In vizor

Malurile Someșului, poluate în continuare cu deșeuri depozitate ilegal. Se trimit degeaba sesizări către instituții?

O nouă acțiune a ONG-urilor de protecție a mediului arată că malurile Someșului sunt la fel de poluate cu deșeuri depozitate ilegal. Deșeurile ajung din Florești la Cluj și mai departe.

“Când ne-am mobilizat în masă s-a mai făcut curățenie cu sutele de tone. Dar e clar să trebuie curățate, nu sute, ci mii de tone. Clujenii la nivelul zonei metropolitane pot trimite cu un simplu click către Primăriile Florești și Cluj-Napoca, dar și Către Consiliul Județean, Apele Române, Compania de Apă Someș SA, ADI ZMC următoarea sesizare pe care o pot personaliza”, spun organizatorii acțiunii de cartare.

Sesizarea poate fi accesată AICI.

Activiștii de mediu solicită autorităților:

  1. O nouă curățenie de anvergură la care să participe toate instituțiile menționate mai sus. Nu doar la maluri, ci și în apă trebuie făcută curățenia, pentru că deșeurile sunt în vegetația de lângă mal.
  2. Instalarea unei bariere care oprește deșeurile din amonte de baraj, instalarea unor camere video în zonele cu probleme și a unor bariere care împiedică traficul auto prin care se depozitează ilegal, în urma consultării reprezentanților societății civile
  3. Rezolvarea deșeurilor ilegale provenite din ghetoul Dallas, Florești, prin incluziunea reală a comunității în gestionarea problemei, cu sprijin pentru rezidenții ghetoului pentru a locui în condiții decente și la distanța legală față de Someș și cu joburi mai bune decât aruncarea ilegală a deșeurilor de la șantierele din Florești.
  4. Deadline concret pentru finalizarea pistei metropolitane la Someș, promisă de autorități, și a spațiilor verzi adiacente râului, care să fie oferit de Primăria Cluj-Napoca în cazul coridorului velo și de Primăria Florești în cazul proiectului de parc la râu.
  5. Dezbateri reale pe proiectul câștigător de bugetare participativă din Florești pe tema depozitării ilegale de deșeuri pentru a folosi banii cât mai util, pornind de la intențiile inițiatorilor și a votanților proiectului.

Se dorește creșterea calității vieții la nivelul Clujului metropolitan prin realizarea de spații publice, de coridoare verzi-albastre, spații verzi lângă râu, cea mai lungă pistă de biciclete din țară, arii naturale urbane și periurbane, un râu curat și activități la râu.

Sursa foto: Facebook/Somesul Nostru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *