In vizor

Tișe dezinformează consilierii județeni. Ciceo:”Aeroportul are o situație financiară bună, nu este în incapacitate de plată”

Aeroportul Internațional Avram Iancu a luat decizia să solicite amânarea plății ratelor la creditul contractat în 2014, potrivit facilităților oferite de Guvern prin Ordonanța 37. Aeroportul are nevoie de avizul Consiliului Județean ca și garant al creditului pentru a solicita băncii această amânare. La solicitarea acestui acord, Tișe a transmis o adresă consilierilor județeni prin care le explică în opt puncte că Aeroportul se află în incapacitate de plată și se va ajunge ca fiecare consilier să achite acest credit din propriul buzunar.

Conducerea Aeroportului a dat azi asigurări că toate aceste opt puncte nu sunt adevărate, aeroportul este în acest moment departe de a intra în incapacitate de plată, iar decizia de a amâna ratele este o măsură prudentă pentru a asigura în continuare funcționarea aeroportului.

”Am solicitat CJ Cluj acordul în calitate de garant pentru amânare a ratelor. Nu s-a pus problema de plata a ratelor de către CJ Cluj sau de executare silită a Aeroportului. Am solicitat acordul garantului pentru a beneficia de această ordonanță. Valoarea acestor rate este de 3,5 milioane de lei deci nu se pune problema de incapacitate de plată sau de executare silită. Valoarea creditului achiziționat este de 45 de milioane de lei 2014. A fost un credit pentru 20 de ani, până în 2034, rate 9,3 milioane de lei, 34 de milioane de lei. Pentru acest an aprilie-decembrie- 1,9 milioane rată, dobândă și comision”, a declarat directorul economic al Aeroportului.

Directorul Aeroportului David Ciceo a declarat că așteaptă încă acordarea acestui acord care trebuie votat de către consilierii județeni. Deocamdată acest proiect nu a fost discutat. 

Deocamdată nu avem un refuz, este o adresă emisă de președinte către consilieri. Nu este adevărat, nu suntem în incapacitate de plată. Este o măsură de prudență legiferată și recomandată de Guvern. Toate companiile aeriene solicită o reducere a tarifelor și a amânare a plăților care ni le datorează. Decizia de amânare a creditului e o problemă de prudență, nu este o sumă extraordinară, dar orice economie este bine venită. Creditul nu s-a luat sub presiunea mitingului, nu poți influența 37 de consilieri. Decizia s-a luat cu respectarea legalității. Creditul a fost luat la propunerea CJ Cluj pentru a achita o parte din lucrările la pistă. Zborurile charter ne asigură niște venituri dar sunt foarte mici, comparativ cu luna aprilie a anului trecut. Prin această ordonanță de urgență Guvernul ne-a îndemnat pe toți la prudență. Dacă am fi în incapacitatea de plată CJ Cluj ar trebui să plătească ratele, dar nu vom ajunge în această situație”

Operațiunile de pe Aeroportul Internațional au scăzut cu 94% față de aceeași perioadă a anului trecut, astfel că Aeroportul a luat toate măsurile pentru a traversa această perioadă de criză. Astfel, pe lângă cererea de amânare a ratelor s-a luat decizia ca 200 de angajați să fie trimiși în șomaj tehnic și de asemenea, au fost reziliate contracte iar investițiile au fost amânate.

”În luna martie am avut o scădere de 57% a traficului față de luna martie a anului 2019. Continuăm activitatea dar am avut o scădere a traficului de 94% în luna aprilie comparativ cu anul trecut si vom fi afectați pe termen lung. Având în vedere scăderea traficului am luat măsuri de reducere a costurilor și multe măsuri economice. Datorită forței majore am reziliat contractul de pază și 40 de angajați au fost relocați pentru pază. S-au amânat achizițiile și investițiile. Peste 200 de angajați sunt în șomaj tehnic. 18 persoane care acumulau pensia cu salariul au plecat”, a declarat directorul Aeroportului David Ciceo.

Consiliul de Administrație al Aeroportului a luat toate măsurile pentru a asigura o stabilitate financiară și pentru a nu se ajunge în situația unei incapacități de plată, iar decizia de a solicita amânarea plății ratelor este una dintre ele. 

”Măsurile luate au fost sub semnul precauției, a precauției financiare, operăm într-un climat de incertitudine maximă, nu știm cu evoluează situația și nu știm când se va lua activitatea la un nivel acceptabil astfel încât activitatea aeroportului să devină sustenabilă. Am acționat prin deciziile luate în vederea reducerii costurilor interne. Am procedat de asemenea la ajustarea serviciilor, am apelat la șomajul tehnic, rezilierea unor contracte și amânarea unor achiziții din rațiuni de oportunitate. În perioadele de criză este bine să avem resursele financiare necesar plăților viitoare pentru a preîntâmpina situațiile de dificultățile financiare. Aeroportul nu este în situația de a avea dificultăți financiare. Am decis să profităm de facilitățile date de ordonanța 37 să beneficiem de această facilitate și să solicităm la Cec Bank amânarea creditelor. În acest context aș vrea să îmi exprim surprinderea cu privire la intenția scrisă a unor persoane din conducerea CJ Cluj care consideră că solicitarea noastră de amânarea ratelor nu ar fi benefică aeroportului și s-ar fi afla în incapacitate de plată. Consilierilor li se spune că nu ar fi oportun ca aeroportul să solicite amânarea plății ratelor. Cine are interesul ca aeroportul să nu își amâne aceste plăți, să beneficieze de aceste facilități pentru a avea mai mult cash la dispoziție. Vremurile sunt grele. Trebuie să ne gândim la protecția salariaților și a intereselor aeroportului”, a declarat din partea Consiliului de Administrație al Aeroportului, Popa Irimie.

În acest moment pe Aeroportul Internațional Cluj-Napoca mai există un singur zbor regulat spre Malmo de două ori pe săptămână. Charterele cu muncitori pleacă zilnic în special spre Germania. Astfel de chartere sunt planificate zilnic până în 15 mai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *