GRECO, organism al Consiliului Europei, a atras marţi atenţia celor 50 de ţări membre cu privire la riscurilor crescute de corupţie în contextul urgenţei sanitare provocate de epidemia de COVID-19 – adică ce tot vorbim noi pe aici de când Guvernul Klaustrare a decis că nu mai trebuie să comunice transparent cum cheltuie banii Patriei după cum vor muşchii săi. Mai mult, în spaţiul public au apărut decidenţi în achiziţii care au cerut, cu tupeu gros, să nu fie cercetaţi cum au cheltuit banul public în Coronacriză. Fraţi de relaxare în achiziţii din bani publici s-au dovedit a fi doctorul cu idei naziste Streinu Cercel, indispensabilul Raed Arafat şi euroşparlamentarul Daniel Buda.
A doua zi după ce Raed Arafat s-a miorlăit public că e nevoie de clemenţă faţă de cei care “au încălcat birocraţia” ca “să grăbească” nişte achiziţii, am aflat că numele lui tronează pe toate actele privind achiziţia de echipamente de protecţie medicală de la o firmă de vândut ţigări şi cafea pitită în spatele unei bucătărese dintr-un sat uitat de lume din Giurgiu. În spatele căreia se ascundea un securist de-al nostru, “de bine”, care, deşi câştigase milioane de euro din afaceri cu statul (şi numai cu statul), nu-şi plătise TVA-ul, motiv pentru care şi-a creat această firmă pravan cu ajutorul căreia l-a convins pe Raed Arafat să “încalce birocraţia”. Bunul simţ şi legea – am zice noi. Dar cum procurorii României dorm în papuci până îi deşteaptă fluieratul stăpânului, va trebui să aşteptăm să aflăm dacă am avut şi dreptate cu încălcarea legii. Cea de la care, anticipat, Raed Arafat a cerut derogare.
„Apariţia epidemiei de COVID-19 creşte riscurile corupţiei”, iar sectorul sănătăţii este expus îndeosebi „din cauza urgenţei necesităţilor imediate de echipamente medicale şi a simplificării regulilor referitoare la achiziţiile publice, a serviciilor medicale supraîncărcate şi a personalului medical surmenat”, avertizează GRECO, invitând la maximum de transparenţă. Conjugarea unei situaţii de urgenţă cu o concentare a puterii, cu derogări în materie de drepturi şi libertăţi şi cu injectarea unor sume considerabile în economie pentru a atenua criza constituie un cocktail de risc pentru corupţie, a atras atenţia preşedintele GRECO, croatul Marin Mrcela.
Deci GRECO invită autorităţile centrale, dar şi pe cele regionale şi locale, la maximum de comunicare şi transparenţă în deciziile lor şi aminteşte că ele trebuie să poată fi supuse controlului.
Abia aştept să-l aud pe Ludovic Orban întrebându-se retoric “ce mai vor şi străinii ăştia de la viaţa noastră?”…
Căci avem o mare problemă în România. Profitând de starea de urgenţă, Guvernul Mandolină – şi de la acesta în jos până în prefecturi, primării şi alte zone deciziţionale în achiziţii, a decis că nu e cazul să mai comunice cu “populimea” şi, mai ales, cu presa, înăsprind termenele de răspuns din Legea 544 – care şi aşa erau de o tristeţe iremediabilă în ceea ce priveşte modul în care decidenţii înţeleg să răspundă cu privire la cum cheltuiesc banul public.
Cum v-am mai zis, vampirii aceştia bugetari treziţi la viaţă (resuscitaţi aş zice) de ştampila noastră tot din patru în patru ani, confundă viaţa pe bani publici cu viaţa lor personală.
Este vorba despre corupţie, tema cu care au măturat PSD de la putere pe tot parcursul anului 2019, dar nici Guvernul PNL, nici şleahta de #rezistaci, #misecuvini, #uniţisalivăm, #postaci nu mai invocă îngrijorările GRECO, deşi organismul UE avertizează asupra riscurilor crescute de corupție în perioada pandemiei și invită autoritățile la transparență maximă. Care, la noi, a fost anulată prin Ordonanţă militară.
Şi, gata!