Din oras

Malurile Someșului, pline de gunoaie. Compania de Apă Someș își asumă o porțiune de râu: „Pe teritoriul sursei nu există posibilitatea depozitării de deșeuri de către terți”

Scris de 78

ONG-urile și activiștii de mediu au semnalat de nenumărate ori că malurile Someșului sunt poluate masiv cu deșeuri depozitate ilegal. De asemenea, au organizat periodic acțiuni de igienizare a mai multor zone și au adunat cantități impresionante de gunoi. Mai mult, a fost inițiat și un demers prin care autoritățile locale au fost „bombardate” cu sesizări și reclamații din partea cetățenilor cu privire la această problemă.

Printre instituțiile care au primit sesizări din partea cetățenilor se află și Compania de Apă Someș. Reprezentanții companiei spun că lor le revine doar o porțiune de râu pentru monitorizare și asigură că în acea zonă nu există posibilitatea depozitării de deșeuri de către terți.

„Compania de Apă Someș SA administrează teritoriul sursei subterane Florești, traversată de râul Someșul Mic. Pe porțiunea Someșului care traversează sursa subterană Florești, compania asigură ca și activitate permanentă igienizarea malurilor Someșului, pentru a îndepărta deșeuri transportate de apă din amonte. Pe pagina de Facebook a companiei sunt reflectate acțiunile periodice de igienizare. Pe teritoriul sursei nu există posibilitatea depozitării de deșeuri de către terți, urmare a monitorizării permanente a zonei de către personalul companiei” , se arată într-un răspuns transmis de reprezentanții Companiei de Apă Someș.

Potrivit aceleiași surse, instalarea unor bariere pe cursul apei se pot realiza în afara zonei de protecție sanitară a sursei, de către organisme sau instituții abilitate.

Activiștii de mediu solicită autorităților:

 • O nouă curățenie de anvergură la care să participe toate instituțiile menționate mai sus. Nu doar la maluri, ci și în apă trebuie făcută curățenia, pentru că deșeurile sunt în vegetația de lângă mal.
 • Instalarea unei bariere care oprește deșeurile din amonte de baraj, instalarea unor camere video în zonele cu probleme și a unor bariere care împiedică traficul auto prin care se depozitează ilegal, în urma consultării reprezentanților societății civile
 • Rezolvarea deșeurilor ilegale provenite din ghetoul Dallas, Florești, prin incluziunea reală a comunității în gestionarea problemei, cu sprijin pentru rezidenții ghetoului pentru a locui în condiții decente și la distanța legală față de Someș și cu joburi mai bune decât aruncarea ilegală a deșeurilor de la șantierele din Florești.
 • Deadline concret pentru finalizarea pistei metropolitane la Someș, promisă de autorități, și a spațiilor verzi adiacente râului, care să fie oferit de Primăria Cluj-Napoca în cazul coridorului velo și de Primăria Florești în cazul proiectului de parc la râu.
 • Dezbateri reale pe proiectul câștigător de bugetare participativă din Florești pe tema depozitării ilegale de deșeuri pentru a folosi banii cât mai util, pornind de la intențiile inițiatorilor și a votanților proiectului.


ULTIMA ORĂ

 • Acum 22 hours Politica
  ARUNCAREA ÎN DERIZORIU A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI: Examenele orale de la Bacalaureat se echivalează cu notele din timpul liceului – prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației, în contextul celor mai mari proteste ale profesorilor în ultimii 18 ani
 • Acum 23 hours Justitie
  ROMÂNIA EȘUATĂ: O femeie al cărei copil de 12 ani a fost ucis la Revoluția din 1989 și-a dat foc în Poiana Brașov în semn de protest față de tergiversarea dosarului Revoluției. Poliția și procuratura au tăcut două săptămâni
 • Acum 1 day Politica
  SOLDĂŢEL DISCIPLINAT AL PARTIDULUI: Boc îi ceartă pe profesorii greviști și ia partea puterii, care se dovedește zilnic incapabilă: ”Nu putem sacrifica aceste generații”. E, să fi fost altcineva la guvernare, ce discurs fulminant ar fi avut Maestrul!
 • Acum 1 day PubliNews
  Educație și distracție la Iulius Mall Cluj: workshopuri pentru părinți și copii cu mentori de la școala Solis
 • Acum 1 day Eveniment
  Ce vor solicita sindicatele din educație la Guvern: ”Îi transmitem și lui Iohannis că noi rezistăm”
 • Acum 1 day Politica
  Președintele Iohannis ar fi avut o întâlnire ”decisivă” cu Ciucă și Ciolacu: Rotativa se face săptămâna viitoare pentru a evita criza de timp
 • Acum 1 day Rautacisme
  Pe unde, Maestre, printre gropile de la metrou, OSĂ se facă culoar de transport public din Mănăștur până în Mărăști?
 • Acum 1 day Rautacisme
  Emil Boc, primarul care le știe pe toate, numai administrație nu prea: De la ”Ioan Sabău nu pleacă nicăieri”, la ”felicitări noului antrenor”
 • Acum 1 day In vizor
  Poliția Locală folosește semnalele acustice și luminoase în mod ilegal. ”Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”
 • Acum 1 day Eveniment
  A 12-a zi de grevă a profesorilor, nu e al 12-lea ceas și pentru Guvern și locatarul de la Cotroceni: Un nou miting de protest al profesorilor, la Guvern și la Cotroceni
 • Acum 1 day Eveniment
  Grav accident de circulație pe DN1 E60, în Izvoru Crișului, județul Cluj. Un bărbat a rămas încarcerat, minoră consultată de echipajul SMURD
 • Acum 1 day In vizor
  Pentru cine ar fi dispusă Ligia Deca, ministrul Educației, să facă pârnaie? Conform Legii Dialogului social, nr 367/2022, art 159. alin 2. ”Angajatorul nu poate încadra personal care să îi înlocuiască pe cei aflați în grevă”. Prin urmare, situația școlară la disciplina profesorilor aflați în grevă, NU POATE FI ÎNCHEIATĂ, decât ILEGAL
 • Acum 1 day Din oras
  DONEAZĂ pentru Centrul Comunitar KHETANE de la Pata Rât! Împreună putem șterge pata de pe obrazul Clujului!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE