Din oras

Malurile Someșului, pline de gunoaie. Compania de Apă Someș își asumă o porțiune de râu: „Pe teritoriul sursei nu există posibilitatea depozitării de deșeuri de către terți”

ONG-urile și activiștii de mediu au semnalat de nenumărate ori că malurile Someșului sunt poluate masiv cu deșeuri depozitate ilegal. De asemenea, au organizat periodic acțiuni de igienizare a mai multor zone și au adunat cantități impresionante de gunoi. Mai mult, a fost inițiat și un demers prin care autoritățile locale au fost „bombardate” cu sesizări și reclamații din partea cetățenilor cu privire la această problemă.

Printre instituțiile care au primit sesizări din partea cetățenilor se află și Compania de Apă Someș. Reprezentanții companiei spun că lor le revine doar o porțiune de râu pentru monitorizare și asigură că în acea zonă nu există posibilitatea depozitării de deșeuri de către terți.

„Compania de Apă Someș SA administrează teritoriul sursei subterane Florești, traversată de râul Someșul Mic. Pe porțiunea Someșului care traversează sursa subterană Florești, compania asigură ca și activitate permanentă igienizarea malurilor Someșului, pentru a îndepărta deșeuri transportate de apă din amonte. Pe pagina de Facebook a companiei sunt reflectate acțiunile periodice de igienizare. Pe teritoriul sursei nu există posibilitatea depozitării de deșeuri de către terți, urmare a monitorizării permanente a zonei de către personalul companiei” , se arată într-un răspuns transmis de reprezentanții Companiei de Apă Someș.

Potrivit aceleiași surse, instalarea unor bariere pe cursul apei se pot realiza în afara zonei de protecție sanitară a sursei, de către organisme sau instituții abilitate.

Activiștii de mediu solicită autorităților:

  • O nouă curățenie de anvergură la care să participe toate instituțiile menționate mai sus. Nu doar la maluri, ci și în apă trebuie făcută curățenia, pentru că deșeurile sunt în vegetația de lângă mal.
  • Instalarea unei bariere care oprește deșeurile din amonte de baraj, instalarea unor camere video în zonele cu probleme și a unor bariere care împiedică traficul auto prin care se depozitează ilegal, în urma consultării reprezentanților societății civile
  • Rezolvarea deșeurilor ilegale provenite din ghetoul Dallas, Florești, prin incluziunea reală a comunității în gestionarea problemei, cu sprijin pentru rezidenții ghetoului pentru a locui în condiții decente și la distanța legală față de Someș și cu joburi mai bune decât aruncarea ilegală a deșeurilor de la șantierele din Florești.
  • Deadline concret pentru finalizarea pistei metropolitane la Someș, promisă de autorități, și a spațiilor verzi adiacente râului, care să fie oferit de Primăria Cluj-Napoca în cazul coridorului velo și de Primăria Florești în cazul proiectului de parc la râu.
  • Dezbateri reale pe proiectul câștigător de bugetare participativă din Florești pe tema depozitării ilegale de deșeuri pentru a folosi banii cât mai util, pornind de la intențiile inițiatorilor și a votanților proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *