Sanatate

Mahmureala-trucuri pentru a tine pofta de alcool sub control

“Imi pare rau pentru cei care nu beau”, glumea faimosul alcoolic Dean Martin. “Toata ziua se vor simti la fel ca atunci cand s-au trezit.” Cuvinte curajoase – desi poate nechibzuite – din partea unui om care a murit in urma unei boli de ficat.

 

 

Mahmureala este modul in care corpul dvs. va anunta ca v-ati otravit cu alcool si ca va simtiti mizerabil, pana ce corpul isi va reveni prin detoxificare. Iata cateva dintre motivele pentru care trupul reactioneaza atat de neplacut:

 

 

Producerea de aldehida acetica. Ati auzit vreodata de aldehida formica, substanta folosita pentru conservarea cadavrelor? Ei bine, ficatul dvs. produce o substanta inrudita cu aceasta, atunci cand descompune etanolul (partea activa a alcoolului).

 

 

Deshidratarea. Alcoolul este un diuretic, ceea ce inseamna ca, in timpul metabolizarii lui, rinichii excreta mai multe lichide decat in mod normal. Deshidratarea va face sa va simtiti slab si apatic, iar gura vi se usca.

 

 

Producerea de toxine. In timpul procesului de fermentatie si distilare, organismul uman produce niste substante congenere, care – in cantitati mari – au proprietatea de a fi otravuri usoare.

 

 

Perturbarea somnului. Nu-i ciudat ca adormiti instantaneu si, totusi, va simtiti extenuat cand va treziti? Efectul de anestezic al alcoolului interfereaza cu capacitatea creierului de a produce cantitatea potrivita de REM (acea portiune de somn in care apar visele), iar astfel se explica – cel putin partial – senzatia de oboseala, dupa o seara in care ati baut prea mult.

 

 

Daca tineti la sanatatea dvs. ar trebui sa preluati controlul asupra obiceiului de a bea peste masura. Exista o multime de motive intemeiate ca sa va abtineti de la consumul de alcool. Daca au existat cazuri de alcoolism in familia dvs. sau boli care sa interzica prezenta alcoolului in organism sau daca, pur si simplu, nu va plac senzatiile din timpul sau de dupa betie, inseamna ca aveti motive foarte bune pentru a va lasa de baut.

 

 

In functie de cat de mult ati baut in ultimele luni, s-ar putea sa va fie greu sa renuntati la alcool fara ajutorul unui medic sau a unui psihoterapeut. Va sfatuim sa va faceti programare la medic, pentru a stabili un plan adecvat de reabilitare.

 

 

Invatati ce e moderatia! Daca va hotarati sa beti cu moderatie si in mod responsabil, pentru a va ajuta sa incepeti, va oferim cateva sfaturi:

 

 

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este, desigur, sa monitorizati propriul consum de alcool: cand simtiti nevoia de a bea si ce anume declanseaza aceasta nevoie, unde, cat beti si cum va simtiti in momentul respectiv, dar si care sunt efectele pe care episodul respectiv le creeaza.

 

 

Probabil ca veti fi surprins sa vedeti cat de mult si cand anume beti. Daca rezultatele va nelinistesc, inseamna ca a sosit timpul sa preluati controlul asupra poftelor dvs., trecand la etapa de stabilire a unei limite. Impuneti-va sa va opriti la o anumita cantiate – stabiliti-va, de exemplu, portia pentru o zi, o saptamana sau pentru un eveniment special.

 

 

Respectati-o! Daca nu puteti, acesta e un semn ca s-ar putea sa aveti nevoie de ajutor de specialitate.

 

 

Iata cateva trucuri despre cum ati putea sa va tineti pofta de alcool sub control – incet, dar sigur:

 

 

Desemnati-va “sofer de serviciu”. Daca va este greu sa refuzati un pahar de alcool, atunci anuntati-va prietenii ca trebuie sa conduceti (treaz!) masina la intoarcerea spre casa.
Aduceti chiar dvs. la petrecere bauturi nealcoolice.

 

 

Beti incet. Sorbiti rar din pahar, mimati chiar, in asa fel incat sa va ajunga cel putin o ora. Apoi asteptati inca o ora inainte de a bea un alt pahar (daca mai vreti inca unul). Intre timp, beti din belsug apa si suc de fructe, care sa va detoxifice organismul.

 

 

Intrerupeti periodic consumul de alcool. Alegeti o zi sau doua (sau chiar mai multe), in care sa nu beti deloc. Apoi, incercati sa nu beti alcool timp de o saptamana. Ganditi-va cum va simtiti fara alcool (atat fizic, cat si emotional), in zilele de absistenta. Va garantam ca va veti simti mai alert si mai plin de energie. In curand veti putea sa renuntati la alcool definitiv.

 

 

Invatati sa refuzati. Nu trebuie neaparat sa beti cand beau cei din jur; nu trebuie neaparat sa acceptati paharul care vi se ofera, chiar cand e insotit de argumente… sentimentale.

 

 

Largiti-va orizontul de preocupari. Gasiti-va o ocupatie noua, cu care sa va umpleti timpul pe care il petreceati band sau suferind de mahmureala. Mancati mai des in oras, duceti-va la filme, inscrieti-va la un curs, invatati un sport nou sau mergeti la sala.

 

 

Cereti ajutor. Stim si noi, stiti si dvs.: nu va fi usor sa renuntati la alcool. Rugati-va prietenii si familia sa va ajute in atingerea obiectivului ales. Iar daca “prietenii” nu va sustin optiunea, poate ar fi momentul sa va faceti alti prieteni. Consultati un medic si alaturati-va unui grup de sprijin.

 

 

Paziti-va de tentatii. Evitati persoanele, locurile sau situatiile care declanseaza pofta de alcool.

 

 

Urmariti-va starea de spirit. Nu beti cand sunteti furios, suparat sau deprimat. Emotiile puternice ca acestea declanseaza frecvent pofta de alcool.

 

 

Monitorizati-va starea de sanatate. Unii oameni nu pot sa bea niciodata, pentru ca nu pot tolera efectele alcoolului asupra corpului sau pentru ca nu se pot opri la timp. Daca aveti motive sa credeti ca faceti parte dintr-una dintre aceste categorii, este bine sa consultati un medic.

 

 

Nu renuntati. Incet, dar constatnt, veti reusi. Luati-o treptat, fie ca obiectivul dvs. este sa va lasati definitiv, fie ca vreti doar sa beti mai putin.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *