Diete

Mama care alapteaza

Alaptarea este solutia cea mai buna pentru o mama sanatoasa care a nascut un copil la termen. Prezinta trei avantaje esentiale: nutritionale, psihologice si imunologice. Exista si un avantaj de ordin financiar si, in plus, nu se mai pierde timp cu prepararea biberonului. Alaptarea este o alimentare igienica si contaminarile de orice fel sunt rare. Mai mult, ofera si un anumit grad de protectie impotriva unei alte sarcini dar, in aceasta perioada, nu trebuie considerat un mijloc de contraceptie absolut sigur.


Ce contine laptele matern

Continutul nutritiv al laptelui matern corespunde perfect necesitatilor copilului. Acest lapte produce in stomacul copilului un mic cheag care poate fi digerat cu usurinta. Continutul total in proteine este mai mic comparativ cu laptele de vaca, astfel incat rinichii si ficatul micutului, nedezvoltati complet, trebuie sa indeparteze o cantitate mult mai mica de azot. Cantitatea si tipul de proteina din laptele matern sunt ideale pentru dezvolatarea copilului si este foarte putin probabil sa provoace orice gen de reactii alergice.

Cantiatea relativ mare de colesterol din laptele matern este necesara dezvoltarii normale a sistemului nervos si fabricarii de hormoni steroizi si acizi biliari. Laptele matern contine cu putin mai multi carbohidrati decat laptele de vaca.

Laptele mamei are in componenta imunoglobine, lactoferina si factorul bifidus care protejeaza copilul de multe boli cum ar fi tetanosul, tusea convulsiva, difteria, zona zoster, salmonella, paralizia infantila si alte afectiuni provocate de bacterii si virusi.

Avantaje psihologice

In acelasi timp, prin supt, intre mama si copil se stabileste si o relatie psihica extrem de benefica. Copilul dezvolta un sentiment de incredere si de apropiere de mama careia i se ofera o ocazie excelenta de a stabili inca de pe acum o relatie solida si tandra cu copilul ei.Copiii care nu au fost alaptati la sanul mamei pot avea serioase tulburari psihice in urmatorii ani de maturizare.

Alaptarea copilului

Pentru a profita cat mai mult de laptele matern, acesta trebuie sa constituie principala sursa de alimentatie a copilului in primele 4-6 luni de viata, in ciuda faptului ca multi sustin introducerea hranei solide inca de la varsta de 1-2 luni.

Alaptarea asigura copilului cea mai buna protectie impotriva bolilor, avand in vedere faptul ca propriul sau sistem de aparare imunologica nu se dezvolta complet inainte de varsta de 19-12 luni. Alaptarea reduce, in egala masura si riscul introducerii unor proteine straine care pot determina aparitia unor reactii alergice la copil.

Daca necesitatile bebelusului nu pot fi satisfacute complet din laptele matern, se pot introduce ca supliment diferite formule de praf. Mama trebuie sa-si alapteze copilul in continuare, cat mai mult timp posibil, deoarece acesta profita de orice cantitate de lapte uman pe care o primeste. Laptele proaspat de vaca nu trebuie niciodata introdus inainte de varsta de 12 luni.

Daca regimul alimentar al mamei este satisfacator din punct de vedere al elementelor nutritive, laptele matern va corespunde tuturor necesitatilor de dezvoltare ale copilului, exceptand vitaminaD, fierul si compusii fluorului. Inca de la nastere, trebuie administrat un supliment zilnic de 400 UI vitamina D. Aceasta vitamina este necesara pentru absorbtia calciului si fosforului care joaca unul dintre rolurile cele mai importante in formarea sistemului osos.

Pentru a preveni aparitia unei anemii provocate de carenta de fier, copilului trebuie sa i se administreze un supliment de fier incepand de la varsta de 4-6 luni, deoarece cantitatea de fier depozitata se epuizeaza. Nu se administreaza mai mult de 15 mg de fier zilnic.


Dieta

Ceaiul, cafeaua, hrana consistenta si grea, pestele, stridiile, condimental de orice fel si toate alimentele si bauturile excitante trebuie in mod obligatoriu evitate de mama care alapteaza. Carnea trebuie consumata in cantitati foarte mici sau deloc deoarece contine multe bacterii care produc in intestine toxine nocive atat pentru copil cat si pentru mama.

Pentru evitarea constipatiei se recomanda consumul a cat de multe alimente bogate in fibre ca de exemplu: salata, morcovi, spanac, sfecla, smochine, mere, caise, pesmet, biscuiti faramiciosi din faina de grau, fulgi de grau, cereale de tarate, masline, struguri si fructe cu boabe, bine coapte, de orice fel. Sucurile de fructe, de orice gen, mai ales sucul de portocale, sunt de asemenea excelente.

Alimentele care favorizeaza lactatia sunt supa de legume bogata in potasiu si pireul de cartofi, preparate care sunt intaritoare si nutritive la fel ca si cerealele integrale si, in special, faina si zeama de ovaz. Se recomanda sa se bea zilnic, in mod regulat, 6-8 pahare cu apa. Daca nu se consuma destula apa secretia va fi intotdeauna insuficienta. Pentru stimularea lacatiei se recomanda si ceaiul preparat din marar.


.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *