a făcut foc și pară când a auzit cu ce absurditate se confruntă mamele acestor copii. În Cluj-Napoca există 600 de asistenți personali neprofesioniști. 

Cristina Coman este asistent personal de 8 ani pentru copilul său în vârstă de 12 ani. Ea este una dintre cele 600 de mămici din Cluj-Napoca aflate în situația aberantă de a respecta un program fix și de a da raportul la Direcția de Asistență Socială și Medicală (DASM) din cadrul Primăriei pentru orice activitate extra cu copilul.

„Este adevărat, avem voie să părăsim domiciliul pentru terapii, conform planului DGASPC. Dar traiul cu un copil cu dizabilități nu poate fi încadrat în niște ore de terapie cu program fix. Ieșitul în natură nu este inclus în plan sau participarea la un spectacol. Toate acestea sunt oportunități pentru un copil să își exerseze autocontrolul, să învețe norme de conduită și să interacționeze cu comunitatea. Trebuie făcută o diferențiere între angajatul personal profesionist care a ales să facă această meserie și angajatul personal părinte”, a afirmat Cristina Coman, într-o intervenție în ședința de Consiliu Local de ieri.

Femeia consideră că toate mămicile aflate în această situație sunt prizoniere la domiciliu.

„De la DASM ni s-a comunicat că la a treia vizită inopinată dacă nu vom fi găsite la domiciliu ni se va desface contractul de muncă disciplinar. Această practică ne face, nici mai mult nici mai puțin, decât prizoniere la domiciliu. De exemplu, în orele în care copilul este la școală eu nu am voie să plec de acasă deoarece încalc normele de protecția muncii chiar dacă fac cumpărături pentru copil”, a adăugat ea.

Aurel Mocan, director DASM a precizat că totul pleacă de la exigențele impuse de lege.

„Toate pleacă și dintr-o exigență impusă de Curtea de Conturi pentru că, să nu uităm, la ultimul control am avut plăți nejustificate de peste 100 de mii lei. Nu întotdeauna asistenții personali își fac treaba și aveau dreptate doamnele să nu transfere această imagine asupra tuturor pentru că sunt oameni care au probleme deosebite, e nevoie de empatie din partea noastră și înțelegere și acest aspect l-am avut în discuție cu colegii mei acum 2 luni și sper să nu fi întâmpinat de atunci încoace evenimente de acest gen. Aveți dreptate: noi trebuie să mergem cu o abordare integrată, empatică”, a declarat Aurel Mocan.

Primarul Emil Boc s-a enervat la culme când a aflat cu ce aberații au de a face cele 600 de mame asistente personale pentru copiii lor. A atras atenția că legea trebuie modificată.

„Chestiunea aceea cu 8.00 – 16.00 care și mie mi se pare o absurditate să stai să verifici. Este în lege? Că dacă trebuie modificată legea, spuneți-mi că avem instrumentele legale prin care să promovăm modificări legislative. La ce nivel trebuie să discutăm ca să înlăturăm aberația asta?”, a spus primarul.

Mocan a declarat că programul de opt ore este propriu direcției pe care o conduce și este valabil pentru asistenții personali profesioniști, dar și pentru cei neprofesioniști.

„Dacă se întâmplă ca familia să trebuiască să facă ceva urgent pentru copil, înțelegem, nu suntem absurzi și există forme de comunicare (mail, whatsapp) prin care se poate comunica faptul că pleacă cu copilul 2 ore în parc pentru că trebuie să se plimbe și e frumos”, a declarat Mocan.

După această afirmație a șefului DASM, Boc a luat foc pur și simplu.

„Mă, stați un pic! E absurd ca fiecare părinte să spună că pleacă 2 ore în parc să se plimbe cu copilul. Bă, sunteți caraghioși, nu vă supărați! Ăsta nu e sistemul care trebuie să răspundă nevoilor cetățenilor și să fie partenerul cetățenilor și nu sistemul care să caute bețe în roate. Oameni buni, găsiți o grilă, o portiță în lege, vedeți undeva să faceți o chestiune din asta ca să fim parteneri cu oamenii. Nu să îmi scrie mie cetățeanul că ce face 2 ore.

Chestia asta cu controlul Curții de Conturi e în regulă că trebuie să vegheze la buna cheltuire a banului public, dar nu o transformați în altceva încât să devenim rizibili, vă spun sincer.

Nu sunt expert în domeniu, dar acest aspect mi s-a părut că depășește o limită a bunului simț. Nu trebuie să ne raporteze din minut în minut că merge cu copilul afară.

Scoateți această practică pentru totdeauna! Ultima grijă pe care o ai este să mai dai raportul că mergi cu copilul în parc. E chiar culmea!”, a încheiat Boc.

Până la modificarea legii (dacă se va modifica), mamele copiilor cu dizabilități vor da raportul în continuare pentru orice mișcare pe care o fac.ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours In vizor
  HAI SĂ-I MAI PROSTIM O DATĂ: “Declarația” guvernului privind salarizarea profesorilor, publicată în Monitorul Oficial – ”soluție” dezgropată de Nicolae Ciucă din epoca Adrian Năstase: cinci ”declarații” emise de guvern și publicate în Monitor acum 20 de ani
 • Acum 5 hours In vizor
  ALBA-NEAGRA cu ”lista neagră a CNAIR”: Firma Selina reintră prin interpuși pe Autostrada Transilvania fix pe tronsonul de la Chiribiș-Biharia pe care l-a bulibășit
 • Acum 7 hours Anchete
  EXCLUSIV: Proba de sange a ucigasului Tudor Cirje a fost masluita de niste doctori penali din IML Cluj! Concluzii devastatoare ale expertului Adrian Marius Chipurici
 • Acum 7 hours Sport
  Ni s-a reproșat că dăm fake-news-uri, dar iată că e OFICIAL: Dan Petrescu a plecat de la CFR Cluj
 • Acum 9 hours In vizor
  Cum dă Emil Boc peste cap până și calendarul: luna mai a fost noul octombrie, acum aflăm că decembrie este noul octombrie. Atunci OSĂ se termine de dalat malurile Someșului ”navigabil”
 • Acum 9 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, Terapia Cluj: Mediul de afaceri, principalul vinovat pentru situația din Educație și Sănătate. Pentru că tace
 • Acum 10 hours In vizor
  Femeia varză pusă de un ficus să conducă Educația habar nu are că un memorandum nu este act normativ. Vai de ea Românie ”educată” de către impostori!
 • Acum 11 hours In vizor
  Chiar ne întrebam când OSĂ ”meargă mai departe” Centura metropolitană. Ne dă asigurări Însuși El, Maestrul, de la o emisiune de chitanțier, că ”tronsonul 2 al centurii metropolitane este scos din nou la licitație”. La prima licitație (în care era și tronsonul trei, azi dispărut), de vină a fost Drulă
 • Acum 11 hours Politica
  Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu crede, în ceea ce privește posibilitatea încetării grevei din Educație, că rațiunea va fi pe primul loc: ”Nu se pot da OUG pe legi viitoare”
 • Acum 11 hours Politica
  DE CE SĂ NU ÎNCHEIE MEDIILE PORTARII? Doar au expertiză de când stabileau cine e bolnav de Covid-19 și cine nu… Ministrul Educației anunță noi modificări în regulament, numai să se poată încheia mediile
 • Acum 11 hours In vizor
  IMAGINARUL CLUJ-NAPOCA DE UN MILION DE LOCUITORI AL LUI EMIL BOC o ia în freză de la INS: ”Populația Clujului a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani”
 • Acum 12 hours PubliNews
  TIFF aduce un mini-cinema pentru copii în Iulius Parc. Programul este completat cu filme de Oscar, documentare și proiecții românești
 • Acum 13 hours Din oras
  Restricții de circulație în centrul Clujului pentru nou protest al profesorilor din învățământul preuniversitar. Mobilizarea sindicaliștilor români dată de exemplu de către omologii din Ungaria
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE